Werkbezoek tentoonstellingsproductie en museumtechnieken

Na een pauze van twee jaar kunnen we u opnieuw een langverwacht werkbezoek 'Tentoonstellingsproductie en museumtechnieken’ aanbieden. Tijdens deze jaarlijkse werkbezoeken zoomen we in op het reilen en zeilen van het productie- of tentoonstellingsteam in een museum.

Dit najaar brengen we een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Na elf jaar van bouwen en renoveren opende het museum eind september opnieuw de deuren voor het publiek. 

Tijdens het plenaire gedeelte in de voormiddag wordt er ingegaan op de structuur van het team tentoonstellingen en de ontwikkeling van het masterplan. Daarna volgen de inhuizing van de collectie en de verschillende deelaspecten en organisatie. In het namiddaggedeelte volgt een bezoek aan de tentoonstellingsruimtes en achter de schermen. Afsluiten doen we met een netwerkdrink. 

De werkbezoeken tentoonstellingsproductie en museumtechnieken worden georganiseerd door FARO en STEPP, het steunpunt voor productionele en technische krachten van de brede culturele sector. Sinds 2017 werken beide organisaties samen rond (museale) tentoonstellingstechnieken.

Doelgroep: beginnende en gevorderde productiemedewerkers, technici, ontwerpers en tentoonstellingscoördinatoren uit musea en andere culturele instellingen.

Programma

9.00 uur: Ontvangst + koffie

9.30 uur: Inleiding structuur en masterplan

 • Inleiding FARO/STEPP/KMSKA
 • Structuur / organogram KMSKA + team tentoonstellingen
 • Masterplan + toelichting technieken (klimaat en licht)

10.20 uur: Inhuizing

 • Aanpak planning inhuizing
 • Duurzaam inhuizen 
 • Scenografie – van ontwerp tot uitvoering 
 • Toelichting gebruik Sketchup 

11.40 uur: Organisatie tijdelijke tentoonstellingen structuur | Plannen voor de toekomst (structuur – planningstools - ...)
 
12.00 uur: Lunch
 
13.00 uur: Rondleiding achter de schermen (wisselende rondgang)

 • Rondleiding 1: klimaat en licht (deels achter de schermen maar ook deel op zaal) 
 • Rondleiding 2: multimedia op zaal (inclusief De 10)
 • Rondleiding 3: algemene rondleiding architectuur + gebouw

15.15 uur: Pauze
 
15.30 uur: Nabespreking over de dag en toekomstige noden met aansluitend drankje met netwerkmoment

Benieuwd naar de vorige werkbezoeken?

Lees meer over het werkbezoek in M Leuven (2019), het werkbezoek in S.M.A.K. en MSK Gent (2018) en het werkbezoek aan drie Antwerpse musea (2017).

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 65 euro.
 • Het kortingstarief voor deze vorming is 45 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector, culturele organisaties en voltijdse studenten.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Type
Werkbezoek / studiereis
Trefwoorden
Gebouw en inrichting
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Inschrijven
Ik heb een ICOM-kaart of Museumpas en breng die mee
Ik neem deel aan de afsluitende drink:
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
KMSKA, Antwerpen
Prijs
65 euro (standaard)
45 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 60 deelnemers
Meer info

Organisatie: FARO en STEPP

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon

Elders op FARO

In 2023 richt Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren. Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de
De voorbije maanden werd achter de FARO-schermen hard gewerkt aan een actualisering van de Toolbox Waarderen. Het geoptimaliseerde en uitgebreide ...
De Bijzondere Algemene Vergadering van ICOM in Praag keurde de nieuwe museumdefinitie goed. Daarmee komt een einde aan een intensief ...