Van dominante Eurocentrische kaders naar meerstemmigheid in de kunsten

Hoe kijken we naar kunst en wat begrijpen we daaronder? Hoe doorbreken we dominante eurocentrische paradigma's? En hoe komen we tot een gedekoloniseerde meerstemmigheid in de praktijk?

Onderzoeker en schrijver Joachim Ben Yakoub opent de middag met een reflectie op dit thema, waarna schrijver en theatermaker Mathieu Charles reageert met een korte keynote over zijn ervaringen en inzichten in de Vlaamse en Nederlandse praktijk. Daarna is het aan de deelnemers, kunstenaars, kunst- en cultuurwerkers om met de sprekers in gesprek te gaan en vragen te stellen. Schrijver, sociaal ondernemer, coach en consultant Ama Koranteng-Kumi modereert de middag.

Theoretisch kader

Dit gesprek over de kunstpraktijk in Vlaanderen en Nederland voeren we op basis van Rolando Vázquez’s boek Vistas of Modernity: decolonial aesthesis and the end of the contemporary, en de podcast die naar aanleiding daarvan verschijnt. In zijn dekoloniale essay biedt Vázquez een mogelijkheid om voorbij de dominante paradigma’s te denken en te handelen. Het biedt een kritische analyse van het westerse beschavingsproject, en probeert de heerschappij van de westerse esthetiek met het ingebedde eurocentrisme en antropocentrisme te overstijgen.

Een podcast

Naar aanleiding van Rolando Vázquez’s boek lanceert de Kitchen (collectief van Joachim Ben Yakoub en Reem Shilleh) in samenwerking met het Kaaitheater, deBuren, Sociaal Fonds Podiumkunsten en Kunstenpunt een podcastaflevering waarin de auteur het gesprek verderzet met curator Lara Khaldi, onderzoeker en schrijver Joachim Ben Yakoub en kunstenaar-curator Reem Shilleh. In deze podcast gaan ze in op de belangrijkste concepten uit het boek en maken ze de vertaalslag naar de kunstpraktijk in Vlaanderen en Nederland.

Cultuur intercultureel

Deze middag maakt deel uit van Cultuur intercultureel, een reeks lezingen, workshops en panelgesprekken van Kunstenpunt, Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en deBuren met als doel goede ideeën rond interculturaliteit, inclusie en dekolonisering in de cultuursector om te zetten in goede praktijken.

Over de sprekers

  • Mathieu Charles is schrijver en theatermaker. Daarnaast is hij actief als organisator, dramaturg, workshopgever en procesbegeleider in de culturele sector (met als focus diversiteit, dekolonisatie en intersectionaliteit). Zijn interesses gaan uit naar beeldvorming -en discoursanalyse, pluriversele dekolonisaties en onderzoek naar culturele archieven.
  • Ama Koranteng-Kumi is oprichter en aanjager van AMA. In 2005 behaalt Ama haar Postgraduaat Bedrijfscommunicatie aan de Hogeschool-Universiteit Brussel en een Master Genderstudies aan de Universiteit Utrecht (in 2016). Ze publiceerde o.a. in NRC NextDe MorgenCharlie Magazine en OneWorld en is mederedacteur van een publicatie door ELLA over intersectionaliteit in organisaties. Met meer dan 12 jaar ervaring in de culturele sector versterkt Ama organisaties in Nederland en België op het gebied van organisatietransformatie, programma- en publieks-ontwikkeling.  Daarin verankert zij talentontwikkeling, diversiteit en inclusie.  Dit zie je terug in haar projecten, waar ze werkt als adviseur en projectleidster Diversiteit & Inclusie bij De Museumstichting, de overkoepelende organisatie voor de Antwerpse musea het Fotomuseum (FOMU), het Modemuseum (MoMu) en het Diamant museum (DIVA). Maar ook als coördinator pilootprojecten & publieksontwikkeling bij het Middelheim Museum.  

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Zoom
Prijs
Gratis
Meer info

Organisatie: Sociaal Fonds Podiumkunsten, Kunstenpunt en deBuren.

Inschrijven kan via deze link.

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...