Reflectiedag educatie en outreach in de Belgische musea | Dynamisering van museumeducatie en publiekswerking: methodes en werkvormen

Educatie en publiekswerking spelen een belangrijke rol in de museumwereld. Hoe kan men met alle soorten publiek communiceren, nieuwe doelgroepen aantrekken en lokale inwoners betrekken en motiveren om naar het museum te komen? Deze uitdagingen vergen ervaring, professionele training en het gebruik van de juiste methoden en werkvormen.

De Internationale Museumraad (ICOM) en het Internationaal Comité voor Educatie en Culturele Actie (CECA) voeren sinds enige tijd een reflectie over de bijzondere rol van museumeducatie en culturele actie in de huidige samenleving. Over welke methodes en werkvormen beschikken de educatieve medewerkers? Wat zijn de huidige tendensen en verwachtingen? Wat is het doel van de Best Practice Tool (voorbeeldige praktijken) en hoe kan men meedingen voor de Best Practice Award (registratiekosten en 400 euro voor accommodatie gedurende de jaarlijkse CECA-conferentie 2019 (Kyoto, 1-7 september 2019))?

Op Belgisch vlak staat onze museumwereld voor nieuwe politieke uitdagingen en nieuwe noden van hun doelgroepen: culturele inclusie, sociale ongelijkheid en politieke spanningen versus een stijgende vraag naar interactiviteit, betrokkenheid en meer en meer ‘een museum op ieders maat’.

Het Huis van de Europese Geschiedenis richt zich tot een specifiek ‘pan-Europees’ publiek, maar vertelt tegelijkertijd gemeenschappelijke én conflictuele geschiedenissen van de verschillende Europese volkeren en landen, wat een innovatieve en aangepaste educatieve omkadering vereist en interactieve bezoekersprogramma’s.

Om deze vragen en uitdagingen te bespreken organiseren ICOM Belgium, CECA Belgium en het Huis van de Europese Geschiedenis de allereerste Reflectiedag in de 21ste eeuw over educatie en sensibilisering in de Belgische musea. Gedurende deze dag wisselen museummedewerkers ‘best practices’, ideeën en methodes uit via keynote speeches en workshops.

Talen: Frans, Nederlands en Engels. Simultaanvertaling in de ochtend.

Programma

8.45 uur: Onthaal,

9.15 uur: Welkom | Dr. Constanze Itzel (Directeur, Huis van de Europese Geschiedenis), Ewa Goodman (Diensthoofd Publieksbemiddeling, Huis van de Europese Geschiedenis), Alexandre Chevalier (Voorzitter ICOM Belgique Wallonie-Bruxelles), Sergio Servellón (Voorzitter ICOM Belgium - Flanders)

9.25 uur: The roots of museum education in Belgium & its links to CECA international | Nicole Gesché-Koning (nationaal Belgisch CECA-correspondent a.i.)

9.40 uur: New trends in museum education in Belgium

  • In Vlaanderen: Evolutie van publiekswerking in Vlaanderen | Hildegarde Van Genechten (FARO, Adviseur participatie | educatie)
  • In Wallonië en Brussel: titel te bepalen | Stéphanie Masuy (Museum van Elsene, Diensthoofd Publieksbemiddeling)

10.10 uur: Discussie

10.20 uur: L'outil 'Best Practice' du CECA | Marie-Clarté O’Neill (Ecole du Louvre, Vertegenwoordiger van de 'Best Practices in Museum Education' in het CECA-bestuur)

10.40 uur: Educatie Toolkit - Methodes & werkvormen uit de museum- en erfgoededucatie | Arja van Veldhuizen (Manager City Museum Woerden)

11.00 uur: Discussie

11.10 uur: Titel te bepalen | Leanne Manfredi (Victoria & Albert London, Programma Manager: Participatie & Co-design)

11.30 uur: Discussie

11.40 uur: Titel te bepalen | Esme Ward (Manchester Museum, Directeur)

12.00 uur: Discussie

12.10 uur: Presentatie van de middagworkshops

12.25 uur: Lunch

13.15 uur: Bezoek van het Huis van de Europese Geschiedenis

14.15 uur: Transfer te voet naar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

14.30 uur: Workshops in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

  • Familiepubliek
  • Inclusie & toegankelijkheid
  • Collectieve betrokkenheid
  • Programma's voor millennials
  • Digital vs. low-tech or no-tech

16.15 uur: Transfer terug naar het Huis van de Europese Geschiedenis

16.30 uur: Rapporten van de werkgroepen (5' per bijdrage)

17.00 uur: Presentatie van de twee nationale CECA-correspondenten voor België & Melding van het CECA-congres 2020 in Museum M Leuven

17.15 uur: Receptie
 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Huis van de Europese Geschiedenis, Leopoldpark, Brussel
Prijs
30 euro. Gelieve dit bedrag voor 14 maart over te schrijven op rekeningnummer IBAN: BE10 3100 0153 4104 / BIC: BBRUBEBB van ICOM Belgique Wallonie-Bruxelles, met als mededeling 'Conferentie BMEOD + voornaam . naam'.
Meer info

Inschrijven kan online. Vermeld bij inschrijving aan welke twee workshops u wil deelnemen.

Organisatie: ICOM Belgium, CECA Belgium en het Huis van de Europese Geschiedenis

Elders op FARO

Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...