Polariseren doorbreken

Mensen denken in verschillen. Man versus vrouw, vreemd tegenover eigen, moslim versus niet-moslim, jong tegenover oud, hetero versus lgbt, stad tegenover platteland, en ga zo maar door.

Verschillen zijn niet weg te denken uit de samenleving. Wij-zij-denken is aanwezig op alle niveaus en op vele terreinen, bijvoorbeeld in een vereniging of een buurt, maar ook in de media, het onderwijs en de toegang tot huisvesting. Polarisering wordt een probleem wanneer verschillen of tegenstellingen extreme (gewelddadige) vormen aannemen. Dan hebben we een goed inzicht nodig in de dynamiek van polarisering en strategieën om het tij te keren. Welke wetmatigheden zijn eigen aan polarisering? En welke rollen kunnen gedefinieerd worden binnen een situatie van polarisering? Hoe krijgen we de situatie weer in beweging? Wat zijn nuttige beslissingsmechanismes?

Deze vorming wil een houvast bieden bij situaties van polarisering. Tijdens de bijeenkomst krijgt u een inleiding in het denkkader rond polarisatie zoals dit ontwikkeld werd door Bart Brandsma. We passen het denkkader toe via oefeningen en bieden u de kans om een eigen casus aan bod te brengen.

Tijdstip: 9.30 tot 16.30 uur
Doelgroep: medewerkers van cultuurorganisaties en van lokale besturen.

Facultatief
Om 19.00 uur kan je facultatief deelnemen aan een lezing door Prof. Em. Rik Pinxten over de contextuele aspecten van hedendaagse migratie. Deze lezing vindt ook plaats in Kazerne Dossin.  

Deze vorming is een initiatief van Socius, FARO en de Vlaamse overheid waaronder het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het Agentschap Integratie en Inburgering.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen
Lesgevers
Marjan Verplancke (Kazerne Dossin), Simon Schepers (Kazerne Dossin)
Prijs
50 euro (broodjeslunch inbegrepen). Na inschrijving ontvangt u een factuur van FARO.
Deelnemers
Maximum 25 deelnemers
Meer info

Voor meer informatie, neemt u contact op met: bea.elskens@socius.be, katrijn.dhamers@faro.be of pascal.verschuere@cjsm.vlaanderen.be.

Inschrijven kan via de website van het Departement CJM.

Contactpersoon
Adviseur participatie | diversiteit
T
02 213 10 76

Elders op FARO

Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...