Musea open na corona

Naam musea Voornaam Naam Opening Hoe kunnen bezoekers tickets kopen/reserveren Website Praktische info rond coronamaatregelen Activiteiten
De wereld van Kina: de Tuin Annemie Van Gijseghem   Telefoon   sommige onderdelen niet toegankelijk om veiligheidsredenen
bezoekers mogen een tweede keer terugkomen met gratis ticket , na de crisis
 
Memorial Museum Passchendaele 1917 Steven Vandenbussche May 18th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem, E-mail, Andere manier https://www.passchendaele.be/Configuratie/In_de_kijker/Welkom Blijf thuis als je je niet goed voelt of laatst in contact was met besmette personen.
Boek vooraf je online tickets via https://webshopzonnebeke.recreatex.be/Exhibitions/Register?id=56B1F2E9-…
Bezoek het museum enkel met je gezin of je bubbel van 4 personen.
Hou 1,5 meter afstand van de andere bezoekers en volg het éénrichtingsverkeer, aangeduid met de pijlen op de grond.
Zorg voor een goede handhygiëne.
Betaal bij voorkeur elektronisch.
 
Museum De Kolonie Ferdi Geerts May 18th, 2020 Telefoon https://museumdekolonie.com/ - reserveren van tijdsblok van 1 u per telefoon minstens één dag op voorhand
- max 6 bezoekers tegelijkertijd in museum
- spatscherm op de balie; museummedewerker draagt verplicht mondmasker
- advies aan bezoeker om mondmasker te dragen (geen verplichting)
- handgel aanwezig voor bezoekers en museummedewerker
- touchscreens enkel met nitril handschoenen aan te bedienen
(meer info zal vandaag of dit weekend op de website verschijnen)
Vaste collectie.
Huis Van Alijn Ann Van Nieuwenhuyse May 18th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem https://huisvanalijn.be/nl/coronamaatregelen Online ticketing (verplicht reserveren), max. toegestane aantal bezoekers per tijdslot: 22 personen, duidelijk parcours, aparte in- en uitgang, aangepaste/weggenomen interacties, alcoholgel voorzien, signalisatie: met max. 2 pers. in een museumkamer, wijzen op social distancing 1,5 m,... Hoofdtentoonstelling

vanaf 11/7: tijdelijke expo Circus Onderweg
Industriemuseum Ann Van Nieuwenhuyse May 18th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem https://www.industriemuseum.be/nl/coronamaatregelen Het museum volgt strikt alle voorschriften die door de hogere en lokale overheden worden opgelegd of geadviseerd om mogelijke besmettingen met het coronavirus COVID-19 te vermijden. Dat gaat van het beperken van het aantal bezoekers volgens tijdssloten, tot het verplicht vooraf reserveren via telefoon of online ticketing. Gereserveerde tickets kunnen enkel cash betaald worden. In het museum wordt een parcours uitgestippeld dat moet worden gevolgd, alle interacties in het museum worden coronaproof gemaakt of afgesloten, etc. De vaste collecties, namelijk de hoofdtentoonstelling Over mensen en machines en de tentoonstelling Drie eeuwen grafische industrie (drukkerijafdeling). De textielafdeling van het museum is momenteel gesloten voor vernieuwing en heropent pas op 14 november 2020.
M - Museum Peter Bary May 18th, 2020 Website/boekingsysteem, E-mail https://www.mleuven.be/nl/m-ontvangt-je-opnieuw-zijn-zalen We zorgen er graag voor dat iedereen M op een aangename en veilige manier kan bezoeken. Daarom vragen we je om samen met ons onderstaande maatregelen in acht te nemen.

We vragen bezoekers vooraf en zo veel mogelijk online een tijdslot te reserveren (mogelijk vanaf vrijdag 15.05). Zo kunnen we bezoeken veilig spreiden over de dag.
Binnen het museum gelden de regels van social distancing. We vragen bezoekers dus minstens 1,5 meter afstand te houden.
Om te vermijden dat bezoekers elkaar kruisen, is er een vast parcours in één richting uitgestippeld.
Publieksbegeleiders zien erop toe dat het maximum aantal bezoekers per zaal gerespecteerd wordt.
Op verschillende plaatsen langs het traject voorziet M verdelers met desinfecterende gel.
Het publieke sanitair en andere gevoelige plaatsen (handvatten, deuren) worden op regelmatige basis gereinigd.
Bezoekers kunnen gebruik maken van een onbewaakte vestiaire. Er zijn geen lockers beschikbaar.
De liften kunnen enkel gebruikt worden door bezoekers met een beperkte mobiliteit.
Audiogidsen blijven beschikbaar en worden tussen elk gebruik ontsmet. Begeleidende teksten worden aan de muren in de zalen voorzien. Wie graag een eigen exemplaar op zak heeft, kan ze op deze pagina bekijken en downloaden om af te drukken.
We hebben een veilig parcours voor onze bezoekers uitgestippeld langs de nieuwe tentoonstelling ‘Rodin, Meunier & Minne’ en de solotentoonstelling van Angolees kunstenaar Kiluanji Kia Henda. Verder loopt de route door de collectiepresentaties ‘Alles voor de vorm’ en ‘De Taal van het Lichaam’.
De wereld van Kina: het Huis Annemie Van Gijseghem May 18th, 2020 Telefoon http://www.dewereldvankina.be Er moet een looprichting gerespecteerd worden in het museum, alle interactieve elementen zijn afgesloten, met je ticket kan je binnen de zes maanden nog een tweede keer komen, de lift kan niet gebruikt worden. Het Huis is toegankelijk, met uitzondering van Goede Minnaars, 'k Zag 2 beren, ... en de evolutie van de mens.
DIVA Eva Olde Monnikhof May 18th, 2020   http://www.divaantwerp.be/nl    
Design Museum Gent Katrien Laporte May 18th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem, E-mail https://www.designmuseumgent.be/nieuws/2020/corona VOOR JE BEZOEK
Reserveer je ticket vooraf. Dat is de enige manier om het museum te bezoeken. Om het aantal mensen in het museum te beperken, kies je een tijdslot. Kom stipt op het afgesproken tijdstip zoals aangegeven op je ticket.

