Workshops objectfotografie

Er wordt gezegd dat één beeld meer zegt dan duizend woorden, maar is dit wel waar? Foto’s laten ons toe dingen te herkennen, maar dan moeten dat natuurlijk wel goede foto’s zijn. Hoe pakt u dat aan? Want verschillende objecten en materialen vragen een andere aanpak.

Waarom de basis van objectfotografie leren?

 • Optimalisatie van uw databank: de laatste jaren wordt er steeds meer ingezet op de digitalisering van erfgoedcollecties. Gegevens registreren in databanken is één kant van het verhaal, maar een registratie zonder goede foto’s is niet compleet.
 • Foto’s maximaal inzetten: goede foto’s van uw collectie kan u hergebruiken in uw communicatie en publiekswerking, bijvoorbeeld bij erfgoedevenementen.
 • Bent u geïnteresseerd in fotografie en wilt u leren hoe u uw erfgoedcollectie optimaal in beeld kan brengen? Dan bent u aan het juiste adres!

Na deze vorming:

 • Kan u met fotografie aan de slag om uw erfgoedcollectie te verrijken.
 • Hebt u basisinfo verkregen over hoe u verschillende materialen en objecten uit uw erfgoedcollectie het best in beeld brengt.
 • Kan u uw beelden ook inzetten voor communicatie of publiekswerking.

Doelgroep: vrijwilligers die werken rond collectieregistratie, collectiebeheer of die een basiskennis over objectfotografie wensen te verwerven om een erfgoedcollectie te digitaliseren en/of te ontsluiten. Er is geen voorkennis over fotografie vereist.

Lesgever

Charles Strijd, ondertussen reeds enkele jaren met pensioen, werkte jarenlang als fotograaf bij het Archief van het OCMW van Gent (vandaag Stadsarchief Gent). Hier was hij verantwoordelijk voor het fotograferen en digitaliseren van (veel religieuze) objecten en oude geschriften. Daarvoor was hij werkzaam bij de Provinciale Zeeuwse Courant te Vlissingen en Terneuzen als fotojournalist, en ook als freelancefotograaf voor vele instellingen in Zeeland. Zijn opleiding als vakfotograaf volgde hij aan de Nederlandse Fotovakschool te Apeldoorn en Den Haag.

Praktisch

De workshops vinden plaats op de onderstaande data en locaties, steeds van 19.00 tot 21.30 uur (ontvangst vanaf 18.45 uur). Het gaat telkens om dezelfde workshop die op verschillende locaties wordt georganiseerd. Gezien het thema is het niet mogelijk om deze vorming online te organiseren. Mochten de coronamaatregelen het niet toelaten, dan zullen deze workshops op een later tijdstip hernomen worden. Meer info over deze vorming leest u op de website van Histories.

 • Maandag 8 november 2021: Kasteel La Motte, Lumbeekstraat 20, 1700 Dilbeek. Locatiepartner: Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei
 • Maandag 15 november 2021: STeM, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas (er is een parking aan het museum). Locatiepartner: Erfpunt Onroerend Erfgoed Waasland
 • Maandag 22 november 2021: OC De Coorenaar, Georges Coornaertdreef 7, 8792 Waregem. Locatiepartner: Davidsfonds Desselgem
 • Woensdag 1 december 2021: Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt.
 • Woensdag 8 december 2021: Herita, De Wolsack, Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen.

Organisatie en partners

Deze workshops zijn een organisatie van Erfgoed in de praktijk. Dit is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis,…) organiseren deze partners laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Prijs

Erfgoedvrijwilligers genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro. Histories behoudt zich evenwel het recht om plaatsen voor de erfgoedvrijwilligers voor te behouden. Na het invullen van het inschrijvingsformulier ontvangt u alle gegevens voor de betaling. Voor dit vormingsaanbod gelden de annuleringsvoorwaarden van Histories.

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Dilbeek, Sint-Niklaas, Waregem, Hasselt, Antwerpen
Lesgevers
Charles Strijd
Prijs
5 / 15 euro
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
In de nieuwe update van de ErfgoedApp vindt u heel wat verbeteringen, waaronder het gebruik van 3D. Maar dat is ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange