Waarderen met vrijwilligers en erfgoedgemeenschappen

Heeft u een collectie of immaterieel erfgoed die u wil waarderen volgens de regels van de kunst? Betrekt u daar graag vrijwilligers bij? Of denkt u dat een lokale erfgoedgemeenschap wel baat zou hebben bij een waarderingsoefening? Kom dan leren hoe u deze mensen kunt motiveren, inspireren en begeleiden naar een mooi resultaat.

Het afgelopen jaar gingen verschillende piloottrajecten in de cultureel-erfgoedsector met die vragen aan de slag. De deelnemers aan deze trajecten ontwikkelden een hele reeks tools én deden een schat aan praktische kennis op die ze graag met u delen. 

De belangrijkste conclusie? Een goede voorbereiding is het halve werk. Tijd besteden aan het sensibiliseren en ontwerpen van een traject op maat loont echt! Tijdens deze reeks webinars ondervindt u zelf hoe dat in zijn werk gaat.

Programma

Sensibiliseren | 10 september 2020, 10.00 - 12.00 uur
Hoe kunt u vrijwilligers enthousiast maken voor een waarderingstraject? Hoe maakt u komaf met de eventuele vooroordelen? We delen ervaringen van begeleiders én deelnemers en vertellen over werkvormen met impact.

Een waarderingstraject voorbereiden | 14 september 2020, 10.00 - 12.00 uur
Hoe bereidt u het traject goed voor? Wie betrekt u bij de participatie? En, belangrijk, hoe zorgt u ervoor dat iedereen een stem krijgt? Naast een aantal handige checklists en formulieren delen de pilootprojecten hun tips & tricks.

Een waarderingstraject modereren | 18 september 2020, 10.00 - 12.00 uur
Hoe modereert u een waarderingssessie? Hoe zorgt u ervoor dat iedereen een inbreng kan doen? Wat doet u als de deelnemers het niet met elkaar eens zijn? Valkuilen, aandachtspunten en praktische hulpmiddelen passeren de revue, net als raad uit de praktijk van de concrete pilootprojecten.

Kortom: aan het einde van deze reeks webinars heeft u een schat aan inspiratie om zelf aan de slag te gaan met vrijwilligers.

Doelgroep: medewerkers van erfgoedorganisaties die vrijwilligers en erfgoedgemeenschappen willen begeleiden bij een waarderingstraject

Opgelet: u kunt enkel inschrijven voor de volledige reeks.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 40 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 30 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Microsoft Teams
Lesgevers
Pilootprojecten waarderen (o.a. Erfgoedcel Land van Dendermonde, Erfgoedcel Noorderkempen, Werkplaats immaterieel erfgoed, Histories)
Prijs
40 euro (standaard)
30 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 50 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 82

Elders op FARO

In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.
Op 10 en 11 december 2020 brengt 'Cultural Heritage for Mental Health 2' voor de tweede keer experten uit heel ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...