Summer School Books and Culture

Na twee geannuleerde edities organiseren het Ruusbroecgenootschap, de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen, het Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in 2022 een nieuwe editie van de Summer School Books and Culture | The Plantin Press and the Religious Book.
 
De summer school vindt plaats van 27 juni t/m 1 juli 2022. Wat mag u verwachten?

  • Internationale deskundige sprekers lichten de unieke positie toe van de wereldberoemde Antwerpse drukkerij en uitgeverij, opgericht door Christopher Plantin in 1555. Ze bespreken hoe de productie en distributie van religieuze boeken en aanverwante illustraties en prenten zich in de volgende eeuwen ontwikkelde.
  • Inleidende presentaties maken de studenten vertrouwd met de centrale rol van Antwerpen als drukkerij vanaf de 16e eeuw, met de religieuze context in de Zuidelijke Nederlanden en met de rol en positie van het religieuze boek daarin.
  • De meeste lezingen zijn opgevat als workshops en hands-on sessies die inzoomen op aspecten zoals de wereldberoemde Antwerpse Polyglot Bijbel, de handel in religieuze boeken met Spanje, geïllustreerde religieuze boeken en katholieke embleemboeken en de link tussen manuscripten en gedrukte boeken. Demonstraties zijn gericht op de productie van letter, zetwerk, compositie en druk.
  • De sessies vinden plaats op de campus van de Universiteit Antwerpen, in de bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap en in het Museum Plantin-Moretus.
  • Rondleidingen brengen de deelnemers naar het Museum Plantin-Moretus, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek, gespecialiseerd in onder meer Jesuitica en Antverpiensia.

Meer informatie over de summer school vindt u via de website van Universiteit Antwerpen.

Praktische info

Begindatum

Elders op FARO

Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u in FARO’s Erfgoedwijzer. Daarin wijzen we u de ...
FARO sleutelt voortdurend aan de gebruiksvriendelijkheid van de ErfgoedApp. Opmerkingen, suggesties en verbetervoorstellen van onze community van makers worden waar ...