Startmoment Erfgoedklasbakken voor de Erfgoeddag(-week) | Extra sessie

Musea, archieven, erfgoedbibliotheken, vrijwilligersorganisaties en tal van andere erfgoedspelers hebben een educatief aanbod om ù tegen te zeggen. Dat delen ze met het onderwijs op allerlei manieren. Tijdens de Erfgoeddag-week willen we u daarom van harte uitnodigen om het een keer over een ander boeg te gooien. We moedigen iedereen in uw organisatie aan om een verhaal te brengen in de klas op een lagere of secundaire school: op een lesuur tijd. FARO gaat u daarbij helpen met een coachingstraject.

Iedereen is welkom: dus niet enkel de educatieve medewerkers, publiekswerkers of gidsen, maar ook onderzoekers, restauratoren, archivarissen, onthaalmedewerkers, communicatiemedewerkers, conservators, collectiebeheerders, veiligheidspersoneel … Kortom, erfgoedklasbakken! Zij kunnen bijvoorbeeld een gepassioneerd verhaal brengen over de omgang met bronnenmateriaal, een interactieve les met verschillende werkvormen of een debatoefening, telkens met uw collectie of werking in de hoofdrol! Hoe pakt u dat precies aan? Daarin begeleiden we u graag, samen met Oetang Learning Designers. 

Meer informatie over dit traject leest u op deze webpagina.

Doelgroep: erfgoedwerkers die een klas tijdens de Erfgoeddag-week een lesuur lang willen onderdompelen in een erfgoedverhaal.

Ga mee de uitdaging aan! Hoe? 

 1. Registreer uw lesvoorstel (verplicht)
  Elke erfgoedklasbak registreert zijn of haar lesvoorstel via inschrijven.erfgoeddag.be. Daar omschrijft u het verhaal dat u wil brengen en geeft u aan op welke momenten u beschikbaar bent om naar een klas te komen. U kunt ook opgeven naar welke regio’s u bereid bent zich te verplaatsen. Na een check door FARO, stroomt uw aanbod rechtstreeks door naar Cultuurkuur.be. Dat platform is dé plek waarop leerkrachten zoeken naar lesondersteuning. 
   
 2. Leg contacten in het onderwijs
  • Kent u al scholen die een erfgoedklasbak willen ontvangen? Neem dan gerust zelf contact op.
  • Omgekeerd kunnen leerkrachten u contacteren, via uw registratie bij ons, die doorstroomt naar Cultuurkuur.be.
  • Is uw netwerk binnen het onderwijs nog beperkt? Geen zorgen, FARO gaat samen met de erfgoedcellen actief op zoek naar geïnteresseerde leerkrachten.
    
 3. Kom naar het (digitale) startmoment (warm aanbevolen)
  Op 20 januari organiseren we van 10 tot 11.30 uur een digitaal startmoment voor het coachingstraject – daarover zo meteen meer. Neemt u als erfgoedklasbak deel aan de Erfgoeddagweek? Dan mag u niet ontbreken op dit informatiemoment. Omdat we kort de eerste ideeën overlopen en u hierdoor geïnspireerd wordt. Inschrijven voor dit startmoment kan onderaan dit formulier. 
   
 4. Neem deel aan het coachingstraject (sterk aangeraden)
  Als u dat wenst zal FARO u begeleiden en ondersteunen. We bieden een gratis coachingstraject aan, dé manier om u snel en goed voor te bereiden op uw klaservaring. Het traject bestaat uit twee webinars die u op uw eigen tempo kunt bekijken en twee regionale sessies waar coaching op maat mogelijk is. Meer informatie over dit traject vindt u via deze link

Heeft u geen nood aan verdere begeleiding? Dan kan u, na de registratie van uw activiteit op inschrijven.erfgoeddag.be, zelfstandig van start met de voorbereidingen. 

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Microsoft Teams
Lesgevers
Eva Begine en Michelle Van Meerhaeghe (FARO)
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Projectmedewerker educatie – Erfgoeddag-week
T
02 213 10 81

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...