Ruimte maken: drie inspiratiedagen over participatief werken

U werkt binnen jeugdwerk, sport of cultuur en dat is meer dan een job: het is een passie die u graag deelt met zoveel mogelijk mensen. En zeker met die groepen die u nu nog niet bereikt. U engageert zich dan ook graag om een diverser publiek te bereiken of u doet dit al, met wisselend succes. In een reeks van drie inspiratiedagen neemt Demos samen met u deze complexe zoektocht onder de loep. 

Tijdens deze drie inspiratiedagen reikt Demos visie, praktijkvoorbeelden en concrete werkvormen aan. Elk van deze dagen staat op zichzelf en u kunt elke dag apart volgen. Maar de studiedagen vormen ook samen een reeks waarvoor u in één keer kunt inschrijven.

Programma

27 juni 2019, 9.30 - 16.30 uur,  Zinnema (Brussel) | Inspiratiedag #1 - Moeilijk bereikbare doelgroepen bestaan niet

Participatie draait om langlopende, diepgaande processen en engagementen. Participatie betekent ook uzelf en uw opvattingen minder centraal plaatsen en ruimte maken voor de inbreng van nieuwe, vaak ondergewaardeerde stemmen. Op deze dag krijgt u visies en theoretische kaders die uw blik op participatie verruimen.

9.00 uur: Onthaal

9.30 uur: Openingsstatements door Karin ('t Lampeke/Fabota), Mouss en Youness (Timiss) en Simba (Brussels Young Wrestling Style)

10.30 uur: Theoretisch kader met visies en modellen voor participatief werken

11.40 uur: Kennismaking met de werking van Zinnema (Audrey Leboutte)

12.00 uur: Lunch

13.00 uur: In de namiddag bekijken we de minder zichtbare factoren rond participatie. We bieden twee opties aan:
Onder begeleiding van Labo vzw kunt u zich verdiepen in participatie met verschillende oefeningen en zelfreflectie.
Wie eerder leert uit de praktijk, kan inzoomen op een aantal projecten en werkingen en hun participatieve DNA. Zo gaan we dieper in op de werking van Les Gazelles de Bruxelles en het fusieproces tussen Artforum en Urban Woorden. 

16.30 uur: Gezamenlijke afronding

17 oktober 2019, 9.30 - 16.30 uur, Kaaiforum (Brussel) | Inspiratiedag #2 - Je krijgt de participatie waar je zelf ruimte voor maakt

Deze dag gaat verder in op hoe u participatie in de praktijk brengt. U ziet dat zowel ‘doeners’ als ‘denkers’ straffe praktijken realiseren. De ene volgt een sterk persoonlijk kompas en maakt van participatief werken een automatische reflex. De andere volgt een methodisch kader dat richting geeft om scherpe keuzes te maken rond participatie. Beide aanpakken lijken valabel. U maakt kennis met verschillende invalshoeken en manieren om participatie concreet aan te pakken. We werken hiervoor samen met de ontwerpdenkers van Twisted Studio.

Zowel in de voor- als in de namiddag kunt u kiezen tussen een methodische aanpak en een meer hands-on praktijkverhaal.

28 november 2019, 9.30 - 16.30 uur, Citypirates (Antwerpen) | Inspiratiedag #3 - De impact van participatie op je organisatie

Participatie start vaak als een los evenement of een specifiek project, soms verbonden aan de functie van één personeelslid. Maar participatie raakt ook aan de structuur en cultuur van uw organisatie en uw personeels- en vrijwilligersbeleid. Het kan ook een impact hebben op de identiteit van uw organisatie, zoals op de stelling die u inneemt in het maatschappelijk debat of de waarden waar u voor staat. Zo’n organisatieverandering is een delicaat proces. Reden te meer om erbij stil te staan.

Ook vandaag biedt Demos u verschillende keuzes aan, zowel naar onderwerpen als naar manieren van leren. Demos voorziet theoretische input en praktijkverhalen en laat ruimte voor uitwisseling en concrete adviezen die u kunt meenemen naar uw organisatie.

Doelgroep: professionals binnen jeugdwerk, cultuur of sport die een stap verder willen gaan rond participatie en ruimte willen maken voor mensen en praktijken die vandaag ondervertegenwoordigd en ondergewaardeerd zijn. Een breed publiek is welkom, vanuit verschillende functies en rollen, zowel op de eerste als op de tweede lijn. Demos moedigt organisaties aan om met twee tot drie medewerkers van dezelfde organisatie de inspiratiedagen te volgen.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Diverse locaties
Lesgevers
Demos-medewerkers Pieter Smets, Kris De Visscher en An Van den Bergh, Ann Van de Vyvere samen met gastsprekers uit de lokale praktijk en externe experts.
Prijs
Voor een aparte inspiratiedag betaalt u telkens 70 euro. Schrijft u meteen in voor het hele traject, dan betaalt u 180 euro (in plaats van 210 euro). Schrijft u in voor twee tot drie collega's van dezelfde organisatie, dan betaalt u 50 euro per persoon per sessie.
Deelnemers
Maximum 40 deelnemers
Meer info

De inschrijvingsprijs mag u niet beletten deel te nemen aan dit traject. Neem gerust contact op kris.devisscher@demos.be

Inschrijven kan via de website van Demos tot en met 24 juni. 

Organisatie en meer info: Demos vzw

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...