Het absorberend materiaal en/of microklimaat monitoren

Blue Silicagel, Wikimedia commons, CC BY-SA 4.0

Silicagel met kleurindicators

Kleurindicators geven aan in hoeverre het vochtabsorberend materiaal verzadigd is en moet worden geregenereerd.

Kleurindicator Neo-Blue verzadigd, © FARO

Neo-blue silicagel verandert tussen 15 en 45% RV geleidelijk van blauw naar paars en rood en geeft dus een goed idee van de nog overblijvende absorptiecapaciteit. Neo-blue kan vermengd worden met kleurloze Silica gel E in gewichtsverhouding 1:10. Kleurloze Silicagel E is namelijk een stuk goedkoper dan die met kleurindicators.

SilicaGel orange. Michael Opsölder via Wikimedia commons, CC BY-SA 2.5

Oranje silicagel bevat een kleurindicator die van oranje naar kleurloos en van oranje naar groen verkleurt. Het nadeel is wel dat de kleurverandering voorkomt tussen 5-9% RV. Zo geeft het geen indicatie in hoeverre de silicagel is gesatureerd (de range is een heel stuk kleiner dan bij Neo-blue). Er is nog steeds een grote absorptiecapaciteit na de kleurverandering. De oranje silicagel kan vermengd worden met kleurloze Silica gel E in gewichtsverhouding 1:5.

Hiernaast zijn er nog andere kleurindicators, bv. silicagels die van groen naar geel verkleuren. Helaas staat er vaak niet bij bij welke RV de kleurverandering plaatsvindt. En vaak is de range van de kleurverandering zeer klein, zoals bij de oranje silicagel, waardoor het niet altijd even nuttig is. Kijk dit steeds goed na, of vraag na bij de leverancier.

Het microklimaat monitoren

Indicatorstrookje

Een alternatief voor de kleurindicator is het indicatorstrookje. Het vertelt iets meer over hoe vochtig of hoe droog de geklimatiseerde ruimte is. Eenmaal het gewenste resultaat niet meer wordt behaald, weet u dat het vochtabsorberend materiaal opnieuw geconditioneerd moet worden. Deze strookjes kleeft u aan de binnenzijde van de transparante doos zodat ze zichtbaar zijn van buitenaf en goed kunnen opgevolgd worden.

Cobalt free humidity indicator card (HIC), Egandolfo via Wikimedia Commons

Hygrometer

In vitrines kunt u werken met een hygrometer of dataloggers om de RV in de gaten te houden en om na te gaan wanneer het nodig is om het vochtabsorberend materiaal opnieuw te conditioneren. Hoe u het binnenklimaat meet, leest u op de gelijknamige pagina: Hoe meet u het binnenklimaat?