Voor jouw reservatie kan je terecht op museum.design@gent.be of op het nummer +32 9 323 64 97 (9:00–17:00).

De betaling van de tickets doe je aan de balie van het museum cashloos en liefst contactloos.

Heb je een smartphone, neem hem dan mee naar het museum. Zorg dat je telefoon opgeladen is.

Neem geen (rug)zakken mee. De vestiaire van het museum is enkel op aanvraag.

Het is aanbevolen om een mondmasker mee te nemen, om je veiligheid, die van de medewerkers en van de andere bezoekers te garanderen.

TIJDENS JE BEZOEK
We scannen je e-ticket vanaf je smartphone of vanaf een afdruk aan de ingang van de expo.

We raden je aan de bezoekersgidsen op je smartphone te lezen via www.designmuseumgent.be/rondleidingen. Er is gratis wifi in het museum.

Neem je toch een papieren boekje (zoals de kinderzoektocht Kleur je rijk), leg het boekje dan niet terug. Je krijgt het van ons cadeau!

Er zijn toiletten voorzien voor museumbezoekers. Die worden regelmatig schoongemaakt.

Hou 1,5 m afstand van andere bezoekers en het museumpersoneel. We hebben voor jou een parcours uitgestippeld.

Gebruik de voorziene alcoholgel. We hebben alle interactieve elementen preventief afgesloten.

Eventuele betalingen in het museum of de shop doe je cashloos en liefst contactloos.

We vragen om je museumbezoek te beperken tot 1,5 uur.
Kleureyck. Van Eycks kleuren in design
(tijdelijke expo); Maarten Van Severen 'Het Wilde Ding'; Object stories (vaste collectie); Kevin Bray 'It is a Imbroglio' (buitenexpo)
Karrenmuseum Essen Pieter Verhoeven May 18th, 2020   https://www.karrenmuseum.be/corona-maatregelen.html    
STAM – Stadsmuseum Gent Christine De Weerdt May 18th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem https://stamgent.be/ expo Ondergronds in de stad
expo Housing apart together

6 personen per kwartier toegelaten, reserveren online of telefonisch
op nr 09 210 10 75
expo Ondergronds in de stad
expo Housing apart together
Openluchtmuseum Bokrijk Hilde Schoefs May 18th, 2020   https://www.bokrijk.be/nl    
Museum Dr. Guislain Eline Van de Voorde May 19th, 2020 Telefoon, E-mail https://museumdrguislain.be/ - de maatregelen volgens het 7-puntenplan, waar alles in meer detail beschreven staat. (markeringen, tijdsloten, desinfectiemiddelen, afstandsregels, mondmaskers voor personeel...)
- personeel krijgt deze week vormingen voor veiligheid en preventie.
-info voor bezoekers komt vandaag op de website (hoe kan je reserveren, hoe je gedragen eens in het museum...)
-markeringen zijn aangebracht (eigen markeringen en gezamenlijke communicatie van de musea (via museumoverleg)
-alle maatregelen die moesten werden genomen, werden uitgevoerd.
-de shop en het café blijven dicht.
De vaste collecties (Op losse schroeven en De Kabinetten). Nieuwe tentoonstelling pas midden juni.
Musea Maaseik - Regionaal archeologisch Museum en Apotheekmuseum Jacques Dalemans May 19th, 2020 Telefoon, E-mail   De vaste collectie. Geen extra activiteiten
Talbot House simon louagie May 19th, 2020   https://www.talbothouse.be https://www.talbothouse.be/nl/museum/exhibitions/venue-rental https://www.talbothouse.be/nl/museum/exhibitions/venue-rental
Museum De Mindere Christa Engelbosch May 19th, 2020 Telefoon, E-mail, Andere manier https://www.demindere.be/agenda/welkom het museum is gratis toegankelijk. De bezoekers die telefonisch of per email een bezoek aanvragen krijgen voorrang. Onaangekondigde bezoekers kunnen het museum bezoeken maar in totaal laten we 25 personen per uur binnen. Er is een uitgestippeld parcours met pijlen op de grond weergegeven. Handgel bij het binnenkomen en symbolen met afstand houden. Aan het onthaal moeten de bezoekers achter de paaltjes blijven. Het kinderparcours wordt aangepast zodat er niets moet aangeraakt worden. Er staan geen touchscreens. Enkel de vaste collectie is toegankelijk vanaf 19 mei: foyer en opstelling eerste verdieping. Thema- en benedenzaal blijven nog even gesloten.
Museum Plantin-Moretus Iris Iris Kockelbergh May 19th, 2020 Website/boekingsysteem https://www.museumplantinmoretus.be/nl/coronavirus Maatregelen tijdens je bezoek

