Workshops crowdfunding | Hoe zorgt u ervoor dat het publiek investeert in uw kleinschalig erfgoedproject?

Wil u graag uw erfgoedproject financieren via crowdfunding of publieksfinanciering? Weet u niet goed hoe eraan te beginnen? Vraagt u zich af welk soort projecten doorgaans kans hebben op slagen? Zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingsproject? En hoe werkt het Geef om erfgoed-platform? 

In deze workshopreeks wordt u stap voor stap ingewerkt en begeleid bij het uitwerken van uw eigen erfgoedcrowdfundingsproject. Waarom?

 • Crowdfunding biedt mooie kansen om projecten op een alternatieve manier te financieren.
 • Via crowdfunding kan u er bovendien voor zorgen dat uw publiek zich nauwer betrokken voelt bij het erfgoed dat u beheert.
 • Nieuwsgierig? Lees hier hoe Patrick en Katrien van Heemkring Oostkamp met crowdfunding de aankoop en restauratie van een schilderij voor elkaar kregen. In dit interview blikken ze halverwege het proces terug. Intussen is hun crowdfundingproject geslaagd.

Wat haalt u eruit?

 • Volg eerst de infosessie: u krijgt er uitleg over crowdfunding en ontdekt heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector. U krijgt ook info over de werkwijze van het Geef om erfgoed-platform waarop kleinschalige erfgoedprojecten kunnen worden gelanceerd.
 • Tijdens de 2 workshops ontvangt u verdere begeleiding. U krijgt meer ondersteuning bij de uitwerking van het projectidee, de netwerkanalyse, de participatieve rewards, het budget, de looptijd en de communicatie van de campagne.

Na de workshops kan u verdere begeleiding bij uw crowdfundingsproject krijgen via gratis een-op-eenbegeleiding. 

Voldragen projecten die passen binnen het concept van het platform kunnen worden geselecteerd om te lanceren op het Geef om erfgoed-platform. De opgedane tips en tricks van de voldragen projecten worden opgenomen in een artikel en worden gedocumenteerd op de projectpagina. Zo kunnen ze een volgende reeks projecten inspireren. Ook de volgende jaren zullen er  oproepen voor projecten gelanceerd worden.

Doelgroep: erfgoedorganisaties en vrijwilligers die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven en deelgenomen hebben aan de infosessie.

Praktisch

Opgelet: om deze workshop te volgen moet u deelgenomen hebben aan een van de infosessies. Ontdek meer info over het project op deze projectpagina

De twee workshops moeten samen gevolgd worden en vinden plaats op de onderstaande data en tijdstippen. 

Online workshops

 • Deel 1, donderdag 25 november 2021, 19.00 tot 22.00 uur
 • Deel 2, donderdag 9 december 2021, 19.00 tot 22.00 uur

Workshops Gent in Liberas, Kramersplein 23, 9000 Gent

 • Deel 1, dinsdag 22 februari 2022, 19.00 tot 22.00 uur
 • Deel 2, dinsdag 8 maart 2022, 19.00 tot 22.00 uur

Het inschrijvingsgeld voor de twee workshops samen bedraagt 10 euro (5 euro per sessie). U schrijft hiermee in voor beide workshops. Voor dit vormingsaanbod gelden de annuleringsvoorwaarden van Histories.

Organisatie en partners

Deze infosessie maakt deel uit van de reeks Erfgoed in de praktijk. Erfgoed in de Praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis,…) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Voor dit project werkt Erfgoed in de Praktijk samen met Growfunding (www.growfunding.be) een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding.

Het Geef om erfgoed-platform wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Liberas, Kramersplein 23, 9000 Gent
Lesgevers
Frederik Lamote en Charlotte Brandsma (Growfunding)
Prijs
10 euro (5 euro per sessie)
Meer info

Elders op FARO

Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...
FARO lanceert in de Apple App Store en in Google Play een nieuwe update van de ErfgoedApp. Deze update brengt ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...