Preventieve conservering | Ruïnes, bouwstenen van de tijd

Ruïnes, gehavend en onvolledig bewaard, roepen vragen op: wat zijn ze ooit geweest, en door wie, hoe en waarom werden ze gebouwd? Welke technieken en materialen werden gebruikt?

Door hun onvolledigheid hebben ruïnes een grote aantrekkingskracht. Het zijn ankerplaatsen van verhalen, klein of groot. De raadselachtige sfeer zet aan tot nadenken en verwondert. De ruïnes in ons landschap en stedelijk weefsel zijn de poorten tot het verleden. Het zijn voor jong en oud ijkpunten, die niet alleen het verleden oproepen. Ze helpen bij het schrijven van nieuwe verhalen.

Monumentenwacht en Abdijmuseum Ten Duinen trekken de dialoog op gang

Het koesteren, het behoud en beheer en de ontsluiting van ruïnes is niet eenvoudig. Hun oorspronkelijke functie is weg. Ze vragen een andere benadering en zijn sterk onderhevig aan allerlei krachten (mens en natuur) binnen onze snel evoluerende maatschappij. Om een groter draagvlak te bekomen voor deze stille, kwetsbare getuigen van de tijd, slaan Monumentenwacht en het Abdijmuseum Ten Duinen de handen in elkaar. In samenwerking met plaatselijke partners verkennen ze de mogelijkheden om op deze verlaten plaatsen met de beheerders en het brede publiek in dialoog te gaan. Samen met Herita zullen de partners na afloop van het traject de resultaten verduurzamen.

Preventieve conservering | Programma

De kasteelruïne Ter Elst is een iconisch monument in het landschap met een boeiende geschiedenis en een uitdagende toekomst. Het talrijke foto- en archiefmateriaal brengt de historiek van de site tot leven. Hoe men in het buitenland met dergelijke relicten omgaat, wordt aan de hand van de vooruitstrevende visie van Historic England toegelicht. Hoe kan een statische ruïne omgevormd worden tot een dynamische plaats? Wie zijn de mensen die belang hechten aan deze plek en waarom? Antwoorden op deze vragen vinden we op de kasteelruïne zelf.

19.00 uur: Verwelkoming en inleiding | Luk Lemmens (voorzitter Monumentenwacht Vlaanderen), Lili Stevens (schepen van Cultuur gemeente Duffel) & Abdijmuseum Ten Duinen
Opgelet, startlocatie = Cinema Plaza!

19.15 uur: 

  • De (foto)historiek van de kasteelruïne Ter Elst | Ria Moens (deskundige cultuur & erfgoed, Duffel)
  • A flexible approach to ruins: using the Conservation Principles to create dynamic heritage places | Keith Emerick (Historic England)

20.30 uur: Verplaatsing van Cinema Plaza naar de kasteelruïne (Ter Elstlei). Wandeling van ca. 1 km, langs de dijk

20.45 uur: Bezoek aan de kasteelruïne Ter Elst met demo door monumentenwachters

21.30 uur: Napraten met een drankje & hapje

22.00 uur: Einde

Meer weten over de volledige lezingenreeks 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd'? Klik hier

Praktische info

Begindatum
Locatie
Cinema Plaza, Handelsstraat 8, 2570 Duffel
Prijs
Gratis
Meer info

Om praktische redenen is inschrijven verplicht. Wees er snel bij! Stuur ten laatste drie dagen vóór de activiteit een mail naar abdijmuseum@koksijde.be. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je zal aanwezig zijn. Pas na het ontvangen van een positieve bevestigingsmail ben je zeker van je deelname.

Info & contact: Abdijmuseum Ten Duinen, 058 53 39 50, abdijmuseum@koksijde.be

Elders op FARO

Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?