C-Mine Genk wint Vlaamse Monumentenprijs 2013

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft de eindlaureaat van de Vlaamse Monumentenprijs 2013 bekendgemaakt. Winnaar is C-Mine in Genk.

"Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten. C-Mine is uitgegroeid tot een geslaagd voorbeeld van herbestemming van en zorg voor het onroerend erfgoed", aldus Geert Bourgeois. De Vlaamse Monumentenprijs bekroont elk jaar een persoon, een privé- of een openbare instelling voor een recente realisatie met belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Bij die erkenning hoort ook een mooie geldprijs. In elke provincie wordt een laureaat geselecteerd die een bedrag van 2.500 euro wint. De uiteindelijke winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs ontvangt daarbovenop 12.500 euro.

Naast C-Mine behoorden ook CC de Grote Post in Oostende, de Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem en Villa Elza in Wenduine tot de genomineerden.

"Deze prijs is een beloning na jaren van hard werk en de vele investeringen in en rond C-Mine. De site is een geslaagd voorbeeld van de herbestemming van industrieel erfgoed en van een hedendaagse erfgoedzorg", reageert Wim Dries (CD&V), de burgemeester van Genk, in een persbericht.

"Maar het C-Mine-verhaal is nog steeds niet ten einde. De komende jaren zal de stad blijven investeren en ervoor zorgen dat creatieve beleving en ondernemerschap op de site centraal blijven staan. Zo is er volgende week de opening van de C-Mine-crib, een broedplek voor creatieve ondernemingen."