Hou steeds 1,5 meter afstand van andere mensen
Volg de vaste route in het museum. Hou je aan het vastgelegde parcours en volg de raadgevingen van onze museummedewerkers op.
Zitmogelijkheden zijn beperkt.
De touchscreens en digitale bladerboeken in het museum zijn niet beschikbaar.
De binnentuin is tijdelijk enkel te bezoeken met een geldig e-ticket voor het museum.
De museumshop is geopend, je kan er enkel elektronisch betalen. Cash geld wordt niet aanvaard.
Het museum hanteert een streng hygiëneplan. Geef medewerkers die klinken, trapleuningen, gladde oppervlakken, toiletten, ... reinigen ruimte en tijd om hun werk goed uit te voeren.
Vermijd het gebruik van lockers en beperk jassen en (grote) tassen.
Alle aandacht gaat naar de vast opstelling die in alle comfort en rust bezorht kan worden.
Keuze uit twee audiotours te beluisteren met de Antwerp Museum App
de klassieke audiogids met duiding bij de zalen en werken. Of
het ludieke hoorspel, naar het voorbeeld van Het Geluidshuis, die het huis en zijn bewoners tot leven brengt met verhalen en stemmen.
Bezoekersgids downloadbaar via website.
Knutsel en werkblaadjes kunnen liggen klaar op het einde van het parcours en kunnen mee naar huis genomen worden.
M HKA - Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen Dieter Vankeirsbilck May 19th, 2020 Website/boekingsysteem http://www.muhka.be We vragen onze bezoekers om op voorhand hun ticket te kopen via onze website. Verder is het museum strikt cashless. Dit geldt ook voor aankopen in de M HKA-shop.
We blijven ruim onder het maximumaantal bezoekers dat we volgens de richtlijnen van de Veiligheidsraad zouden mogen toelaten. We werken met een systeem van tijdsblokken en quota om het bezoekersaantal veilig te spreiden doorheen de dag. Bezoekers die een ticket online kopen, vragen we om een tijdsblok te kiezen. We vragen hen om vervolgens binnen dit slot van twee uur het museum te bezoeken. Zo zijn er nooit te veel mensen voor een comfortabel bezoek. Ook per zaal signaleren we duidelijk wat het maximumaantal bezoekers voor die zaal is, we vragen u daarmee rekening te houden.
We starten met 50 tickets per tijdsblok, en zullen dit dan – als alles goed loopt – geleidelijk verhogen. We beslissen per week. Zo kunnen we de situatie permanent monitoren en afstemmen op de realiteit in het museum, en conform de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad.
Al onze bezoekers worden aan de ingang van het museum persoonlijk ontvangen door een host die hen graag verder helpt om een zo veilig en kwalitatief bezoek mogelijk te maken.
Elke tentoonstelling krijgt een aparte routing om kruismomenten met andere bezoekers te vermijden. Om die reden is er ook een aparte in- en uitgang van het museum gemaakt. De ingang bevindt zich zoals steeds in Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen. In het museum worden alle trajecten en de uitgang duidelijk aangegeven door middel van pijlen op de vloer.
Ook in het M HKA gelden vanzelfsprekend de regels van social distancing; ons hele opzet is erop gericht u soepel de gewenste afstand van minstens 1,5 meter te kunnen laten aanhouden.
Op regelmatige plekken in het museum zijn refreshment points geïnstalleerd; u vindt daar handgel, papieren handdoeken en een gesloten vuilnisbak.
Het sanitair en andere contactgevoelige plaatsen zoals liftknoppen, deuren, handvatten, trapleuningen,…) worden verschillende keren per dag grondig gereinigd.
Het gebruik van de liften is enkel voorbehouden voor bezoekers met beperkte(re) mobiliteit.
Onze lockers zijn beschikbaar (€ 1 zelf mee te brengen), maar worden liefst zo weinig mogelijk gebruikt. De vestiaire is buiten gebruik. Indien gewenst kunnen bezoekers hun jas in de lockers opbergen.
We vragen u een mondmasker te dragen en doen dit ook zelf, dit is comfortabel voor andere bezoekers. Dat is iets waaraan we zullen moeten wennen. Er worden ook mondmaskers te koop aangeboden aan de balie.
Om zo veel mogelijk fysiek contact te vermijden, maar onze bezoekers toch de mogelijkheid te laten om zich maximaal te informeren en van de tentoonstellingen te genieten, staat onze bezoekersinformatie online ter beschikking. Ook voor families is er een bijzonder aanbod uitgewerkt dat via de website gratis is te downloaden. Wie niet in de mogelijkheid is om deze informatie zelf te downloaden, kan steeds terecht bij de hosts in de museumzalen voor een papieren exemplaar. Ook hier worden alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen.
Heeft u nog vragen? Dan kan u steeds bij ons terecht, maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00 op 03 260 99 99 of via info|@muhka.be
Het M HKA heropent vanaf dinsdag 19 mei opnieuw de deuren, met de grootste aandacht voor de gezondheid en veiligheid van bezoekers en personeel. We zijn blij om onze bezoekers weer te mogen verwelkomen, want onze maatschappelijke gezondheid is geen kwestie van lichamelijke gezondheid alleen, en de vrije, veilige publieke ruimten die musea zijn, maken daar deel van uit en staan symbool voor het belang van een mentaal gezonde maatschappij.

