Startbijeenkomst Stoomerfgoed
Stationaire stoommachines spreken tot de verbeelding als motor en symbool van de industriële revolutie. In de industrietellingen werd het aantal stoommachines en hun gecombineerde pk gebruikt als maatstaf om de industrialisering van een regio kwantitatief te duiden. Ooit waren er duizenden actief in Vlaanderen, daar zijn er nu nog wel wat van overgebleven. Sommige kan je vandaag bezoeken en soms zelfs zien draaien. Andere zijn verhuisd naar (privé)collecties en werden daarvoor gedemonteerd en soms alweer heropgebouwd. Vele staan nog waar ze stonden, soms met liefde opgeknapt en onderhouden, soms overgelaten aan de elementen en wachtend op tijd, aandacht en budget.
Wat is er nu eigenlijk van stationaire stoommachines overgebleven? Waar staan ze? Hoe staan ze er vandaag voor? En wie is er in Vlaanderen en Brussel liefhebber van dit erfgoed? Wie sleutelt er aan? Wie heeft er eventueel zelf verzameld? Wie kan er mee omgaan, ze opstarten of in werking laten zien? Welke kennis over deze stoommachines is aan het verdwijnen en bij wie zit die dan? Of is de kennis reeds verdwenen, maar hebben we er wel nood aan?
Iedere stoomliefhebber weet wel enkele toestellen staan, maar eigenlijk is er geen overzicht dat kan geraadpleegd worden. Dat is meteen het eerste doel van deze bijeenkomst: een initiatief aftrappen om de komende jaren de vele stoommachines die her en der bewaard zijn in kaart te brengen en gaandeweg zicht te krijgen op (en kennismaken met) al wie in Vlaanderen gepassioneerd met stoom bezig is of wil zijn of er eenvoudigweg van kan genieten. Dat is alvast het opzet.
Programma
13.00 uur: Ontvangst
13.30 uur: Presentatie | Wat willen we doen, waarom gaan we dit doen en hoe willen, kunnen of zouden we dit best aanpakken?
14.00 uur: Koffie met een knabbel en babbel. Samen gaan we ondertussen op ontdekking in de collectie van het Thermotechnisch Instituut en krijgen we toelichting rond restauratieproject 'Willans-Carels' High-Speed stoommachine.
Praktische info
Organisatie: ETWIE
Schrijf je in via de ETWIE-website.