Restauratie/revelatie van het Lam Gods | KMSKA-lezing Hélène Dubois

Hélène Dubois leidt sinds 2016 het ambitieuze conservatieproject van de Aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders van Eyck. Tijdens haar lezing vertelt ze alles over dit project en de revelaties die ermee gepaard gaan. 

Sinds 1432 siert het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck de Sint-Baafskathedraal van Gent. De unieke en befaamde polyptiek maakte er een bewogen geschiedenis mee. Godsdienst- en wereldoorlogen, de beeldenstorm, invasies, diefstallen, branden ... Al die gebeurtenissen bepaalden de materiële conditie van het meesterwerk. Ook veranderingen in de liturgie en esthetica, en de natuurlijke evolutie van de originele materialen – beïnvloed door eerdere restauraties – oefenden een belangrijk effect uit op de stabiliteit en het uiterlijk van het Lam Gods.

Sinds 2012 is de conservatie- en restauratiecampagne van het Lam Gods in handen van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Bij aanvang van de restauratie opteerden de restauratoren voor een stabiliserende, terughoudende conservatiebehandeling. Gaandeweg deden ze onverwachte ontdekkingen: heel ruim aangebrachte oude overschilderingen bedekten de originele verflagen waarvan het bestaan eeuwenlang onvermoed was gebleven. De laatste toevoegingen dateerden van het midden van de 16de eeuw.
 
De restauratoren en onderzoekers van het KIK, de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen verwijderden de overschilderingen. Zo werd de uitzonderlijke kwaliteit van de polyptiek opnieuw zichtbaar. Sinds oktober 2016 staat Hélène Dubois aan het hoofd van dit multidisciplinaire team. Op de website Closer to Van Eyck kunt u het werk en de effecten van de restauratie in detail bekijken.

Hélène Dubois 

Hélène Dubois studeerde kunstgeschiedenis aan de Université Libre de Bruxelles en conservatie-restauratie van Europese schilderkunst Oude Meesters aan het Hamilton Kerr Institute, University of Cambridge (VK). Ze werkte aan het Doerner-Institut in München (D), het J. Paul Getty Museum in Malibu (VSA), de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel en de Stichting Restauratie Atelier Limburg in Maastricht (NL). Daar doceerde ze ook conservatie-restauratie van schilderijen. Sinds 2008 is ze verbonden aan het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel (KIK-IRPA). Sinds oktober 2016 leidt zij het conservatieproject van de Aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Zij onderzoekt de materiële geschiedenis van het altaarstuk voor haar doctoraal proefschrift aan de Universiteit Gent.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Campus National, Kronenburgstraat 62-66, Antwerpen
Lesgevers
Hélène Dubois
Meer info

Meer informatie vindt u op de website van KMSKA.

Organisatie: KMSKA

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
Iedereen weet dat erfgoed het best gedijt als het 'ontsloten' of gebruikt wordt. Dat kan op verschillende manieren. Door er ...