Tweedaagse masterclass gesprekstechnieken: verbindende communicatie

Erfgoed is mensenwerk en voortdurend kennen we betekenissen toe aan erfgoed. Die betekenissen komen onder andere tot stand tijdens gesprekken. Omdat erfgoed emoties kan oproepen, kunnen die gesprekken soms schuren of uitdagend worden. Zeker in de gepolariseerde wereld van vandaag. Hoe blijft u dan luisteren naar de ander en naar uzelf? 

Verbindende (of geweldloze) communicatie biedt u een houvast om op een heldere, respectvolle en constructieve manier met anderen samen te werken. Een vaardigheid dus, die tijdens heel wat erfgoedprocessen van pas kan komen.

Tijdens deze tweedaagse masterclass gaan we met uw voorbeelden en ervaring aan de slag. De concrete situaties uit uw praktijk vormen het vertrekpunt om samen te ontdekken wat Verbindende Communicatie is. Een theoretisch kader vult dat aan, maar de praktijkervaring staat centraal.

Naargelang wat opkomt in de groep kunnen verschillende thema's aan bod komen, zoals:

  • Hoe navigeert u door moeilijke gesprekken?
  • Hoe blijft u in verbinding als er veel verschillen zijn?
  • Hoe gaat u om met emotioneel beladen situaties?
  • Hoe onderbreekt u iemand zonder de verbinding te verliezen?
  • Hoe gaat u om met dominante stemmen in een gesprek?

Door te oefenen en te reflecteren op uw ervaringen leert u hoe u tijdens gesprekken voor de andere aanwezig kan zijn en hoe u tegelijkertijd ook oog kan hebben voor uw eigen noden.  

Na een eerste dag op 8 november oefent u in de eigen praktijk verder. Op 17 januari maken we dan samen de balans op en verdiepen we de ervaring verder. Beide dagen lopen telkens van 10.00 tot 16.00 uur.

Doelgroep: u bent al een tijd aan de slag in de erfgoedsector en heeft al heel wat gesprekken gevoerd. U vraagt zich af waar het beter kan, zeker als u tijdens ontmoetingen te maken krijgt met weerstand en emoties. Of als u beladen thema’s moet aankaarten. U bent bereid uw eigen ervaringen en twijfels te delen met een groep en zo, onder begeleiding, uw gespreksvaardigheden aan te scherpen.

Over de docent

Annick Nölle is kunstenares en trainer in Geweldloze Communicatie. Ze is opgegroeid in Keulen, Duitsland, en leeft en werkt sedert 1989 in Brussel. Annick Nölle heeft tien jaar met kinderen in diverse scholen gewerkt via MUS-E, het centrum voor hedendaagse kunst WIELS, Argos, het klein Kasteeltje ... Via kunst maakt ze Geweldloze Communicatie toegankelijk voor kinderen. Sedert enkele jaren werkt Annick Nölle met volwassenen en begeleidt vooral trajecten en oefengroepen. Haar aanpak vermengt kunst, Verbindende Communicatie en het dagelijkse leven.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 160 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 130 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Type
Masterclass
Trefwoorden
Organisatiebeheer en -ontwikkeling
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie dieper wil graven en op zoek is naar een sterk conceptueel kader, kan hier terecht.  Deze studiedagen, masterclasses en bijeenkomsten gaan in op de fundamenten van ons werk. Ze ondersteunen visievorming en strategie, of nemen grote dilemma’s onder de loep. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers
Annick Nölle
Prijs
160 euro (standaard)
130 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum

Elders op FARO

Welke contacten bestaan er tussen Vlaamse en Britse cultureel-erfgoedorganisaties? Welke impact heeft de Brexit op die contacten? En welke uitdagingen ...
Doe zoals Anneleen van Lommel van Erfgoed Noorderkempen en deel uw lesidee via Erfgoedwijs.be, een deelsite van KlasCement. Hoe? Op ...
De voorbije maanden werd achter de FARO-schermen hard gewerkt aan een actualisering van de Toolbox Waarderen. Het geoptimaliseerde en uitgebreide ...