Winterschool 2019 Archives & Outreach

Sinds 2014 organiseren FARO en The National Archives van het Verenigd Koninkrijk de succesvolle Summer & Winter Schools Archives & Education. Bedoeling is om archivarissen en educatieve medewerkers in archieven en erfgoedbibliotheken te ondersteunen bij hun professionele ontwikkeling. Deze trainingen bleken een ongelooflijk succes en de deelnemers, afkomstig uit alle hoeken van de wereld, vonden het een unieke ervaring. U kunt online enkele foto's bekijken van de edities 2014, 2015, 2017 en 2018.

Speciaal voor de vijfde jubileumeditie in 2019 hebben we de focus verlegd naar het ontwikkelen van outreachprogramma's met documentaire collecties voor geestelijke gezondheid. Gedurende vijf dagen worden de deelnemers, afhankelijk van hun ervaringsniveau, begeleid bij het ontwikkelen van een aanbod voor mensen met dementie in een woonzorgcentrum tot het werken met lokale gemeenschappen rond psychische problemen. De deelnemers komen in contact met een breed scala aan methodieken en instrumenten die al worden gebruikt door inspirerende cases waarbij documentaire collecties worden ingezet voor het verbeteren van het welbevinden van specifieke doelgroepen. Verschillende gerenommeerde specialisten uit de geestelijke gezondheidszorg bieden aanvullende inspiratie.

Dit unieke vormingsmoment staat ook open voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg die reeds werken met of geïnteresseerd zijn in het werken met documentaire collecties.

Voor deze speciale editie zijn FARO en The National Archives (UK) de samenwerking aangegaan met het FelixArchief, het Letterenhuis, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en de Herstelacademie Antwerpen. Samen organiseren ze de Winter School Archives & Outreach van maandag 28 januari tot en met vrijdag 1 februari 2019 in Antwerpen.

Meer informatie en hoe u zich moet inschrijven vindt u in dit document.

Doelgroep: archivarissen, educatieve medewerkers en archieven en erfgoedbibliotheken, studenten archivistiek
Geestelijke gezondheidszorgprofessionals die reeds werken met of interesse hebben in het werken met archieven en erfgoedbibliotheken.
 
Tijdstip: 28 januari tot en met vrijdag 1 februari 2019

Praktische info

Begindatum
Locatie
FelixArchief, Letterenhuis, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Antwerpen)
Lesgevers
Bart De Nil, FARO
Andrew Payne, The National Archives UK
Prijs
400 euro
Deelnemers
Maximum 20 deelnemers
Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...