[PULSE] Sectoroverleg Cultureel Erfgoed Praktijkbezoek M Leuven

Op donderdag 16 februari 2023 nodigen FARO en Pulse Transitienetwerk museum- en erfgoedprofessionals uit voor een overleg over duurzaamheid. U ontdekt de initiatieven en inspanningen van het museum M in Leuven vanuit eerste hand.

Via een actieplan, vormgegeven door het ecoteam zet M Leuven stap voor stap zijn ambities als duurzaam museum kracht bij. De medewerkers van het museum tonen u een blik achter de schermen en focussen daarbij op meerdere thema’s. Na de rondleidingen krijgt u ruim de mogelijkheid om vragen te stellen en uit te wisselen met collega’s van M en andere organisaties. Bij uw inschrijving kunt u al vrijblijvend aangeven welke vragen of thema’s u graag aan bod zou laten komen.

Voor wie? Medewerkers uit de erfgoed- en museumsector die in hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid of die ambitie koesteren. Na een verrijkend bezoek aan het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen, maken we dit jaar de verplaatsing naar M Leuven. Deze activiteit is onderdeel van een netwerktraject van PULSE i.s.m. FARO. Op basis van de uitkomst van deze bijeenkomst wordt de volgende editie inhoudelijk vormgegeven.

Programma

In de voormiddag dompelen de medewerkers van M Leuven u onder in hun inspanningen en geven thematische rondleidingen. In de namiddag is er ruimte voor vragen en dialoog met collega’s van andere organisaties en met medewerkers van M.

9.30 uur: Onthaal met koffie en thee

10.00 uur: Presentatie door M Leuven

11.00 uur: Rondleidingen per thema | Gebouw, productie en participatie/toegankelijkheid

12.30 uur: Lunch

13.30 uur: Ruimte voor dialoog en vragen tijdens doorschuivende tafelgesprekken

15.15 uur: Terugkoppeling plenair

16.00 uur: Einde 

Thema’s

Duurzaamheid is een transversaal gegeven en komt dus terug in alle aspecten van het museum en de werking. Er zal op enkele thema’s worden gefocust, zoals:

  • Publiekswerking, inclusie en sociale werking
  • Technische aspecten (energie, depotwerking, productie, afvalbeleid, circulariteit)
  • Personeelsbeleid (bewustmaking, mobiliteit, ecoteam)
  • Lokale samenwerkingen met o.a. de uitbater van het café en de winkel
  • Internationale samenwerkingen met o.a. Ki Futures, Leuven 2030 en Pulse Transitienetwerk  

Hebt u nog specifieke vragen voor de medewerkers van M Leuven of thema’s die u graag aan bod wil laten komen tijdens de gesprekstafels in de namiddag? Laat het ons weten via het inschrijfformulier.

Werkbezoek / studiereis

Praktische info

Begindatum
Locatie
Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven
Prijs
Gratis
Meer info

Elders op FARO

U bent ErfgoedApp-tourmaker en wil uw tour nog beter promoten? Dan biedt FARO u de mogelijkheid om een folder te ...
Heeft u al nagedacht over hoe u uw Erfgoeddag-activiteit de komende maanden zal bekendmaken? T.e.m. 3 maart kunt u gepersonaliseerde ...
Collecties vormen het hart van een museum, archief of erfgoedbibliotheek. Maar welke accenten zijn van tel als het over collectiebeleid ...