Vierde editie collegagroep 'Digitalisering van periodieken'

Altijd al willen weten hoe u kwaliteitscontroles kunt uitvoeren op gedigitaliseerde periodieken? Benieuwd naar de ervaringen en inzichten van collega’s over samenwerken binnen digitaliseringsprojecten? Dan is deze collegagroep perfect voor u. Op donderdag 5 oktober 2023 komt de collegagroep 'Digitalisering van periodieken’ voor de vierde keer samen. Deze keer zal het evenement doorgaan in de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.

Programma

9.30 uur: Verwelkoming met koffie en thee

10.00 uur: Workshop kwaliteitscontrole | Astrid Theerens (meemoo)

In deze tutorial gaan we naar de kwaliteitscontrole processen kijken van krantendigitalisering zoals die nu bij het GIVE-krantenditigaliseringsproject Primeur wordt toegepast. Dit gaat van controles van de kalibratie van de camera tot de TIFF formatie en validatie van de ALTO XML en METS XML. 

12.00 uur: Lunch (zelf te voorzien)

13.00 uur: Presentaties over samenwerking binnen digitaliseringsprojecten

 • Terugblik op de externe digitalisering van vrijzinnig humanistische tijdschriften (2019-2023) | Elise Dewilde (CAVA)
  Het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA) kreeg de laatste vijf jaar de kans om een groot deel van zijn vrijzinnig humanistische tijdschriftencollectie te laten digitaliseren en dit met projectsubsidies in het kader van de oproepen Inhaalbeweging digitale collectieregistratie – en data van de Vlaamse overheid. CAVA blikt terug op het opzet en het verloop van beide digitaliseringsprojecten, Contested Content en ICHICH, waarvoor het samenwerkte met externe digitaliseringsfirma’s. Tot slot deelt het een aantal bedenkingen met het oog op de toekomst. 
   
 • Het Digitaal Archief GvA-GvM: terugblik op een bijzonder traject van krantendigitalisering | Willy Van de Vijver (Stadsarchief Mechelen)
  Het project “Digitaal Archief Gazet van Antwerpen-Gazet van Mechelen” ging in 2009 van start en behoort daarmee tot ‘eerste generatie’ krantendigitaliseringsprojecten die in ons land werden opgezet. Ook door de samenwerkingsvorm, een publiek-private samenwerking tussen een mediabedrijf, Antwerpse en Mechelse erfgoedinstellingen, de provincie Antwerpen en de Universiteit Antwerpen, vormde het project een uniek experiment in het Vlaamse erfgoedlandschap. Archivaris Willy Van de Vijver (Stadsarchief Mechelen) was er vanaf het eerste moment bij en blikt met jullie terug op de historiek, inhoud, resultaten en de ‘lessons learned' van dit bijzondere project.
   
 • Montaine Denys (Vlaamse Erfgoedbibliotheken), Astrid Theerens (meemoo) en gemeentearchief Beveren - n.t.b. 

14.30 uur: Pauze

14.45 uur: Rondleiding Digitaal labo van de KU Leuven Bibliotheken

De collegagroep

Tijdens de collegagroep ‘Digitalisering van periodieken’ komen professionals uit de sector samen om aan kennisuitwisseling te doen en ervaringen rond dit thema te delen. Medewerkers van organisaties die al actief bezig zijn met digitalisering ondersteunen er hun minder ervaren collega’s.

Organisatie: Vlaamse Erfgoedbibliothekenmeemoo en FARO

Praktische info

Begindatum
Locatie
Universiteitsbibliotheek KU Leuven - zaal 'het Colloquium', Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 30 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via dit formulier.

Elders op FARO

De nieuwe, zomerse update van de ErfgoedApp bevat enkele verbeteringen en nieuwigheden die FARO in nauw overleg met onze creatieve ...
Dat is de vraag die we in het gloednieuwe dossier op de Erfgoedwijzer beantwoorden. We hebben zowel oog voor taal ...
Valt er u hier iets op? Goed gezien, hierboven staat een ander logo en er zijn ook andere kleuren. Gisteren ...