We gaan verder dan de verplichte veiligheidsvoorschriften van de Nationale Veiligheidsraad, en openen in deze fase daarom enkel de gelijkvloerse verdieping en de tweede verdieping met hun grote ruimtes voor individuele bezoekers en gezinnen.
Wanneer het museum heropent, tonen we de – nu meer dan ooit – maatschappelijke urgentie van Els Dietvorst, met niet alleen bloedmooi werk, maar ook haar aandacht voor samenwerking, solidariteit en gemeenschapsvorming. Ook de goed onderbouwde kritiek op de globalisering van Allan Sekula is bijzonder pertinent; Sekula duidde reeds lang geleden het belang van de ontvlagging en goedkope transporten die productie kon laten delokaliseren. De juistheid daarvan is een van de vele vragen die we ons nu maatschappelijk zullen moeten stellen. En in de IN SITU-ruimte toont Tramaine de Senna de symbolische materiële overdaad van de huidige consumptiemaatschappij.
Jenevermuseum Davy Jacobs May 19th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem, E-mail https://www.jenevermuseum.be/nl/tickets-&-praktisch - Online ticketreservatie in tijdsloten van 20 minuten
- Eénrichtingsmuseumparcours
- Touchscreenpennen voor bediening toucscreens
- Alcoholgeldispensers ter beschikking van de bezoeker
Individueel bezoek in:
- de permanente museumpresentatie: 'Het verhaal achter de fles'
- de tijdelijke expo: 'Gedeponeerd geregistreerd. Limburgse jenevermerken vanaf 1880'
Verkoop van publicaties in de museumshop en flessen jenever en likeur in het proeflokaal
FOMU Fotomuseum Isabelle Willems May 19th, 2020 Website/boekingsysteem https://tickets.fomu.be/nl/tickets - Wij voorzien ontsmettende handgels en ontsmetten regelmatig onze ruimtes met extra aandacht voor toiletten, leuningen en deurknoppen.
- Onze medewerkers nemen de nodige voorzorgsmaatregelen en dragen mondmaskers.
- We zorgen voor signalisatie die je helpt om 1.5 meter afstand te houden tot andere bezoekers.
- Bezoekers volgen een éénrichtingsparcours.
- We monitoren constant het aantal bezoekers dat binnen mag in het museum. Moet je even wachten? Weet dat dit is voor je veiligheid. We laten 1 bezoeker per 15m2 toe.
- De museumshop is open voor bezoekers met een ticket. We accepteren enkel betalingen met de kaart of contactloze betalingen. Bezoek zeker ook de online museumshop. Momenteel betaal je geen verzendkosten op verzendingen naar België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.
Stephan Vanfleteren - Present
S.M.A.K. Philippe Van Cauteren May 19th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem, E-mail https://smak.be https://smak.be/nl/bezoek-richtlijnen De retrospectieve tentoonstelling EXIT van Kris Martin
't Grom Maarten Jacobs May 19th, 2020 Website/boekingsysteem, Andere manier https://www.tgrom.be/ tijdelijke tentoonstelling akkervogels
project Roem & Glorie
https://www.tgrom.be/
Texture Sylvie De Coster May 19th, 2020 Website/boekingsysteem https://www.texturekortrijk.be Onze aanpak in 10 punten:

1) Plan je bezoek en boek je ticket online. (meer info over hoe je dit doet, volgt binnenkort)

2) Kom alleen, met je partner of in gezinsverband en wie zich ziek voelt, blijft thuis. Respecteer het gekozen tijdslot.

3) Breng geen onnodige bagage mee, onze lockers zijn uitzonderlijk gesloten.

4) We integreerden plexiglasbescherming aan de kassa. Ze beschermen niet enkel onze bezoekers, maar ook ons museumpersoneel. We raden het dragen van een mondmasker aan. Ze reduceren het risico voor jou en anderen.

5) We beperken het aantal bezoekers in Texture tot maximum 155 personen tegelijkertijd, dit in lijn met de raadgeving van 1 persoon op 10 m². Afhankelijk van de grootte van de zalen (Wonderkamer, Leiekamer en Schatkamer), zullen meer of minder personen tegelijkertijd worden toegelaten. Het aantal zal steeds worden aangegeven aan het begin van elke zaal. Ook museummedewerkers wijzen je hierop. We vragen aan de bezoekers om dit mee te bewaken.

6) De gesuggereerde looplijnen doorheen het museum herleiden het tegen het lijf lopen van personen tot een strikt minimum. We creëren in heel wat zones 100% eenrichtingsverkeer. We plaatsen afzetpaaltjes met linten om onze bezoekers te '(bege)leiden'. We bevestigen stickers op de vloer om mensen eraan te herinneren anderhalve meter afstand te houden. Social distancing blijft een cruciale basisregel.

7) Hygiëne is essentieel. Op diverse strategische plaatsen doorheen het museum bieden we de mogelijkheid om de handen te ontsmetten met handgel.

8) Ons team onderhoud schenkt extra aandacht aan alle sanitaire voorzieningen. Ook de touchscreens in het museum worden meermaals per dag gereinigd, alsook andere gevoelige zones zoals handvatten, deuren. Je kan van gereinigde touchpennen gebruik maken tijdens de duur van je bezoek.

9) De lift is enkel beschikbaar voor bezoekers met een beperkte mobiliteit. We organiseren éénrichtingsverkeer aan onze trappen. Zowel de leuning van de trap wordt doorheen de dag meermaals gereinigd, alsook de knoppen van de lift.

10) Voor aankopen in de museumshop verkiezen we contactloos betalen. We reinigen onze betaalterminal regelmatig.

