Vragen bij uw lokale erfgoedwerking? FARO komt naar u toe in Diest

 • Bent u een gemeentelijk of stedelijke cultuurmedewerker en broedt u op een (nieuw) plan voor het erfgoed in uw gemeente?
 • Kunt u op dit moment best een klankbord gebruiken? 
 • Heeft u vragen rond het behoud & beheer van het erfgoed in uw gemeente of stad, of wil u een breder en diverser publiek bij dit erfgoed betrekken? 
 • Wil u als beleidsmaker sterker inzetten op lokaal erfgoed, maar bent u op zoek naar inspirerende voorbeelden en praktijken of ondersteuning? 
 • Wil u uw professioneel netwerk uitbreiden?
 • Of nog, bent u nieuwsgierig naar de ervaringen van uw collega’s uit de regio?

Als u op een of meerdere van deze vragen ‘ja’ antwoordde: kom dan naar de FARO-zitdag in Diest!

FARO is het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en adviseert en begeleidt professionele erfgoedmedewerkers en beleidsmakers rond roerend en immaterieel erfgoed. Om onze dienstverlening – letterlijk – dichter bij u te brengen, organiseren we in september voor het eerst twee zitdagen: in Diest en Torhout. Kom proeven van en praten over actuele thema’s tijdens onze workshops en stel al uw vragen aan onze medewerkers.

Deze zitdagen zijn er allereerst voor mensen die professioneel betrokken zijn bij het lokale erfgoed- en cultuurwerk, zoals medewerkers uit lokale musea, archiefdiensten en documentatiecentra, gemeentelijke cultuur- en erfgoedambtenaren, lokale beleidsmakers …

Programma

We bieden u drie workshops:

Participatieve methoden (11.30 tot 12.15 uur)

In deze workshop bespreken we wat ‘participatie’ is, waarom dat interessant voor u is en welke methodes daarbij hun nut hebben bewezen. Verwacht u aan een workshop met inspirerende voorbeelden en ervaringen van de deelnemers zelf. Een interactieve sessie dus, die u heel wat concrete ideeën geeft. Daarna kunt ook u in uw gemeente met een bredere groep mensen rond erfgoed aan de slag gaan.

Behoud & beheer (13.00 - 13.45 uur)

Erfgoed bewaren en een duurzame toekomst bieden? Makkelijker gezegd dan gedaan, niet? Deze workshop biedt u niet alleen een (denk)kader, maar presenteert u ook een aantal hulpmiddelen waarmee de zorg voor uw erfgoedcollectie(s) concreet kan beginnen (of verbeteren). 

Erfgoed & onderwijs (14.30 - 15.15 uur)

Erfgoeddag maakt school in 2022! Met onderwijs als thema biedt Erfgoeddag een kans om nu alvast samenwerking op te zoeken met scholen in de omgeving; en/of om uw aanbod nog eens extra op te poetsen en bekend te maken. Maar hoe begint u eraan? Deze workshop reikt ideeën en tips aan.

Persoonlijk adviesgesprek op maat

U kunt ook met een van onze medewerkers in gesprek gaan (9.00 - 17.00 uur). Hoe? Zeg ons best op voorhand waarover u het wil hebben. Dat kunt u doen door een mail te sturen naar Wouter en Gregory. Wij voorzien dan op de dag zelf de nodige tijd en rust voor een persoonlijk adviesgesprek. 

Praktisch

 • Indien u een adviesgesprek wil, geef dan via het inschrijvingsformulier aan welke vraag u precies heeft.
 • U kunt zowel een adviesgesprek aanvragen als een of meerdere workshops bijwonen. U kunt natuurlijk ook enkel een adviesgesprek aanvragen, of enkel een workshop bijwonen. Aan u de keuze.
 • U krijgt eerst een formele bevestiging van uw inschrijving. Heeft u een adviesgesprek gevraagd? Dan krijgt u in de loop van september het exacte tijdstip waarop dit gesprek kan plaatsvinden.
 • Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Nog vragen? Bel of mail naar Gregory Vercauteren, gregory.vercauteren@faro.be, 02 213 10 72 of Wouter Lammens, wouter.lammens@faro.be, 02 213 10 83.

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
CC Diest, Begijnhof, Infirmeriestraat z/n, 3290 Diest
Lesgevers
Gregory Vercauteren, Wouter Lammens e.a.
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 50 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur lokaal en regionaal erfgoed | behoud en beheer
T
02 213 10 83

Elders op FARO

Op 10 en 11 december 2020 brengt 'Cultural Heritage for Mental Health 2' voor de tweede keer experten uit heel ...
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal