Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt prijs voor Algemene Culturele Verdienste

Portret Anne Teresa De Keersmaeker

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft op vrijdag 1 juni 2012 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste 2011-2012 overhandigd aan Anne Teresa De Keersmaeker. De uitreiking vond plaats aan het slot van de derde editie van het Cultuurforum 2020 in cc de Warande Turnhout.

De jury loofde vooral het internationaal gewaardeerd parcours van Anne Teresa De Keersmaeker, "haar grote impact op de artistieke wereld, haar engagement in dansopleiding en de integriteit die ze doorheen haar oeuvre en in haar initiatieven consequent aanhoudt". Op het Cultuurforum 2020 waaraan 400 mensen uit de cultuursector deelnamen, ondertekenden voorts twintig organisaties de Engagementsverklaring interculturaliteit.

Choreografe en danseres Anne Teresa De Keersmaeker (1960, Mechelen) debuteerde in 1980 met de voorstelling ‘Asch’. De doorbraak kwam er in 1982 met ‘Fase, four movements to the music of Steve Reich’. De minimal music van deze Amerikaanse componist zou ook latere voorstellingen inspireren. In 1983 richtte De Keersmaeker haar eigen gezelschap op. Met Rosas schreef ze een internationaal succesverhaal, te beginnen met ‘Rosas danst Rosas’. Vandaag heeft ze meer dan 35 voorstellingen op het repertoire, van dans over danstheater tot en met opera. Sinds 1995 deelt ze haar visie en kennis met getalenteerde jonge dansers in haar dansschool P.A.R.T.S (Performing Arts Research and Training Studios).

Foto: Mirjam Devriendt

Website Cultuurprijzen