Uit de praktijk

Vrouw kijkt film en eet popcorn. Foto: Jeshoots-com via Pixabay

Op deze pagina bundelen we een aantal boeiende filmpjes die u laten proeven van de praktijk van participatie. Collega’s uit binnen- en buitenland vertellen over hun project, en geven gouden tips mee waar u zeker uw voordeel mee kunt doen. Laat u dus inspireren en vooral enthousiasmeren door deze boeiende praktijkverhalen. En heeft u zelf nog een kijktip: laat het ons weten!

Destination Sweetheart – Red Star Line Museum

In deze video (11 minuten) vertelt Nadia Babazia over een intensief groepstraject in samenwerking met twee Marokkaanse vrouwenverenigingen. Aanleiding was de tentoonstelling Destination Sweetheart, maar het traject betekende zoveel meer. Zo stonden de vrouwen stil bij de kracht en trots van hun eigen verhaal en het belang van erfgoed voor volgende generaties. 

De Tuin van Heden – Toerisme Vlaanderen

Samen met een breed publiek wilde Toerisme Vlaanderen nadenken over de herbestemming van enkele religieuze gebouwen in Brugge. Met een gevarieerd aanbod voor verschillende doelgroepen slaagden ze erin een groot aantal mensen te bereiken en samen te brainstormen over de toekomst. U doet vast inspiratie op in deze video (10 minuten).

Participatie in het archief van de Wellcome Collection

Dr. Alexandra Eveleigh is Collections Information Manager bij Wellcome Collection in Londen, waar ze leiding geeft aan een multidisciplinair team van archivarissen, bibliothecarissen en museumprofessionals. In dit webinar (21 minuten) vertelt ze over hoe ze participatie ziet, wat de meerwaarde is, en hoe participatie concreet vorm krijgt in haar archief.

De Tien – Proefkonijnen traject M Leuven

M werkte samen met tien deelnemers, de (proef)konijnen van M, aan een nieuwe collectiepresentatie met kunstwerken, zorgvuldig geselecteerd uit de collectie van M en Cera. Het hele traject werd opgebouwd als een digitaal experiment, in de vorm van een spel met verschillende afleveringen. Per aflevering werden er punten verdiend, die de proefkonijnen moesten inzetten om hun favoriete kunstwerken in de collectiepresentatie te krijgen. Elke aflevering werd afgesloten met een stemronde waardoor er telkens kunstwerken afvielen. In deze video (8 minuten) hoort u er meer over. 

De casus Coen – Westfries Museum

Het Westfries Museum organiseerde een tentoonstelling met de vraag: was Jan Pieterszoon Coen een held of een schurk? Door de tentoonstelling als een rechtzaak te ontwerpen konden alle bezoekers mee in gesprek gaan en een oordeel vellen. Een mooi voorbeeld van hoe er gesprek en discussie kan ontstaan. Deze video (8 minuten) laat u zien wat er gebeurde.