Studie- en ontmoetingsdag | Hoe betrekt u vrijwilligers in maatschappelijk kwetsbare posities bij uw erfgoedorganisatie?

Hoe werkt u als erfgoedorganisatie samen met vrijwilligers in maatschappelijk kwetsbare posities, oftewel vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt? Waarvoor kan u ze inzetten en hoe doet u dat zodat het een win-win is voor beide partijen? Of kiest u er als organisatie bewust voor om vooral in te zetten op wat u voor die vrijwilligers kan betekenen? Deze vragen waren het uitgangspunt van een Erasmus+ uitwisselingsproject Inclusive museums waar Histories aan deelnam.

Ter voorbereiding van het project nam Histories interviews af met erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel die kwetsbare vrijwilligers, oftewel vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt, betrekken bij hun vrijwilligerswerking. Dit kunnen bijvoorbeeld langdurig werklozen, vereenzaamde ouderen, mensen met een fysieke beperking of mensen met een migratieverleden zijn.  Dit kan bovendien zowel gaan om tijdelijk, projectmatig als langdurig en structureel vrijwilligerswerk.

De interviews met goede voorbeelden werden verwerkt in een brochure met handvatten en tips voor erfgoedorganisaties. De Nederlandstalige publicatie ervan stelt Histories aan u voor op deze studie- en ontmoetingsdag. De Engelstalige versie van de brochure werd al gepubliceerd in artikelvorm en kunt u hier nalezen. Op de website van Histories staan al verschillende interviews met vrijwilligersorganisaties.

Op het programma staan verder:

  • een toelichting met tips over werken met vrijwilligers in een kwetsbare positie door An Vandenbergh,
  • geleide bezoeken over het werken met kwetsbare vrijwilligers in het Gents documentatiecentrum DSMG én in het Museum Dr. Guislain, 
  • rondetafelgesprekken met mogelijkheid tot expertiseuitwisseling,
  • een lezing van Lode Vermeersch met tips en goede voorbeelden van toegankelijk vrijwilligerswerk uit het buitenland.

Bent u zelf al bezig met het betrekken van vrijwilligers in kwetsbare posities? Wilt u eraan beginnen? Wilt u inspiratie opdoen en tips uitwisselen met andere organisaties? Zet alvast de datum in uw agenda. Inschrijven kan vanaf begin september via de website van Histories.

Het inschrijvingsgeld voor de studie- en ontmoetingsdag bedraagt 10 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 30 euro. 

Type
Studiedag
Trefwoorden
Vrijwilligersbeleid
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector

Praktische info

Begindatum
Locatie
Feestzaal Sint-Jozef, Groot Begijnhof 62, 9040 Gent (Sint-Amandsberg)
Lesgevers
An Vandenbergh, Lode Vermeersch (HIVA-KULeuven), e.a.
Prijs
10 euro / 30 euro
Meer info

Contacteer Daphné Maes, daphne.maes@historiesvzw.be

Organisatie: Histories i.s.m. DSMG en Museum Dr. Guislain

Elders op FARO

Doe zoals Anneleen van Lommel van Erfgoed Noorderkempen en deel uw lesidee via Erfgoedwijs.be, een deelsite van KlasCement. Hoe? Op ...
Welke contacten bestaan er tussen Vlaamse en Britse cultureel-erfgoedorganisaties? Welke impact heeft de Brexit op die contacten? En welke uitdagingen ...
De Bijzondere Algemene Vergadering van ICOM in Praag keurde de nieuwe museumdefinitie goed. Daarmee komt een einde aan een intensief ...