Voormoeders, stambomen en mitochondriaal DNA. De resultaten van het citizen science project MamaMito

De voorbije twee jaar liep het burgerwetenschappelijk project MamaMito aan de KU Leuven en Histories vzw. Maar liefst 7.800 Vlamingen schreven zich in om actief hun moederlijke stamlijn op te zoeken, in plaats van de – meer klassieke – vaderlijke stamboom.

Op basis van de verzamelde genealogische data werden onder alle deelnemers koppels met een gemeenschappelijke voormoeder getraceerd. Van deze maternale verwanten werd vervolgens het mitochondriale DNA geanalyseerd, een stukje erfelijk materiaal dat enkel via de moeder en dus in moederlijke lijn wordt overgeërfd.

Tijdens de Dag van de Wetenschap worden de resultaten van het MamaMito-project voorgesteld. MamaMito leverde immers nieuwe inzichten en inspiratie op voor zowel genealogen als genetici.

In de lezing worden antwoorden gegeven op diverse vragen:

  • Wat kunnen we leren uit de moederlijke stamlijn?
  • Welke archiefbronnen geven informatie over wie onze voormoeders waren?
  • Waarom is het belangrijk om het mitochondriale DNA te koppelen aan de moederlijke stamboom?
  • Welke mitochondriale variatie wordt waargenomen onder de Vlaamse deelnemers en wat kunnen we daaruit leren over ons ver verleden?
  • Wat brengt de toekomst door stambomen met DNA te combineren?

Voor iedereen met interesse in familiegeschiedenis en genetica is deze afspraak niet te missen.

Inschrijven kan vanaf 6 oktober via www.dagvandewetenschap.be

Praktische info

Begindatum
Locatie
Leuven
Lesgevers
Maarten Larmuseau
Prijs
Gratis
Meer info

MamaMito werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van EWI-Vlaanderen en is een organisatie van KU Leuven en Histories vzw, in samenwerking met de VUB, meemoo en Familiekunde Vlaanderen.

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
In de nieuwe update van de ErfgoedApp vindt u heel wat verbeteringen, waaronder het gebruik van 3D. Maar dat is ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...