Vorming: van safe space naar brave space

Onderwerpen zoals religie, gender, identiteit, klimaat en migratie spelen een grote rol in het publieke debat. Ze roepen uiteenlopende meningen en emoties op, zeker op sociale media. Tegelijkertijd is er vaak weinig begrip voor stemmen die afwijken van wat als ‘normaal’ wordt gezien. Wat doe je als erfgoedorganisatie met die realiteit? Houd je afstand, of kies je bewust voor maatschappelijk engagement en verbinding met je collectie en werking? En hoe geef je dat engagement dan concreet vorm?

Misschien kies je ervoor om een veilige omgeving te creëren waarin mensen zich gehoord voelen – een zogenaamde safe space? Maar veiligheid alleen is niet altijd genoeg. Bij gevoelige onderwerpen ligt er vaak nog veel onuitgesproken spanning onder de oppervlakte. Dan is het juist belangrijk om ook het ongemak bespreekbaar te maken, om ruimte te laten voor verschil van mening. Dat is essentieel om tot echte groei te komen.

Deze vorming biedt erfgoedprofessionals de kans om te reflecteren, te experimenteren en te oefenen met het creëren van brave spaces: plekken waar dialoog, verschil en ongemak welkom zijn, als vertrekpunt voor groei en begrip.

Het Modemuseum Hasselt, Museum PARCUM, FARO en het Wij-Zij Netwerk slaan de handen in elkaar om samen met jou dieper in te gaan op het concept van brave spaces, en hoe dit concept kan worden toegepast in de erfgoedsector.

Tijdens de vorming staan volgende vragen centraal:

  • Wat is het verschil tussen een safe space en een brave space?
  • Wat betekent het voor erfgoedorganisaties om een brave space te creëren?
  • Wat is ervoor nodig, en welke concrete handelingsmogelijkheden zijn er? 
  • Hoe ga je om met uiteenlopende meningen en overtuigingen binnen zo’n ruimte? 
  • Wat zijn de gevolgen voor het team – voor conservatoren, gidsen, onthaalmedewerkers, publiekswerkers, communicatiemedewerkers, leidinggevenden, enzovoort?
  • Hoe veranker je de brave space in de hele organisatiestructuur en -cultuur? 

Deze vorming is bedoeld voor erfgoedwerkers die geïnteresseerd zijn in het concept van brave spaces en hoe erfgoedorganisaties hiermee aan de slag kunnen gaan. We gaan veel ervaringen uitwisselen, en in kleinere groepjes werken. Deelnemers moeten dus bereid zijn om ook zelf vraagstukken en/of ervaringen te delen.

Programma

In de ochtend reflecteren we op ons eigen startpunt rond diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Via interactieve werkvormen verkennen we het verschil tussen een safe en een brave space en wat dit vraagt van erfgoedorganisaties. Welke spanningen ervaren deelnemers zelf? Positionaliteit en bewustzijn van sociale rollen staan centraal.

9.30 uur: Introductie

9.40 uur: Diversiteit & inclusie: waar sta jij?

10.30 uur: van safe space naar brave space

11.15 uur: Pauze

11.30 uur: Vraagstukken waarin ongemak wordt ervaren voor erfgoedorganisaties

12.30 uur: Lunch

’s Middags bespreken we in groepsverband concrete vraagstukken aan de hand van de werkvorm 'vier doelen'. Hierin wordt aandacht besteed aan: veiligheid, erkenning van perspectieven, verantwoordelijkheid en perspectiefwisseling. In vier groepen identificeren deelnemers acties die aansluiten bij hun praktijk. 

13.00 uur: Vier doelen en acties

13.45 uur: Presentaties van de vier groepen

14.30 uur: Pauze

De dag sluit af met plenaire terugkoppeling: wat zijn de mogelijke vervolgstappen richting implementatie, en welke acties moeten we dan zeker ondernemen? Deze vorming is geen eindpunt, maar een gedeeld leerproces waarin erfgoedinstellingen samen nieuwe kaders en handelingsperspectieven verkennen.

14.45 uur: Prioriteiten en bespreking van wie en wat nodig is

15.45 uur: Wrap-up

Docenten

ECHO is een sociale onderneming met 30 jaar ervaring en (inter)nationale netwerken in het veld van diversiteit en inclusie. Met culturele diversiteit als vertrekpunt faciliteren zij  ongemakkelijke gesprekken over racisme en discriminatie, waarbij ze ondersteunen in een proces van bewustwording naar handelingsvermogen in beleid en praktijk. Dit doen ze vanuit een intersectionele benadering, wat betekent dat ze verschillende dimensies van diversiteit verbinden aan het vraagstuk van culturele diversiteit. Concreet betekent dit dat ze zich veelal bezighouden met advisering, beleidsontwikkeling, curriculumontwikkeling en -hervorming, HR-vraagstukken, workshops en trainingen en kennisdeling.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
PARCUM, Abdij van Park 7, 3001 Leuven
Lesgevers
ECHO
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Inschrijven is niet meer mogelijk, de vorming is volzet.

Heb je specifieke wensen of noden om je deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur participatie | diversiteit
T
02 213 10 76

Elders op FARO

Wat een dag! Op 3 juni verzamelden maar liefst 450 erfgoedwerkers in het BMCC in Brugge voor het Groot Onderhoud ...
De ErfgoedApp wordt dit jaar tien jaar. In die tijd is de app uitgegroeid tot een publiekslieveling, ideaal om overal ...
FARO lanceert Het Atelier, een reeks korte podcasts van telkens ongeveer een kwartier boordevol praktische tips voor je dagelijkse werk ...