Workshop | Scherp je communicatie aan met storytelling

Erfgoedwerkers ‘zitten’ op een berg waardevolle informatie. Collectievoorwerpen, archiefstukken, immaterieel-erfgoedpraktijken en betekenisvolle plekken die zowel het verstand als het hart kunnen aanspreken. Inhoudelijk sterk, zeker, maar hoe overtuig je het publiek daarvan? 

Mensen krijgen vandaag steeds grotere hoeveelheden informatie te verwerken. Dat geldt dus ook voor het publiek (en de gebruikers) van archieven, erfgoedbibliotheken, musea, erfgoedcellen, dienstverleners enz. De hamvraag is dus: ‘Hoe zorg je er als communicatie- of publiekswerker voor dat je informatie aanspreekt én blijft hangen?’

Het antwoord is simpel. Door de informatie als heldere, inspirerende, boeiende en wervende verhalen te presenteren. Het goede nieuws? Verhalen vertellen kan je leren.

In een opleiding van een dag, gevolgd door een online coachingsessie, leer je hoe je zelfstandig sterke verhalen maakt, helemaal afgestemd op jouw publiek.

Dit storytelling-traject besteedt aandacht aan zowel praktijk als theorie. Je doet verschillende oefeningen (hands-on) en maakt ook meteen zelf een verhaal. Dat doe je met het beproefde Story Design Canvas van Verhalenmakers. Dankzij deze methode zet je de ‘abstracte informatie’ van je collectie of werking om in verhalen die mensen raken, een helder inzicht bieden én lang blijven hangen in de hoofden van je doelgroep(en). Verhalen maken iets abstracts meteen concreet. De doelgroep snapt meteen waarover het gaat en wordt tegelijk emotioneel geraakt.

Voor wie? Erfgoedwerkers die zich willen verdiepen in storytelling: communicatie-, marketing- en publieksmedewerkers, podcasters, videomakers enzovoort. Specifieke voorkennis is niet vereist, wel goesting om bij te leren, creatief na te denken en zaken uit te proberen. Tijdens de coachingssessie ben je bereid om je verhaal te delen en sta je open voor feedback.

Programma

De opleidingsdag (30 oktober 2025, 9.30 - 16.00 uur)

Vragen die in het eerste deel van deze workshop behandeld worden, zijn:

  • Wat zijn de ingrediënten van storytelling?
  • Hoe pas ik deze ingrediënten toe op mijn verhaal?
  • Wie is mijn hoofdpersoon?
  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn doelgroep mijn verhaal helemaal leest, bekijkt of beluistert?
  • Hoe stem ik het verhaal af op mijn doelgroep en de gewenste call to action?
  • Hoe stem ik het verhaal af op onze missie, visie en waarden?

Het tweede deel besteedt aandacht aan de story production. Je leert hoe je je verhaal (dat je hebt ontworpen) omzet naar content, bijvoorbeeld een geschreven of mondelinge tekst (bijvoorbeeld voor een zaaltekst of rondleiding), een foto en/of video. Het tweede deel bestaat vooral uit concrete tips, die rijkelijk worden geïllustreerd met storytelling-voorbeelden. Vragen die hier aan bod komen zijn onder andere:

  • Hoe zet ik mijn verhaalontwerp om naar tekst, foto en/of video?
  • Welke woorden gebruik ik om het verhaal zo krachtig mogelijk te maken?
  • Welke foto gebruik ik bij de tekst om het verhaal zo krachtig mogelijk te maken?
  • Welke beelden gebruik ik in een video om het verhaal zo krachtig mogelijk te maken?
De online coachingsessie

Enkele weken na de opleiding krijg je ondersteuning tijdens een online coachingsessie in groep. Tijdens deze sessie krijg je feedback en ondersteuning bij de individuele opdracht die je op het einde van de opleiding hebt gekregen. De datum wordt in overleg bepaald.

Over de docent

Rudy Pieters heeft meer dan dertig jaar storytelling-ervaring, waarvan ruim tien jaar als consultant voor socialprofitorganisaties, overheden en bedrijven. Hij leidde negen jaar lang Publiek Centraal, de grote communicatieorganisatie voor social profit en overheid die hij mee heeft opgericht.

Sinds 2015 specialiseert hij zich in storytelling. Hij doet dat via Verhalenmakers, zijn eigen bedrijf. Hij ondersteunt organisaties bij het ontwerp, de productie en de distributie van hun verhalen, via trainingen, coaching, consultancy en advies. Hij is ook gastdocent storytelling, communicatie en strategisch management bij Vives (postgraduaten socialprofiten cultuurmanagement), HoGent (postgraduaat trendwatching) en VUB (postgraduaat sportmanagement).

Type

Workshop: je gaat actief aan de slag, de theorie wordt beperkt tot het hoogst noodzakelijke.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 235 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 180 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vind je in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Grasmarkt 105 bus 44, 1000 Brussel
Lesgevers
Rudy Pieters
Prijs
235 euro (standaard)
180 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Schrijf je in via het formulier op deze pagina.

Heb je specifieke wensen of noden om je deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Noteer 3 juni 2025 met een dikke stip in je agenda, want dan is het weer tijd voor het Groot ...
Groot nieuws uit eigen huis. FARO verwelkomt Herman Van Goethem als nieuwe voorzitter. Samen met hem treden nog een aantal ...