Proeven van het Rijksarchief. Workshops over minder bekende archiefbronnen

Het Rijksarchief bewaart een rijke collectie bronnenmateriaal uit de 19e eeuw met een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. Om ermee aan de slag te kunnen gaan, moet u echter weten hoe u er uw weg in vindt. Met een enquête peilden Heemkunde Vlaanderen en het Rijksarchief naar de interesses van heemkundigen en lokale erfgoedwerkers. De bronnen die hen het meest interesseerden, kan u nu via deze workshopreeks leren kennen.

Tijdens de workshops geeft een specialist uit het Rijksarchief u praktische informatie over het gebruik van de bron voor lokaal historisch onderzoek. Hoe ontstond de bron en wat was de historische context waarmee u rekening moet houden? Welke informatie bevat de bron? En hoe moet u er historische kritiek op toepassen? Daarnaast krijgt u tal van voorbeelden van onderzoeksvragen en kan u het bronnenmateriaal ook zelf bestuderen.

Deze workshopreeks vond al plaats in de andere provincies. In het najaar van 2018 sluiten we de cursusreeks af met een editie in de provincie Antwerpen. We zijn deze keer te gast in het Felixarchief/OCMW- en stadsarchief Antwerpen. Het Rijksarchief Antwerpen is omwille van verbouwingen immers tijdelijk overgebracht naar Beveren.

Programma

Workshop 1: 2 oktober 2018 | Inleidende sessie: welkomstwoord (Daphné Maes), voorstelling werking en belangrijkste bewaarde archieven Felixarchief/OCMW- en stadsarchief Antwerpen (Inge Schoups), voorstelling van de collecties van het Rijksarchief (Johan Dambruyne) en zoekrobot (Annelies Coenen). Hoe kan u op een efficiënte manier zoeken in de zoekrobot ‘zoeken naar personen’? Hoe zoekt u via de zoekrobot ‘zoeken naar archieven’ documenten die belangrijk zijn voor de geschiedenis van uw dorp?

Workshop 2: 9 oktober 2018 | Kadaster (Rombout Nijssen)
Waar kan u oude en nieuwe kadasterplannen van uw gemeente raadplegen? Hoe zoekt u informatie over de bouw- en de bezitsgeschiedenis van een pand?

Workshop 3: 16 oktober 2018 | Notariaat (Michel Oosterbosch)
Kan u huwelijkscontracten van uw voorouders terugvinden in het notariaat? Hoe kan u in de onoverzichtelijke massa notariaatsarchieven toch doelgericht zoeken?

Workshop 4: 23 oktober 2018 | Registratiekantoren (Marij Preneel)
Waar vindt u de erfenisaangiften van uw voorouders terug? Welke eigendommen kochten en verkochten uw voorouders?

Workshop 5: 6 november 2018 | Justitie en gevangenissen (Paul Drossens)
Hoe vindt u informatie over de criminaliteit en de gepleegde misdrijven in uw gemeente in de 19e en 20e eeuw? Hoe reconstrueert u het gerechtelijke en/of penitentiaire verleden van een van uw voorouders?

Workshop 6: 13 november 2018 | Bevolkingsstatistieken van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (Marij Preneel)
Hoeveel tweelingen werden er in uw gemeente geboren in 1886? En hoeveel mensen stierven er aan cholera? De Mouvement de la population et de l’état civil staat sinds 2016 online en bevat een schat aan demografische data over uw gemeente.

Doelgroep: lokale erfgoedorganisaties en individuele heemkundigen die een basiskennis willen verwerven over de voorgestelde bronnen.

Tijdstip: telkens van 13.30 tot 16.30 uur

Praktische info

Begindatum
Locatie
Felixarchief/OCMW- en stadsarchief Antwerpen, Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen
Prijs
20 euro voor de volledige reeks of 5 euro per les. Tijdens de workshops ontvangt u cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘Proeven van het rijksarchief + naam deelnemer’.
Deelnemers
Maximaal 25
Meer info

Organisatie: Rijksarchief en Heemkunde Vlaanderen i.s.m. het Felixarchief/OCMW- en stadsarchief Antwerpen

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de workshop(s) via het inschrijvingsformulier op www.heemkunde-vlaanderen.be.

Voor meer informatie kan u terecht bij Daphné Maes op daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 51 74.

Elders op FARO

Een jaar lang wordt de diversiteit en rijkdom van alle soorten erfgoed in Europa gevierd. Ook in Vlaanderen beweegt er ...
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal