Stopmotion met archiefdocumenten

Stopmotion is een filmtechniek waarbij u voorwerpen doet bewegen om een verhaal te vertellen. Dankzij smartphones, tablets en toegankelijke software is deze aloude methode om animatiefilmpjes te maken zeer populair geworden bij jongeren.

Archieven kunnen stopmotion gebruiken om jongeren op een creatieve manier aan te zetten om de verhalen in archieven te ontdekken. Ze kunnen een filmpje maken dat hun interpretatie van wat ze lezen in archiefdocumenten weergeeft.

Deze workshop is opgedeeld in twee delen. Tijdens het eerste deel krijgt u meer inzicht in wat stopmotion is en waarom het wordt gebruikt. We belichten onder meer de sterktes van stopmotion als een creatief én educatief communicatiemedium en geven u een theoretische introductie in stopmotion (materialen, software, tips en tricks).

Daarna gaan we aan de slag met stopmotion. In groepjes werken we aan een korte stopmotion (scenario – uitwerken decor/personages – opnemen en pure montage) op basis van het lespakket ontwikkeld door de werkgroep LeerDok.

Deze workshop wordt georganiseerd samen met de werkgroep LeerDok. LeerDok bestaat uit medewerkers van archieven en erfgoedbibliotheken die ervan overtuigd zijn dat archieven kinderen en jongeren aan het denken kunnen zetten.

Doelgroep: medewerkers van archieven.
Voorkennis: de deelnemers aan de workshop hebben zich ingelezen in de LeerDok-lespakketten Censuur en vrije meningsuiting en Vluchtelingen.

Tijdstip: 10.00 - 16.00 uur

Voor deze cursus moet u een laptop meebrengen.

Deze vorming maakt deel uit van het traject ‘Crossmediale publiekswerking hands-on’, een modulair vormingstraject over het gebruik van methodieken en instrumenten voor erfgoed en storytelling via verschillende digitale media.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Liberaal Archief, Kramersplein 23, Gent
Lesgevers
Graffiti vzw
Prijs
50 euro, syllabus en lunch inbegrepen. Inschrijven kan online via onderstaand formulier.
Deelnemers
Maximum aantal deelnemers: 15
De cursus zal niet doorgaan bij minder dan 6 deelnemers
Contactpersoon
Stafmedewerker archieven, digitale publiekswerking en outreach
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Mensen met autisme ondervinden vaak nog moeilijkheden om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. Om hieraan tegemoet te komen lanceer
Hebt u een wandeling, fietstocht of knooppuntenroute met heel wat erfgoed onderweg? Wilt u oude foto's tonen, interessante verhalen vertellen ...