Restitution of Colonial Collections in Europe. Possibilities, Challenges, Dilemmas

Met de conferentie Restitution of Colonial Collections verzamelt TAPAS inzichten en ervaringen van onderzoekers en erfgoedinstellingen wereldwijd. De focus ligt op de teruggave van koloniale cultuurgoederen.

Vooralsnog ontbreken in België richtlijnen of handleidingen over restitutie, zoals dat wel het geval is in Duitsland, Nederland of Frankrijk. Het is dan ook uitkijken naar verschillende sprekers die de omgang van Belgische instellingen met het koloniale verleden kritisch zullen belichten. Zo geeft Placide Mumbembele (Universiteit van Kinshasa) op 2 december een keynote over de verhoudingen tussen noord en zuid. Dezelfde dag geven ook Mireille Tsheudi Robert van BAMKO-CRAN en Christian Lukenge van INTAL Congo hun mening over het thema. Wat verwachten herkomstgemeenschappen en de diaspora? Waar liggen prioriteiten? Op 3 december geeft FARO-collega Katrijn D’hamers een toelichting bij de agenda van de ‘werkgroep restitutie’.

Het veelbelovende programma is een must voor iedereen die, dicht bij huis, meer wil weten over de debatten omtrent teruggave in een internationale context.

Meer informatie over deze conferentie vindt u via de website van TAPAS.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Monnikenzaal - Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent
Meer info

Inschrijven kan via tapas@ugent.be.

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Deze versie van de ErfgoedApp werd ontwikkeld voor en met de steun van Museum Hof van Busleyden en Musea Brugge ...