Boekensteun succesvol van start

Op het crowdfundingplatform Boekensteun kunnen erfgoedbibliotheken op zoek gaan naar financiering voor de conservering van hun oude boeken of collecties. Het platform werd drie maanden geleden door minister Schauvliege gelanceerd. Tijd voor een korte stand van zaken.

Vijf bibliotheken beten in oktober de spits af met een eigen fondsenwervingscampagne:

  • De Cultuurbibliotheek Brugge wilde 4.000 euro verzamelen voor de conservering van hun historische kaartencollectie van Vlaanderen. 28 donateurs samen verzamelden een bedrag van net geen 2.000 euro. Hiermee kan dan ook de helft van de volledige kaartencollectie (360 kaarten) uit hun zure kartonnen kaders losgemaakt worden, en vakkundig verpakt worden in op maat gemaakte zuurvrije enveloppen.
  • Het Grootseminarie Brugge haalde meer dan drie keer zo veel op als het gevraagde bedrag om een unieke bijbel uit 1480 te restaureren. Dankzij 110 donateurs werd maar liefst 7.900 euro bijeengebracht. Hiermee kunnen ook de andere volumes van de glossenbijbel behandeld worden.
  • De bibliotheek van het FotoMuseum provincie Antwerpen was op zoek naar 2.200 euro om het geïllustreerde weekblad ABC op een kwaliteitsvolle manier te bewaren en de covers in te scannen. Met de verzamelde 1.770 euro kan het gros van dit werk uitgevoerd worden.
  • Het Koninklijk Conservatorium Brussel wist met de actie 'Lively Lovely Libretti' de gevraagde 1.300 euro op te halen zodat de historische en papieren banden van tien geselecteerde libretti gerestaureerd zullen worden. Doneren voor de restauratie van een extra libretto is nog steeds mogelijk.
  • Het Museum Plantin-Moretus kon tot nu toe 1.950 euro van de benodigde 2.300 verzamelen om de schade aan het persoonlijke exemplaar van Christoffel Plantin's Lusthof der maeghden te stabiliseren. 34 donateurs hielpen hieraan mee.


Naast deze eerste vijf werden er nieuwe projecten op stapel gezet:

  • Eind december lanceerde het Begijnhofmuseum in Turnhout een actie om een Vlaams topstuk, een 'processionale' uit 1550 hoogwaardig te digitaliseren. Dankzij 55 donateurs werd op korte tijd al 2.925 euro verzameld zodat de digitalisering kan aanvangen.
  • De Openbare Bibliotheek Brugge lanceert later deze maand een project voor het behoud van een prachtige met de hand ingekleurde, maar beschadigde renaissancedruk.


Ook bij enkele andere erfgoedinstellingen zijn nog projecten in de maak. Boekensteun blijft voor hen tot tenminste oktober 2014 online. Bibliotheken die nog interesse hebben om te crowdfunden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Sam Capiau.

Boekensteun is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Bron: Vlaamse Erfgoedbibliotheek