Wat met het striperfgoed? (bis)

Striperfgoed komt steeds meer in the picture. Het werd bijvoorbeeld de voorbije jaren steeds kostbaarder, getuige de vele nieuwe galeries en de (online) veilingen die verkooprecords verpulveren. Striperfgoed – originele tekeningen, gedrukt materiaal, correspondentie enz. - is in het vizier van de handel beland, met alle gevolgen van dien. Moet er niet beter voor die ‘schitterende schat’ worden gezorgd, zodat die toegankelijk blijft voor iedereen?

Stripgids, het Letterenhuis, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, LUCA School of Arts Brussel en FARO begonnen in april 2018 een onderzoek naar een mogelijk toekomstig striperfgoedbeleid. Cruciaal in het onderzoek was de stem van de vele betrokken partijen: stripmakers (tekenaars, scenaristen, inkleurders), uitgeverijen, verzamelaars, archieven, musea, handelaars, bibliotheken, onderzoekers, lezers en onderzoekers. 

Op zaterdag 16 maart (13u30 > 18u) presenteren we u de resultaten van dit onderzoek. Daar zetten we voor het ruimere plaatje enkele inzichten uit het buitenland naast:

  • Giovanni Russo, coördinator van het grote stripfestival Lucca Comics & Games, ontvouwt de plannen voor het stripmuseum in de Toscaanse stad. Russo is tevens auteur van het uitstekende en recent verschenen overzichtswerk Carta d'Italia. Graphic novel en Italiaanse strip.
  • Roger Sabin, Central Saint Martins, Londen, schetst de situatie in het Verenigd Koninkrijk.
  • Iedereen kent het beroemdste festival van Europa, Angoulême. Maar weinigen kennen de geschiedenis van het festival én de instellingen die het ondersteunen. Met andere woorden: we schetsen ook de Franse context. Sylvain Lesage van de Université de Lille kent dit verhaal als geen ander.
  • Anne De Breuck (Koning Boudewijnstichting) vertelt over de artistieke nalatenschappen van Didier Comès en François Schuiten en de juridische aspecten die samenhangen met het verwerven en bewaren van striperfgoed.
  • Stripmaker en LUCA - School of Arts-docente Inge Heremans (Ilah), onder meer bekend van haar stopstrip Cordeliah, vertelt over haar omgang met haar tekeningen, schetsen, correspondentie enz.
  • Onderzoeker Evelien Verschueren (Stripgids) deelt met u de belangrijkste inzichten en conclusies van het onderzoek. Wat zijn de quick wins en wat kan er op termijn veranderen?
  • Dit programma wordt verder aangevuld. U ontvangt vlak voor de studiedag ook een e-mail met het definitieve programma.

Bovendien gaat u niet met lege handen naar huis. U ontvangt ook een heel bijzondere brochure!
Voor wie dat wenst, biedt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een rondleiding achter de schermen aan, tussen 11u en 12u. Vijftien gelukkigen kunnen mee. Interesse? Mail dan naar Dirk Van Duyse, verantwoordelijke collectievorming.

Met de steun van het Istituto Italiano di Cultura, Brussel.

Logo Istituto Italiano di Cultura

 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 100 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Manager communicatie, pers en partnerships | hoofdredacteur faro
T
02 213 10 73

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
De cultureel-erfgoed- en de zorgsector hebben elkaar heel wat te bieden. In een reeks van zes bijzonder boeiende workshops over ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal