Versterk uw contacten met het onderwijs! Cultuurkuur, Klasse/Lerarenkaart en Archief voor Onderwijs stellen zich voor

Zowel Cultuurkuur, Klasse/Lerarenkaart als Archief voor Onderwijs zijn grote en krachtige onderwijspartners en -platformen. Elk van deze spelers bereikt heel veel leerkrachten. De hamvraag is: hoe kan u als erfgoedorganisatie met hen samenwerken om uw aanbod of collectie bij het lerarenkorps bekend te maken? We stellen deze organisaties eerst even kort aan u voor, kwestie dat u weet welk vlees u in de kuip heeft:

 • Cultuurkuur is het platform van CANON Cultuurcel. CANON Cultuurcel ondersteunt onderwijs op het vlak van cultuureducatie. Via Cultuurkuur kunnen leerkrachten gericht  zoeken in het aanbod van culturele activiteiten. Ze kunnen er ook inspiratie vinden over cultuuronderwijs, net als informatie over de subsidies voor een cultuurproject. Maar … hoe zorgt u − als organisatie − ervoor dat leerkrachten uw aanbod of good practice hier opmerkt, en/of dat leerkrachten u weten te vinden als cultuurpartner waarmee ze kunnen samenwerken?
   
 • De bekende Lerarenkaart is een initiatief van Klasse. Tijdens deze sessie ontdekt u hoe u voordeelaanbieder wordt voor Lerarenkaart. En u leert hoe de redacteurs en vormgevers van Klasse/Lerarenkaart uw aanbod en scholenprogramma in een voordeelpagina gieten. Lerarenkaart adviseert u bovendien bij het uitwerken van lerarendagen, en communiceert uw aanbod via het magazine en haar online kanalen.
   
 • Het Archief Voor Onderwijs biedt audiovisueel materiaal aan op maat van leerkrachten en leerlingen. De filmpjes en audiofragmenten worden geselecteerd door vakleerkrachten, en door gebruikers en de redactie verzameld in lesklare collecties. Die zijn makkelijk inzetbaar in de klas, of in opdrachten voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Heeft u audiovisueel materiaal in in uw collectie? Dan is het een goed idee om na te gaan welke mogelijkheden er zijn via Het Archief voor Onderwijs. Uiteraard kan u ook gewoon even kennismaken met dit platform.

Deze sessie is een introductie tot de drie bovenstaande kanalen om leerkrachten te bereiken. U bekijkt ook de mogelijkheden of en op welke manier ook uw activiteiten of uw organisatie zichtbaarheid kunnen krijgen.

Bezorg zeker ook uw communicatiegerelateerde vragen voor het onderwijs vooraf aan ons. Dat kan een gerichte vraag zijn aan een van de drie bovenstaande partners; of een andere vraag over hoe u bijvoorbeeld  scholen aanspreekt, hoe u leerkrachten vindt als Erfgoedklasbak … Alle vragen zijn welkom! Er is ruimte bij de start van deze bijeenkomst om samen in te gaan op de communicatie-uitdagingen. 

Doelgroep:

 • deelnemende organisaties aan Erfgoedweek; 
 • iedere erfgoedorganisatie die de contacten met onderwijs wil versterken;
 • iedereen die wil kennismaken met de werking van Archief Voor Onderwijs, Cultuurkuur en Klasse/Lerarenkaart. 

Programma

13.30 uur: Verwelkoming en introductie over communicatiemogelijkheden voor onderwijs | Eva Begine (FARO)

14.00 uur: Klasse/Lerarenkaart | Klara Tesseur (Klasse/Lerarenkaart)

14.40 uur: Cultuurkuur | Raf Schevenels (CANON Cultuurcel)

15.20 uur: Pauze

15.30 uur: Archief voor Onderwijs | Jelle Van Goethem (meemoo/Archief Voor Onderwijs)

16.15 uur: Afronding

16.30 uur: Einde

TIP! Deze sessie kunt u combineren met de werksessie Erfgoedwijs.be op 14 oktober in de voormiddag. Voor wie aan beide vormingen deelneemt, wordt een broodjeslunch voorzien.

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
 • Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Type
Infodag
Trefwoorden
Erfgoededucatie
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Inschrijven
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers
Eva Begine (projectmedewerker Erfgoedweek en educatie FARO), Raf Schevenels (CANON Cultuurcel), Klara Tesseur (Klasse/Lerarenkaart), Jelle Van Goethem (Archief voor Onderwijs)
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 60 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur lokaal en regionaal erfgoed | musea
T
02 213 10 84

Elders op FARO

De voorbije maanden werd achter de FARO-schermen hard gewerkt aan een actualisering van de Toolbox Waarderen. Het geoptimaliseerde en uitgebreide ...
Welke contacten bestaan er tussen Vlaamse en Britse cultureel-erfgoedorganisaties? Welke impact heeft de Brexit op die contacten? En welke uitdagingen ...
De website online-hulpapps.be biedt een (groeiend) overzicht van zinvolle apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid. Sinds kort is ...