pARTicipe! Over kinderen, tieners & cultuur

Op donderdag 6 juni organiseert Lasso pARTicipe!, een gratis inspiratiedag in Muntpunt voor iedereen die op een participatieve manier met kinderen en tieners rond cultuur werkt. Het wordt een dag speciaal voor leerkrachten, jeugd- en cultuurwerkers: een ontmoetingsplek om kennis te maken met het culturele aanbod, geïnspireerd te raken over hoe u als jeugdorganisatie of school kan samenwerken met een culturele organisatie of een artistiek project op poten kan zetten. 

Tijdens de cultuurmarkt kunt u kennismaken met het Brusselse culturele aanbod op maat van groepen kinderen en tieners, van oa. Filem’On, Maks, Bozar, Stapstad, Bronks, BELvue, Argos, KMSKB, Kanal-Centre Pompidou, KFDA, Brussels Short Film Festival, JEF Jeugdfilm, COOP, Zinnema, Wiels, Villa Empain, Tint Brussel, Piazza Dell'Arte, Ultima Vez, Labolobo en Muntpunt. U kunt er in gesprek gaan met de publiekswerkers over hun aanbod, en zelfs al concrete afspraken maken. Daarnaast kunt u er ook informeren over de financiële kortingen voor uw groep met de VGC Paspartoe groepspas. 

In de sessies zoomen we in op verschillende manieren van participatieve samenwerkingen tussen onderwijs, jeugd en cultuur. U kunt kiezen uit drie thema's: 'boeken en verhalen', 'cinema en fotografie' en 'creatieve plekken'. Per thema zijn er telkens een drietal sprekers die hun project of werking komen toelichten.

Programma

12.00 uur: Onthaal

12.30 uur Welkom door Lasso
Filmpje over BabbelArt, de speelse gespreksmethode over kunst en cultuur, in actie in de Sint-Gillisschool onder begeleiding van Kamo en de gemeentelijke tienerwerking.

12.45 uur: Cultuurmarkt met doorlopend lunch
Bezoek de volgende cultuurorganisaties: Filem’On, Maks, Bozar, Stapstad, Bronks, BELvue, Argos, KMSKB, Kanal-Centre Pompidou, KFDA, Brussels Short Film Festival, JEF jeugdfilm, COOP, Zinnema, Wiels, Villa Empain, Tint Brussel, Piazza Dell'Arte en Muntpunt. U kunt er ook informeren over de financiële kortingen voor uw groep met de VGC Paspartoe groepspas.

14.00 uur: Sessies - Kies 1 van de 3. In deze sessies zetten we een aantal culturele en participatieve praktijken voor en door kinderen en tieners in de kijker.

  • Keuze 1 | Boeken & verhalen
    Creatief aan de slag met verhalen en (voor)lezen voor kleuters en kinderen. Hoe gaat u ermee aan de slag in een meertalige context? En hoe kunt u participatieve samenwerkingen opzetten tussen een kinderwerking en cultuurorganisaties, waaronder bibliotheken? Dat komt u hier te weten. Christina Roelandt van Muntpunt licht het scholenproject I Book You voor, Bram Vandenbroucke vertelt over de samenwerkingen die IBO KIK opzet rond cultuur, Patrizia Civetta van Foyer stelt de meertalige voorleesprojecten en digitale kamishibai voor.
  • Keuze 2 | Cinema & fotografie
    Artistieke projecten opzetten rond film en fotografie voor kinderen en jongeren, daarover gaat deze sessie. We geven verschillende voorbeelden van hoe u aan de slag kunt met film en fotografie binnen en buiten de schoolmuren. Hilde Steenssens van Filem'on over verschillende participatieve filmprojecten voor jong publiek, Jérémy Naklé van Argos stelt het project SUPER8 voor, Karo Guetens vertelt over de ‘jonge programmatoren’ van JEF Festival; Lies Vanhauwere licht het fotografieproject toe van twee Franstalige scholen in samenwerking met La Fonderie.
  • Keuze 3 | Creatieve plekken
    Creatieve vrijplaatsen voor jongeren, hoe kunt u de artistieke creativiteit van jongeren aanwakkeren vanuit uw jeugdwerking, uw school of in de publieke ruimte? Jonas Merckx vertelt over de samenwerking tussen JH De Branding en Atelier 34zero, Bas Geenen van Piazza dell’Arte stelt de mobiele creatieve vrijplaatsen voor experiment voor en Isabelle Vander Putten komt de uitdagingen van 'De Koer', tijdelijke droomplek voor ontmoeting, in Anderlecht toelichten en tot slot komt Jessica Vosters van JES aan het woord over het YOTA-project in Elsene. Deze sessie gaat door in Jeugdhuis DAR.

15.30 uur: Afsluitende drink

Wenst u graag meer informatie over deze dag of wilt u als cultuurhuis nog een plekje op de cultuurmarkt? Aarzel niet Lasso te contacteren via 02 513 15 90 of via Naomie Mawete Tuana, naomie.mawetetuana@lasso.be of Marijke Van Hassel, marijke.vanhassel@lasso.be

Deze inspiratiedag organiseert Lasso in het kader van het project Kunst voor Ketjes met de steun van VGC/Stedenfonds en Try Out Teens met ondersteuning van de Vlaamse Overheid.

Deze inspiratiedag maakt ook deel uit van de Roadtrip Cultuureducatie, georganiseerd door Publiq. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven is verplicht en kan via de website van Lasso

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
Iedereen weet dat erfgoed het best gedijt als het 'ontsloten' of gebruikt wordt. Dat kan op verschillende manieren. Door er ...