Maar de belangrijkste maatregel is wellicht... GENIET van je bezoek! Je hebt deze ontspanning verdiend!

We rekenen op het verantwoordelijkheidsgevoel en de burgerzin van alle bezoekers om de geldende maatregelen te respecteren. Dit geldt ook voor onze museummedewerkers.

Is er toch iets niet duidelijk of heb je nog een vraag? Dan mag je ons zeker contacteren via texture@kortrijk.be of op 056 27 74 70.
De permanente collectie in de Wonderkamer en Leiekamer.
De collectiepresentatie 'Wit op Wit' in de Schatkamer.
Snijders & Rockoxhuis Hildegard Van de Velde May 19th, 2020 Telefoon https://www.snijdersrockoxhuis.be - online tickets bestellen / 4 personen per kwartier of 112 personen per dag.
- geen groepsbezoeken mogelijk.
- in een vast parcours door het museum en de tentoonstelling gedurende max. 1u.
- handgells ruim voorzien en ook de mogelijkheid om handen te wassen
- verplichte afstand van 1,5 meter
- mondmaskers niet verplicht
Naast de vaste collectie is er nog de tentoonstelling: BLIND DATE, portretten met blikken en blozen. Een selectie van 70 portretten uit de verzameling van the Phoebus Foundation, die net vόόr de lockdown klaar was om te openen. Maar helaas nog niet kon bezocht worden. De bezoekers krijgen de prachtig uitgegeven bezoekersgids gratis mee.
Koers. Museum Van De Wielersport Thomas Ameye May 19th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem https://koersmuseum.be/nl/general/welkomterug ONTHAAL
Maximaal 7 personen zijn toegelaten in het gemeenschappelijk onthaal van KOERS - Toerisme Roeselare - Vrijetijdspunt. Even te druk? Wacht buiten en houd ook daar voldoende afstand.
Respecteer de aangebrachte vloermarkeringen om een veilige afstand te garanderen.
Betaal zoveel mogelijk contactloos, met bankkaart of kredietkaart. Museumpashouders kunnen contactloos hun pas scannen.
Handhygiëne is en blijft erg belangrijk. Voor je bezoek vragen we je handen te ontsmetten aan de desinfectiezuil. Op elke verdieping vind je aan de trap een handpomp.
SHOP
Raak enkel die producten aan die je wenst te kopen. Wil je toch iets inkijken? Neem een paar wegwerphandschoenen.
Na je museumbezoek verlaat je het gebouw achteraan. Plan je aankopen dus best vóór je bezoek.
Betaal zoveel als mogelijk contactloos, met bankkaart of kredietkaart.
PARCOURS
Volg steeds het opgelegde éénrichtingsparcours dat duidelijk aangegeven wordt door middel van gele pijlen op de vloer.
Liften zijn bij voorkeur enkel beschikbaar voor mensen met beperkte mobiliteit en huisgenoten.
Op elke verdieping is een handpomp beschikbaar.
Hou steeds minimaal 1,5 meter afstand van andere bezoekers en medewerkers.
MUSEUMZALEN
Alle museumzalen staan open, je hoeft geen deurklinken aan te raken. Bepaalde deuren krijgen een ellebooggreep om toch veilig te kunnen openen.
Touchscreens zijn uitgeschakeld maar worden voorzien van een code. Met behulp van de gratis Erfgoedapp kan je deze code scannen en het beeldfragment op je smartphone bekijken. Idem voor luisterfragmenten.
Zitplaatsen zijn beschikbaar daar waar 1,5 meter tussenafstand mogelijk is. Respecteer de markeringen.
Raak geen collectie of objecten aan om het aantal contactpunten zoveel mogelijk te beperken.
Lades, kastdeuren, schuifjes staan open om het aantal contactpunten te beperken.
VOORZIENINGEN
Toiletten (verdieping -1) zijn toegankelijk en voorzien van de nodige veiligheidsinstructies. Vloeibare zeep en papieren wegwerpdoekjes zijn beschikbaar.
De vestiaire is momenteel niet beschikbaar.
Het KOERSkaffee is momenteel gesloten. Ook het speeltoestel op het terras is niet toegankelijk.
Het fietsonthaalpunt in de museumtuin is gesloten. De fietspomp (met voetpomp) in de museumtuin is wel beschikbaar.
- Nieuwigheden in de vaste collectie (unieke koersfietsen uit het begindagen van de wielersport o.a. uit de allereerste Tour de France 1903, Parijs-Roubaix 1920, etc.)
- Extra online content (verhalen van bekende en minder bekende wielerliefhebbers) bij collectiestukken (via de Erfgoedapp)
- Verhoogde aandacht voor het gezinspakket 'roadbook' voor 6-12-jarigen en veilig uit voeren.
Stedelijke Musea Sint-Niklaas Goeleke De Wit May 19th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem, E-mail https://www.museasintniklaas.be reservatie bezoek via website - beperking # bezoekers per museum per tijdsblok 2u (SteM: 100 / Mercatormuseum: 45 / Salons: 40) - multimedia: alleen films beschikbaar; geen aanraakschermen, audio's heropening musea SteM Zwijgershoek, Mercatormuseum, de Salons: vaste collecties + verlenging expo's 'Vrouwen charmeren met graveren' (SteM Zwijgershoek) en expo 'Land van Waas in oude kaarten II' (Mercatormuseum) tot 13-12-2020
Modemuseum Hasselt Karolien De Clippel May 19th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem http://www.modemuseumhasselt.be/ - online ticketreservatie in tijdsloten van 20 minuten
- éénrichtingsmuseumparcours
- alcoholgeldispensers ter beschikking van de bezoeker
Individueel bezoek van de tijdelijke tentoonstelling 'SMUK. Decoratie in de mode: een show-off'
Middelheimmuseum Rafaelle Lelievre May 19th, 2020   http://www.middelheimmuseum.be/coronavirus WAT DOEN WIJ OM EEN VEILIGE OMGEVING TE GARANDEREN
De parkpoorten staan maximaal open voor een goede doorgang.
Het kasteel, de museumshop en het museumcafé zijn gesloten.
Een tijdelijk infopunt werd ingericht.
Lockers zijn buiten gebruik.
Zitmeubels zijn buiten gebruik, met uitzondering voor wie zorg nodig heeft.
Interactieve publieksbegeleiding (touchscreens, Muzzzé koffertjes, …) is niet beschikbaar.
De folderkasten aan de hoofdingangen zijn buiten gebruik, papieren plannen vind je in het infopunt.
In binnenlocaties zijn een beperkt aantal personen toegelaten, worden de deuren bediend door museummedewerkers en dragen medewerkers mondmaskers.
Het museum hanteert een streng hygiëneplan. Het sanitair wordt om de twee uur gepoetst. Geef medewerkers ruimte en tijd om hun werk goed uit te voeren.

