Overlegplatform voor erfgoedbibliotheken

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de VVBAD nodigen u op woensdag 14 november 2018 uit voor het achtste Overlegplatform voor erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Deze bijeenkomst is hét forum voor dialoog, informatie-uitwisseling en samenwerking voor medewerkers van erfgoedbibliotheken.

Dit jaar vindt het overlegplatform plaats in het Koninklijk Conservatorium Brussel. Op de agenda staan belangrijke thema's als beleid, waardering en nieuwe initiatieven van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, onder andere rond handschriften. Het overlegplatform ontvangt ook een spreker van Saint-Andrews voor een lezing over de materialiteit van manuscripten.

Programma

9.00 uur: Koffie

9.30 uur: Rondleiding achter de schermen van de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Brussel

10.00 uur: Koffie

Overlegplatform

10.30 uur: Een nieuw beleid voor erfgoedbibliotheken
Een nieuw erfgoeddecreet, het derde beleidsplan van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, Vlaamse subsidies voor erfgoedbibliotheken, veranderingen bij de VVBAD en OCE ... Bent u nog mee? We zetten het voor u op een rijtje.

12.15 uur: Lunch

13.30 uur: Wijzer Waarderen
In 2018-2019 werkt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek aan een waarderingsmodel voor bibliothecair erfgoed en brengen we de sector in kaart in een vernieuwde Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken. Een tussenstand.

14.00 uur: Tot uw dienst
Traditiegetrouw zetten we een aantal diensten voor de sector in de kijker. Dit jaar krijgt u onder andere een update over de ontwikkelingen rond de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), krantencatalogus Abraham en de inventarisatie van overheidspublicaties in GovPub.

14.40 uur: Handschriften in Vlaanderen
Vlaamse erfgoedbibliotheken bewaren duizenden middeleeuwse manuscripten. Werelderfgoed dat vandaag niet goed in kaart is gebracht. Hoe gaan we dat de komende jaren remediëren?

15.00 uur: Koffie

15.30 uur: Prof. Dr. Kathryn Rudy, 'Why the Matter of Medieval Manuscripts Matters to Cultural Heritage'
Deze lezing in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH2018) gaat over de fysieke omgang met manuscripten in de middeleeuwen. (Meer info: klik hier)

16.30 uur: Receptie

Praktische info

Begindatum
Locatie
Koninklijk Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel
Prijs
Gratis, maar inschrijven voor 11 november 2018 is verplicht.
Meer info

Organisatie: Vlaamse Erfgoedbibliotheek, VVBAD, in samenwerking met  Koninklijk Conservatorium Brussel, Erasmushogeschool Brussel

Inschrijven kan online via de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal