Samen op weg naar een duurzame vrijwilligersploeg | Traject

“Vrijwilligerswerk, dat is niet meer van deze tijd”, hoor je soms. Dat klopt niet. Onderzoekscijfers tonen aan dat Vlaanderen hoge toppen blijft scheren. Het vrijwilligerswerk ziet er alleen wat anders uit: vrijwilligers gaan bewuster met hun tijd om en kiezen op basis van hun motivatie, levensloop en persoonlijke beleving. En dat zorgt voor een extra uitdaging voor organisaties die met vrijwilligers werken. 

In dit leertraject delen we theoretische kaders, methodieken, tips & tricks en onze eigen praktijkervaringen om vrijwilligers te vinden en te blijven motiveren. We gaan cocreatief te werk: we vertrekken vanuit concrete vragen uit de praktijk van elke deelnemer waarna begeleider en deelnemers samen op zoek gaan naar antwoorden. Na het leertraject zullen je vrijwilligers meer betrokken zijn, is je organisatie aantrekkelijker voor vrijwilligers en ben je zelf meer gemotiveerd om met vrijwilligers te werken.

Voor het traject 

Zoals gezegd bepaal je zelf, samen met de andere deelnemers, de thema's. Om je een idee te geven van mogelijke thema's:

 • Hoe vind ik nieuwe vrijwilligers?
 • Hoe pas ik mijn coaching aan aan hedendaags vrijwilligerswerk? 
 • Hoe begeleid ik vrijwilligers op maat? 
 • Hoe kan ik vrijwilligers duurzaam motiveren? 
 • Hoe verjong ik mijn vrijwilligersteam?
 • Hoe herken ik de kwaliteiten van vrijwilligers? 
 • Hoe geef ik feedback aan vrijwilligers: waarderende feedback maar ook een moeilijke boodschap?
 • Hoe bevorder ik de communicatie met en tussen de vrijwilligers? 

Tijdens het traject

 • Je komt te weten welke ondersteuning vrijwilligers nodig hebben om hun groep in stand te houden of te laten groeien. En hoe dit verschilt voor een opstartende, een bestaande en een afsluitende groep.
 • Je krijgt meer zicht op het perspectief van de vrijwilliger op ondersteuning en hoe dit kan aansluiten bij het perspectief van jouw organisatie. Met andere woorden welke ruil er is en kan zijn tussen vrijwilliger en organisatie.
 • Je leert een groep te lezen, zodat je op maat kan werken van een groep.
 • Je bekwaamt je in het contact maken met een groep, in het onderhouden van relaties, om effectieve ondersteuning mogelijk te maken.
 • Je verdiept je in veranderingsprocessen om impact te hebben op een groep.

Voor wie?

In jouw organisatie ben jij het aanspreekpunt als het over vrijwilligers gaat. Je bent bijvoorbeeld vrijwilligersbegeleider, -coach of -coördinator. Je staat met je voeten in de praktijk en hebt minstens een jaartje ervaring? Je wil inspiratie opdoen over het begeleiden van vrijwilligers? Je zoekt handvatten om je begeleiding verder te ontwikkelen? Je bent benieuwd naar de ervaringen van collega’s uit andere organisaties? Dan is dit leertraject iets voor jou! 

Over de docent

Line Windey heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van een leertraject vrijwilligerswerk. Ze stond eerst 5 jaar in de praktijk als vrijwilligersbegeleider en coördinator van het vrijwilligersbeleid. Sinds 8 jaar geeft ze vormingen over vrijwilligerswerk.

Praktisch

Data van de sessies: maandag 25 maart, dinsdag 4 juni, vrijdag 20 september, donderdag 14 november. Steeds van 9.00 tot 16.00 uur.
De sessies vinden plaats bij Herita, Oude Beurs 27, Antwerpen.

Samen op weg naar een duurzame vrijwilligerswerking is een initiatief van FARO en Herita. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Herita, Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen
Lesgevers
Line Windey
Prijs
350 euro excl. BTW (lunch en dranken inclusief)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Je inschrijving is pas definitief na betaling van factuur. 

Inschrijven kan via de website van Herita.

Contactpersoon
Event manager | coördinatie Erfgoeddag
T
02 213 10 81

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...