Reflectiedag | Co-creatie met erfgoedgemeenschappen: verworvenheid of uitdaging?

Wat betekent co-creatie echt wanneer erfgoedprofessionals samenwerken met gemeenschappen voor wie het erfgoed levend en doorleefd gegeven is?  
 
Tijdens deze reflectiedag, georganiseerd door KADOC en FARO, nemen we de tijd om stil te staan bij deze centrale vraag. We vertrekken vanuit drie concrete projecten − Hilal, To bridge a gap en Sikhisme − waarin intensief is samengewerkt met erfgoedgemeenschappen. Elk van deze trajecten brengt unieke ervaringen, uitdagingen en inzichten met zich mee die ons uitnodigen om het begrip co-creatie te herdenken. 

  • In de voormiddag wordt het begrip van verschillende kanten belicht: KADOC kadert de studiedag en licht toe waarom het belangrijk is deze projecten op te zetten binnen het bredere beleid van de organisatie. FARO stelt vervolgens enkele kritische vragen bij het gebruik van de termen ‘participatie’ en ‘co-creatie’ en benoemt de spanningsvelden die vaak ontstaan in de praktijk. Eigenaarschap, meerstemmigheid, machtsverhoudingen en heterogeniteit zijn geen abstracte begrippen, maar zeer concrete uitdagingen.
  • De namiddag staat in het teken van reflectie en dialoog. Via gesprekstafels gaan deelnemers actief aan de slag met stellingen rond thema’s zoals macht, religie, erfgoedisering (moet alles erfgoed worden?) en representatie. Door uitwisseling van praktijkervaringen en reflecties met alle deelnemers ontstaan er kruisbestuivingen en nieuwe perspectieven. We sluiten de dag af met een terugblik die ruimte laat voor zowel kritische kanttekeningen als hoopvolle vooruitzichten.

Deze reflectiedag is een uitnodiging tot leren, bevragen en samen denken. Niet om pasklare antwoorden te vinden, maar om eerlijk te kijken naar de complexiteit van samenwerken met erfgoedgemeenschappen − en naar hoe we dit samen beter kunnen doen.

Voor wie? Professionals uit de cultureel-erfgoedsector, onderzoekers, beleidsmakers en gemeenschapswerkers die werken rond participatie, religieus erfgoed en diversiteit, en interesse hebben in co-creatie met erfgoedgemeenschappen. Tijdens de Reflectiedag gaan we met elkaar in gesprek.

Programma

9.30 uur: Onthaal 

10.00 uur: Welkom door KADOC 

10.10 uur: Inleiding door FARO. Wat zijn de uitdagingen van de termen ‘co-creatie’ en ‘participatie’?

10.25 uur: Muzikaal intermezzo 

10.30 uur: De leerervaringen van de projecten Hilal, To Bridge a Gap en Sikhisme 

11.00 uur: Pauze 

11.15 uur: Panelgesprek over co-creatie met de betrokken erfgoedgemeenschappen en KADOC-projectcoördinatoren 

12.15 uur: Muzikaal intermezzo 

12.20 uur: Lunch 

13.30 uur: Verdieping in gesprekstafels – deel 1

14.15 uur: Pauze 

14.30 uur: Verdieping in gesprekstafels – deel 2 

15.15 uur: Terugblik op de dag 

15.35 uur: Einde 

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 80 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 60 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vind je in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie dieper wil graven en op zoek is naar een sterk conceptueel kader, kan hier terecht.  Deze studiedagen, masterclasses en bijeenkomsten gaan in op de fundamenten van ons werk. Ze ondersteunen visievorming en strategie, of nemen grote dilemma’s onder de loep. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
KADOC, Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven
Prijs
80 euro (standaard)
60 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 50 deelnemers
Meer info

Schrijf in via het formulier op deze pagina.

Heb je specifieke wensen of noden om je deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur participatie | diversiteit
T
02 213 10 76

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
FARO zoekt versterking. Heb jij voeling met musea, publiekswerking en educatie? En wil je je inzetten om erfgoedcollega's met elkaar ...
FARO lanceert Het Atelier, een reeks korte podcasts van telkens ongeveer een kwartier boordevol praktische tips voor je dagelijkse werk ...