Wat is de impact van ons koloniaal verleden? Lezingenreeks

Duizenden mensen roepen "Black Lives Matter". Standbeelden worden aangevallen. Het parlement start een Congocommissie. Koning Filip betuigt zijn spijt. ​Wat is er aan de hand?

Stad Mechelen, Het Hannah Arendt Instituut en Avansa organiseren een lezingenreeks over ons koloniaal verleden. Centraal staat de impact ervan op cultuur en de publieke ruimte vandaag. De lezingen kaderen in een traject rond de dekolonisering van de Mechelse publieke ruimte.

Mechelen dekoloniseert haar publieke ruimte

Mechelen zet samenleven in diversiteit hoog op de agenda en streeft ernaar een inclusieve stad te zijn waar elke Mechelaar zich kan thuis voelen.

Om deze complexe problematiek doordacht aan te pakken, wordt er in regie van de stad een debat op gang gebracht dat vertrekt van twee gekende omstreden verwijzingen in de openbare ruimte. De eerste is het koloniaal monument van Lode Eyckermans op de Schuttersvest, genaamd ‘Pioniers van de beschaving’. De tweede verwijzing is de straatnaam die verwijst naar de van oorsprong Mechelse koloniaal Willem Frans Van Kerckhoven.

Online lezingenreeks

Willen we met elkaar hierover in dialoog gaan, dan is het belangrijk om kennis te hebben over dit koloniaal verleden om de impact van dit verleden op cultuur (kunst, literatuur) en de publieke ruimte te begrijpen.

Klik op de titel van het webinar om door te gaan naar de inschrijvingspagina. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online via Zoom/Webinar Geek
Prijs
5 euro per sessie

Elders op FARO

Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...