NEEM ZELF OOK DE VOLGENDE MAATREGELEN IN ACHT
Algemeen
Houd overal 1.5 m afstand.
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
Ga weer naar huis als het te druk is, of als je ziek bent.
Was voor en na je bezoek je handen.
Volg het advies van onze museummedewerkers op.
​​
In het kunstpark

Blijf in beweging, met niet meer dan 2 vrienden of met je gezin.
Picknicken is niet toegelaten.
Contactsporten zijn niet toegelaten.
Gebruik maar één beugel per fiets in de fietsenstalling.
Leg papieren plannen niet terug na je bezoek.

In de bibliotheek
De bibliotheek is enkel te bezoeken op afspraak.
Hier gelden specifieke maatregelen. Zie website
De vaste collectie in het kunstpark
Nationaal Visserijmuseum Ineke Steevens May 19th, 2020 Website/boekingsysteem https://www.navigomuseum.be/nl/bezoeken In deze vreemde tijden wil het NAVIGO-museum een veilige haven van rust zijn voor de bezoeker.

De belangrijkste maatregel om in acht te nemen, is dat je je bezoek vooraf online moet reserveren. Dat kan op de website.

Ook zijn de openingsuren, van dinsdag tot zondag, beperkt van 14.00 tot 18.00 uur. Uiteraard blijft een bezoekje voor Koksijdenaars gratis, maar ook zij moeten hun bezoek vooraf online vastleggen.

Praktisch:
De musea zorgen voor een propere omgeving en richten het bezoek zo in dat je zo weinig mogelijk anderen kruist. Je kunt je handen desinfecteren met handgel. Aan de bezoeker vraagt het museumteam om enkele afspraken na te komen:

De samenstelling van je gezelschap voldoen aan de regels opgelegd door de overheid.
Kom niet naar de musea als je ziek bent of een van de symptomen vertoont
Handhaaf de social distancing, hou anderhalve meter afstand van mensen die niet bij jouw gezelschap horen
Hoest en nies in een papieren zakdoekje of je elleboog
Ga naar het toilet voor aanvang van het bezoek
Betaal bij voorkeur online op voorhand of elektronisch ter plaatse
Raak niets aan
Volg de pijlen en instructies van onze museumcoaches
Kom graag stipt op het door jou gereserveerde tijdstip. Hou je identiteitskaart klaar bij aanvang van het bezoek.

Tijdens het reserveren krijg je een mailtje met praktische info, je vindt er onder andere een link naar het museumplan, want dat wordt voorlopig niet meer op papier meegegeven.

