Symposium Klinkend Erfgoed

Carillons, orgels, uurwerken en torenklokken waren ooit innovatieve instrumenten die het publiek eeuwenlang ontroerden en informeerden. Met muziek, met de aanduiding van de tijd en met meldingen over brand, een begrafenis of een huwelijk. Veel van die functies zijn verloren gegaan, waarmee ook de instrumenten zelf dreigen te verdwijnen. Nieuw gebruik en nieuwe vormen van eigendom kunnen het klinkend erfgoed toekomst bieden.

Het Symposium Klinkend Erfgoed gaat in op de vraag welke vernieuwingen nodig zijn om ook een ander en jonger publiek te bereiken. Er worden voorbeelden besproken hoe klinkend erfgoed aan nieuwe waarden, gebruiken en culturen kan worden verbonden.

De bijeenkomst vindt plaats als start van het vijfdaagse Festival Klinkend Erfgoed in Maastricht van 31 augustus tot en met 5 september, met een groot aantal muzikale en innovatieve onderdelen om iedereen te betrekken bij het klinkend erfgoed. In de stad klinken een rijdend carillon en speciaal gebouwd rijdend orgel, een luidklokkenestafette en draaiorgels in een pop-up museum en klassieke en moderne Euregio-orgelmuziek.

Dit symposium en het festival worden georganiseerd door de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en met medewerking van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging (NKV), en de Vlaamse organisaties Het orgel in Vlaanderen en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC).

Voor wie: de vakwereld van het klinkend erfgoed, beleidsmakers cultureel erfgoed, politici, onderzoekers, docenten, musici, bisdommen, PKB, lagere overheden, programmamakers, beiaardiers, organisten en betrokkenen in de toeristenindustrie.

Programma

10.30 uur: Inloop

11.00 uur: Opening | dagvoorzitter Ada Boerma-van Doorne, NKV-voorzitter

11.05 uur: Welkomstwoord | burgemeester Annemarie Penn-te Strake

11.20 uur: Het nieuwe nut van oude klokken | Luc Rombouts

11.45 uur: Muzikaal optreden met toelichting | Edwin Rutten
Rutten maakt met eigen versies en vertellingen klassieke muziek toegankelijk voor kinderen en volwassenen. Elke twee maanden schrijft hij de column Klassieke Kinderenzaken in het magazine Klassieke Zaken. Sinds 1 januari 2015 presenteert hij het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker uit Wenen. Edwin Rutten is ook ambassadeur van Aangenaam Klassiek for Kids

12.15 uur: Lunchpauze

13.15 uur: Hoe interesseren we jonge mensen voor ‘saaie’ onderwerpen als erfgoed? | Loes Wormmeester, eindredacteur het Klokhuis

13.40 uur: Pecha Kucha presentaties, deel 1

14.00 uur: Theepauze

14.25 uur: Pecha Kuncha presentaties, deel 2

14.45 uur: Interactief debat onder leiding van Edwin Rutten tussen panel en zaal
Panelleden Luc Rombouts en Loes Wormmeester, Susan Lammers (RCE), Robert Helder (voorzitter SKEN), Peter Peters (hoogleraar Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music) en Frank Steijns (stadsbeiaardier van Maastricht, Weert en Heerlen en violist en arrangeur in het Orkest van André Rieu)

15.45 uur: Samenvattende afsluiting door de dagvoorzitter

16.00 uur: Bekendmaking winnaar Hack the Bells door de Commissaris van de Koning in Limburg

16.30 uur: Startklank Klinkend 2020

17.00 uur: Receptie (tot 19.00 uur)

Praktische info

Begindatum
Locatie
La Bonbonnière, Achter de Comedie 1, Maastricht
Prijs
75 euro (studenten: 25 euro), incl. BTW

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...
Een jaar lang wordt de diversiteit en rijkdom van alle soorten erfgoed in Europa gevierd. Ook in Vlaanderen beweegt er ...