WOII door de ogen van je publiek? Een praktische inspiratiedag

De herdenking van 75 jaar Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Met het oog op deze herdenking organiseren we een inspiratiedag waarin we focussen op publiekswerking. Hoe kunnen publiekswerkers van archieven, musea, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen en andere erfgoedorganisaties een project opstarten dat de link legt tussen verleden, heden en publiek?

De dag is zeer hands-on opgevat. We organiseren vier workshops, waarvan u er twee kan bijwonen. Elke workshop focust op een welbepaalde methodiek die u kan gebruiken om samen met uw publiek te werken rond WOII:

  • het stripverhaal als instrument;
  • foto’s gebruiken om het perspectief van uw publiek te tonen;
  • duurzaam samenwerken met een buurt;
  • inspirerend inzetten van storytelling in een museum.

U krijgt telkens een praktijkvoorbeeld en toelichting bij de methodiek. Vervolgens gaat u samen met de workshopbegeleider aan de slag.

Programma

10.00 uur: Een inspirerende inleiding

10.30 uur: Workshops

WOII verstript
Hoe kan u ‘het stripverhaal’ gebruiken om rond WOII aan de slag te gaan? Tine Anthoni van het Stripmuseum gaat dieper in op het gebruik van de strip als medium voor creatieve workshops en op het thematisch inzetten van bestaande strips die, aan de hand van een verhaal, toelaten om in een deelaspect van de oorlog te duiken. Daarna begeleidt Vero Beauprez elke deelnemer, met of zonder tekentalent, bij het ontwerpen van typische stripkarakters en het uitwerken van een mono- of dialoog in een ministrip.

WOII gefotografeerd
Een foto vertelt meer dan één verhaal. Dat leert u van Matthias Heyl, hoofd van de educatieve dienst van de memoriaalsite Ravensbrück in Duitsland. Eerst krijgt u een inleiding over hoe hij met zijn jonge bezoekers het concentratiekamp bezoekt aan de hand van foto’s. Met een camera in de hand worden leerlingen het kamp ingestuurd om zelf de geschiedenis van deze plek te ontdekken en te vertellen. Vervolgens gaat Matthias dieper in op de verhalende en beeldvormende kracht van foto’s.

WOII door de buurt
Voorbij de usual suspects! Het blijft een uitdaging om het brede publiek te bereiken, laat staan om uw naaste buren te betrekken in uw verhaal. Nochtans bestaan er methodieken om zoveel mogelijk mensen in de buurt te engageren om rond WOII te werken. Samen met FARO-medewerkers Bart De Nil en Gregory Vercauteren verkent u enkele goede praktijkvoorbeelden en maakt u kennis met buurtwerking vanuit een asset based apporach.

WOII (digitaal) verteld
In deze workshop ligt de focus op de methodiek van storytelling in een museum. Hoe maakt u een verhaal, wat zijn de verschillende ingrediënten en hoe vertaalt u dat allemaal met digitale tools? In Kazerne Dossin werden reeds met succes aangrijpende oorlogsverhalen omgezet in leerrijke en interactieve publieksproducten met iPads, filmpjes, zoekopdrachten, creatieve werkvormen … Museummedewerkers Marjan Verplancke en Thomas Desloovere leggen uit hoe deze projecten tot stand kwamen en hoe ook u met storytelling aan de slag kan gaan.

12.30 uur: Lunch

13.00 uur: Workshops - bis

15.00 uur: Voor we u naar huis sturen met een rugzak vol inspiratie, kennis en goesting sluiten we plenair af met enkele resultaten van de workshops.

Doelgroep: Publieksmedewerkers van erfgoedinstellingen en -organisaties

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, Brussel
Prijs
25 euro. Inschrijven kan via onderstaand formulier.
Deelnemers
Maximum aantal deelnemers: 80
Meer info

Organisatie: FARO en Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie

Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Een jaar lang wordt de diversiteit en rijkdom van alle soorten erfgoed in Europa gevierd. Ook in Vlaanderen beweegt er ...
Op 9 november nodigt FARO u van harte uit voor het jaarlijkse Groot Onderhoud. We bieden u een programma aan ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...