Vorming: maak kennis met mindfulness in het museum

Slow art biedt tal van aanknopingspunten om de betrokkenheid van bezoekers bij een werk te versterken. Bij slow art is vertragen het uitgangspunt om de museumbeleving te verhogen en dialoog en interactie te bevorderen. 

Mindfulness – zeg maar de kunst van de aandacht – neemt in slow art een bijzondere plaats in. Bij een mindful aanpak ervaren bezoekers hoe een open en nieuwsgierige aandacht kan bijdragen aan de mentale gezondheid. Mindfulness gaat in essentie over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu: het volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Kunst is een rijke bron of ‘anker’ om mindfulness mee te beleven. Een museum is daarom een fijne ontvankelijke plek om de zintuigen in gang te zetten.

Op 28 en 29 juni is Jolien Posthumus te gast in Vlaanderen. Jolien is programmamanager Mentale Gezondheid bij het Museum van de Geest uit Haarlem. 

Als  trauma- en neurosensitief mindfulnesstrainer is ze aangesloten bij een GGZ psychologenpraktijk en pionier van Mindfulness in Museum in Nederland. Ze ontwikkelt diverse publieks- en educatieve programma’s voor verschillende musea. Ze schoolt collega’s bij om mindfulness in musea te geven d.m.v. de Train de Trainer en geeft keynotes & masterclasses in binnen- en buitenland om het werkveld rondom mindfulness in het museum te verstevigen.

Op 28 juni geeft ze een kennismaking met mindfulness in het museum. Op 29 juni gaat ze in een masterclass dieper in op enkele thema’s. U schrijft voor beide dagen apart in.

Programma |  Vorming: maak kennis met mindfulness in het museum

Tijdens deze vorming maakt u kennis met de inhoud van mindfulness en de verschillen met andere methodieken, zoals visual thinking strategies. U gaat ook zelf aan de slag met oefeningen, onder begeleiding.

9.00 uur: Onthaal

9.30 uur: Start en voorstelrondje

10.00 uur: Introductie | Wat is mindfulness?

11.00 uur: Mindfulness in het museum: engagement met kunst en collecties

12.00 uur: Lunchpauze

12.30 uur: Demonstraties en begeleid oefenen

13.15 uur: Q&A

13.45 uur: Starten met mindfulness in het museum

14.00 uur: Einde

Doelgroep: deze vorming is voor museummedewerkers die willen kennismaken met de praktijk van mindfulness in het museum. Voorkennis is niet noodzakelijk, wel een interesse om slow art in uw museumpraktijk te introduceren.

Dit is een organisatie van FARO en het FOMU-Fotomuseum Antwerpen.

Type

Vorming: een gestructureerd verhaal in een welbepaalde werkvorm, met aandacht voor de linken naar uw eigen werkpraktijk.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 35 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 25 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FOMU - Fotomuseum Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Lesgevers
Jolien Posthumus
Prijs
35 euro (standaard)
25 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur participatie | diversiteit
T
02 213 10 76

Elders op FARO

Uit alle hoeken van Vlaanderen en Brussel gaven erfgoedinstellingen de voorbije maanden gehoor aan de oproep voor het schenken van ...
U wilt FARO graag aan boord als partner voor uw cultureel-erfgoedproject? Als leidraad formuleerden we een aantal vragen die we ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange