Werkbezoek tentoonstellingsproductie en museumtechnieken

Na een pauze van twee jaar kunnen we u opnieuw een langverwacht werkbezoek 'Tentoonstellingsproductie en museumtechnieken’ aanbieden. Tijdens deze jaarlijkse werkbezoeken zoomen we in op het reilen en zeilen van het productie- of tentoonstellingsteam in een museum.

Voorjaar '23 brengen we een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Na elf jaar van bouwen en renoveren opende het museum eind september opnieuw de deuren voor het publiek. 

Tijdens het plenaire gedeelte in de voormiddag wordt er ingegaan op de structuur van het team tentoonstellingen en de ontwikkeling van het masterplan. Daarna volgen de inhuizing van de collectie en de verschillende deelaspecten en organisatie. In het namiddaggedeelte volgt een bezoek aan de tentoonstellingsruimtes en achter de schermen. Afsluiten doen we met een netwerkdrink. 

De werkbezoeken tentoonstellingsproductie en museumtechnieken worden georganiseerd door FARO en STEPP, het steunpunt voor productionele en technische krachten van de brede culturele sector. Sinds 2017 werken beide organisaties samen rond (museale) tentoonstellingstechnieken.

Doelgroep: beginnende en gevorderde productiemedewerkers, technici, ontwerpers en tentoonstellingscoördinatoren uit musea en andere culturele instellingen.

Programma

We voorzien een goed gevuld programma, waarbij u verschillende medewerkers van het KMSKA ontmoet: Veerle De Meester (manager tentoonstellingen), Wouter Covens (manager facility), Fleur van Paassen (collectiemanagement), Bjorn Simons (collectiemanagement), Karen Daghelet (registrar), Lisa van Gerven (registrar) en Johan Willems (depotbeheerder).

Voormiddag: algemene toelichting

9.00 uur: Ontvangst + koffie

9.30 uur: Inleiding structuur en masterplan

 • Welkom
 • Structuur / organogram KMSKA + team tentoonstellingen
 • Masterplan + toelichting technieken

10.20 uur: Inhuizing

 • Scenografie – van ontwerp tot uitvoering
 • Aanpak planning inhuizing
 • Duurzaam inhuizen
 • Toelichting gebruik Sketchup

11.40 uur: Organisatie tijdelijke tento’s | Plannen voor de toekomst
 
12.00 uur: Lunch

Namiddag: verdieping (a.d.h.v. rondleidingen)

13.00 uur: Start namiddagprogramma

13.10 uur: Blok 1 | Rondleiding 01

14.30 uur: Pauze 

15.00 uur: Blok 2 | Rondleiding 02

16.20 uur: Slot

16.30 uur: Netwerkdrink

U kunt individueel de museumzalen bezoeken tot 22.00 uur.

Overzicht rondleidingen

 • Rondleiding 1: Art handling. Rondleiding met focus op de installatie van de meest complexe en fragiele kunstwerken (Fleur van Paassen, collectiemanagement)
 • Rondleiding 2: Licht en klimaat. Rondleiding met bezoek aan de techniektoren en toelichting gebruik app objectverlichting (Wouter Covens, manager facility)
 • Rondleiding 3: Scenografie. Rondleiding met focus op uitdagingen uitvoering (Karen Daghelet, registrar)
 • Rondleiding 4 (onder voorbehoud): Wat de bezoeker niet kan zien. Rondleiding doorheen gebouw met toelichting ontwerp en uitvoering masterplan 
 • Rondleiding 5: Inlijsten in het KMSKA. Bezoek aan schrijnwerkerij en restauratieatelier (Johan Willems, depotbeheerder)
 • Rondleiding 6: De 10 en multimedia. Realisatie en uitdagingen (Veerle De Meester, manager tentoonstellingen)

Benieuwd naar de vorige werkbezoeken?

Lees meer over het werkbezoek in M Leuven (2019), het werkbezoek in S.M.A.K. en MSK Gent (2018) en het werkbezoek aan drie Antwerpse musea (2017).

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 65 euro.
 • Het kortingstarief voor deze vorming is 45 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector, culturele organisaties en voltijdse studenten.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Ik heb een ICOM-kaart of Museumpas en breng die mee
Ik neem deel aan de afsluitende drink:
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
KMSKA, Antwerpen
Prijs
65 euro (standaard)
45 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 80 deelnemers
Meer info

Organisatie: FARO en STEPP

Inschrijven is niet meer mogelijk, de vorming is volzet. Inschrijven op de wachtlijst? Stuur een e-mail naar sofie.vankerkhoven@faro.be.

Contactpersoon

Elders op FARO

Collecties vormen het hart van een museum, archief of erfgoedbibliotheek. Maar welke accenten zijn van tel als het over collectiebeleid ...
Het FARO-team wenst u fijne eindejaarsfeesten en een gelukkig nieuwjaar. Ontdek onze wensen voor u in een heel bijzonder filmpje.
Op 16 mei heten we u en de rest van de cultureel-erfgoedsector welkom in Lamot voor een Groot Onderhoud over ...