De museumshop en het museumcafé, Estaminet de Peerdevisscher blijven tot nader order gesloten.
Voorlopig is enkel de vaste collectie toegankelijk. Vanaf de zomer voorzien we:
- Expo #ZeezichtNAVIGO: tijdens de lockdown hebben we een Seachallenge gelanceerd. What's in a name?! We riepen onze digitale bezoekers via Facebook en Instagram op om 'hun zeezicht' te posten. Kustbewoners posten hun foto's zodat iedereen kon meegenieten van de zee, die voorlopig niet toegankelijk was. We vroegen hen ook waarom de zee zo belangrijk was in hun leven. Troost? Ontspanning? Liefde? Rust? Sport? Naast deze 'digitale expo' richten we er ook eentje 'live'... alle foto's zullen verwerkt worden in een 'echte fototentoonstelling.
- PREVIEW: We hebben enkele illustratoren (namen volgen) gevraagd onze buitenmuren te voorzien van de inspiratie die ze binnen de museummuren opdeden. Je hoeft dus helemaal niet binnen te komen om ons verhaal te lezen én toch op de hoogte te blijven van onze toekomstplannen. Toch benieuwd... reserveer online!
-Fietuseum: We plannen een fietstocht in de regio langs alle museale partners en erfgoedlocaties waar we ook de buitenmuren zullen dienen als canvas voor kunstenaars. Met de fiets, in de frisse, maar hopelijk gezonde, warme buitenlucht. Een tocht langs fietsvriendelijke wegen, met culturele tussenstoppen.
Mercatormuseum Goeleke De Wit May 19th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem, E-mail https://www.museasintniklaas.be bezoek op reservatie - vaste publieksroute - museumcafé gesloten - shop open, maar zonder inkijkexemplaren - multimedia (aanraakschermen, audio's) op non-actief, behalve de films Vaste collectie met onder meer drie Vlaamse topstukken: aardglobe (1541) en hemelglobe (1551) van Mercator, thematische kaart met wereldgodsdiensten van Haraeus (vroege 17de eeuw) - verlenging expo 'Land van Waas in oude kaarten II' tot 13-12-2020.
Ste.M Zwijgershoek Goeleke De Wit May 19th, 2020 Website/boekingsysteem, E-mail https://www.museasintniklaas.be bezoek op reservatie - vaste publieksroute - shop open, maar zonder inkijkexemplaren - multimedia (aanraakschermen, audio's) op non-actief, behalve de films vaste collectie op +-2.000m² inclusief brei-atelier - open depot 276 m² met toegang tot belangrijk deel museumreserve - verlenging expo 'Vrouwen charmeren met graveren' tot 13-12-2020
Mu.ZEE Colette Castermans May 19th, 2020 Website/boekingsysteem https://www.muzee.be/nl/muzee/p1296/covid-19-maatregelen Digitale reservering, handen ontsmetten bij het binnenkomen, betalen met kaart of contactloos, afstand bewaren
Beperkt aantal personen per uur ( max 100), bewegwijzering binnen het museum; QR-codes voor meer info over de werken ( ter vervanging van de publieksgidsen) , doorheen het gehele museum vindt de bezoeker de richtlijnen ( inclusief in de sanitaire ruimten en museumshop)
Ensor en Spilliaert Museumvleugel
Raoul Servais Museumvleugel
History Without A Past- Vincent Meessen & Samson Kambalu
Een onvoltooide Symfonie
Enter#10: Emma Van der Put
MAS | Museum aan de Stroom Marieke van Bommel May 19th, 2020 Website/boekingsysteem https://www.mas.be/nl tijdelijke expo Cool Japan vaste expo's + tijdelijke expo Cool Japan (vanaf 1 juli nieuwe kleine expo's)
Red Star Line Museum Karen Moeskops May 19th, 2020 Website/boekingsysteem https://www.redstarline.be/nl/coronavirus Ticketverkoop aan de balie is momenteel niet mogelijk, je moet je ticket online kopen. Ook bezoekers die recht hebben op gratis toegang, moeten een e-ticket reserveren.

Voor je bezoek:
Respecteer het uur van aankomst op je ticket•
Breng geen grote rugzakken mee naar het museum. Deze mag je niet mee binnen nemen.•

Tijdens je bezoek:
Gebruik gerust de kapstok in de inkomhal.•
Volg de richtlijnen van het personeel voor het opbergen van je persoonlijke spullen.•
Langs het bezoekersparcours in de tentoonstelling zijn de zitmeubelen tijdelijk verwijderd. Je kan aan de balie een klapstoeltje vragen om mee te nemen tijdens je bezoek.•
De luisterhoorns en schuiven in de museumzalen kan je tijdelijk niet gebruiken.•
Onze familiekoffer blijft nog een tijdje gesloten. Maar er komt snel een hygiënisch alternatief voor gezinnen.•
De museumshop in de Loods is open. Je kan er op een veilige manier een aandenken aan je bezoek kopen. Betaal elektronisch. Cash geld wordt niet aanvaard.•
We beperken het aantal bezoekers in de filmzalen en liften.•
bezoek aan de vaste opstelling en aan de tijdelijke tentoonstelling 'Veldwerk. Vluchtverhalen uit Antwerpen.' Deze laatste werd verlengd. Ook de toren is toegankelijk. Weliswaar zijn de Loods met gratis tijdelijke tentoonstelling en toren ook enkel te bezoeken na reservatie.
Het Stadsmus Ann Delbeke May 19th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem, E-mail https://www.visithasselt.be/nl/het-stadsmus/homepage-het-stadsmus online reserveren
eenrichtingsverkeer
apart parcours voor tijdelijke tentoonstelling en vaste opstelling
geen mussenkussen
cashloos betalen
Wij focussen op de tijdelijke tentoonstelling Ménage à Deux, dat zijn vernissage zou gehad hebben een dag voor de lockdown. Niemand heeft ze dus al gezien en we hebben de expo dan ook verlengd tot 30 augustus. Want ze is zeker de moeite waard dankzij een mooie combinatie van erfgoed en kunst.
Museum voor Schone Kunsten Gent Catherine Verleysen May 19th, 2020   https://www.mskgent.be/en/measures-concerning-covid-19    
Abdijmuseum Ten Duinen 1138 Dirk Vanclooster May 19th, 2020   https://www.tenduinen.be/nl/corona-exit-voor-de-gemeentelijke-musea-abdijmuseum-ten-duinen-en-navigo-nationaal-visserijmuseum    
Eperon D'Or     May 19th, 2020   https://eperondor.be    
Groeningemuseum     May 19th, 2020   https://www.museabrugge.be/bezoek-onze-musea/onze-musea-en-monumenten/groeningemuseum    
Gruuthusemuseum Aleid Hemeryck May 19th, 2020   https://www.museabrugge.be/bezoek-onze-musea/onze-musea-en-monumenten/gruuthusemuseum    
Sint-Janshospitaal     May 19th, 2020   https://www.museabrugge.be/bezoek-onze-musea/onze-musea-en-monumenten/sint-janshospitaal    
Rubenshuis Carl Depauw May 19th, 2020   https://rubenshuis.be/coronavirus    
Sportimonium – Sport en Olympisch museum Didier Rotsaert May 19th, 2020 Telefoon https://www.sportimonium.be/nl    
de Salons Ward Bohé May 19th, 2020   https://www.museasintniklaas.be/nieuws/stedelijke-musea-vanaf-19-mei-terug-open-veilige-modus    
Musea Maaseik Jacques Dalemans May 19th, 2020 Telefoon, E-mail https://toerisme.maaseik.be/heropening-musea-maaseik - Enkel toegankelijk van 13.30 tot 14.30 uur en van 14.50 tot 15.50 uur (elke dag van de week behalve maandag, de kerstdagen en Allerheiligen.
- Maximaal 8 bezoekers per tijdslot.
- Vaste route binnen het Regionaal Archeologisch Museum en het Apotheekmuseum volgen.
- Doeruimtes en de Kerkschatten van Sint-Catharina voorlopig nog gesloten.
- Toeristische en museumshop gesloten.
- Ontsmetting na elk bezoekronde.
Vaste collectie.
Speelgoedmuseum Mechelen Mieke Dumont May 19th, 2020   http://www.speelgoedmuseum.be/Nieuws/heropening-op-19-mei-2020.html    
Bakkerijmuseum Veurne     May 19th, 2020   https://www.bakkerijmuseum.be/nl/bezoek-ons/reserveer-je-bezoek/    
Texture | Museum over Leie en vlas     May 19th, 2020   https://www.texturekortrijk.be/content/nieuwsbericht-corona    
Stadsmuseum Lokeren Leen Heyvaert May 20th, 2020 Telefoon, E-mail   https://lokeren.be/vrije-tijd/stadsmuseum-lokeren vaste collectie + tijdelijke tentoonstelling 'Blik in de verte - Lokerse fotografen vanaf 1900'
Stedelijk Museum Hoogstraten Piet Van Deun May 20th, 2020 Telefoon, E-mail https://www.hoogstraten.be/vrije-tijd/cultuur/stedelijk-museum-hoogstraten/tentoonstellingen/heropening-reservatie-bezoek De vaste opstelling is voorlopig gesloten. Enkel de tijdelijke tentoonstelling is te bezichtigen.  
museum Dhondt-Dhaenens Jan(us) Boudewijns May 20th, 2020 Telefoon, Website/boekingsysteem, E-mail https://www.museumdd.be/corona-bezoek Wij verwijzen graag naar de link: https://www.museumdd.be/corona-bezoek
maar zullen uiteraard ook voor een duidelijke signalisatie zorgen, er zal route gevolgd kunnen worden en we voorzien ontsmettingsmiddelen om handen bvb te kunnen ontsmetten. verder vragen we aan de bezoeker om zich aan de algemene richtlijnen te houden die reeds opgelegd werden en zullen worden door de overheid
Expo: Gary Hume - Destroyed School Paintings
Expo: Francis Upritchard - Big Fish Eat Little Fish
Virtueel bezoeken van museum Dhont-Dhaenens, Woning Van Wassenhove (Juliaan Lampens) en The Wunderkammer Residence (Hans Op de Beeck) ook mogelijk via de website
Kasteel Van Gaasbeek Luc Vanackere May 20th, 2020 Telefoon, E-mail https://www.kasteelvangaasbeek.be/nl/bezoek/covid-19-maatregelen - Extra sluitingsdag: dinsdag
- Reservering verplicht (telefonisch of via mail)
- Werken met tijdsloten
- Vaste route in het kasteel, éénrichtingsverkeer, circulatieplan
- Ontsmettingszuilen
- Met de kaart betalen + staafjes aan bancontact
- Geen groepsbezoeken
- Frequente reiniging en ontsmetting
'Last Call for Gaasbeek', het erfgoed en de vaste collectie staan centraal!

Het Kasteel van Gaasbeek staat aan de vooravond van een grote restauratiecampagne en sluit dit najaar zijn deuren om ze pas in 2023 opnieuw te openen. Hoog tijd om dit uitzonderlijke erfgoed met een laatste bezoek te vereren!

Middeleeuwse burcht. Strategisch bolwerk. Riante zomerresidentie. Toevluchtsoord voor politieke bannelingen. Theater van de geschiedenis. Eigentijds museum. Klopt, maar bovenal is het kasteel één grote Wunderkammer: een bonte verzameling van bijzondere objecten die u verwonderen, prikkelen en meevoeren naar vervlogen tijden. Deze gedaante spelen we helemaal uit tijdens dit laatste seizoen voor de sluiting.

Wandel doorheen de gangen en kamers van het kasteel, ontsnap aan het gedruis van de dagdagelijkse wereld en laat u verbazen door twaalf uitgelichte pronkstukken. Elk met een eigen verhaal, stuk voor stuk intrigerend en uniek.

Last Call for Gaasbeek: een laatste kans voor wie wil genieten van het kasteel waarin – heel even nog – alles is zoals het was.
Roger Raveelmuseum Melanie Deboutte May 20th, 2020   https://www.rogerraveelmuseum.be    
Jakob Smitsmuseum Nathalie Ceunen May 21st, 2020   https://www.jakobsmits.be/nieuwsdetail/11397/jakob-smitsmuseum-heropent-de-deuren-op-donderdag-21-mei-maak-een-afspraak