Over de generatiekloof heen. De waarde van intergenerationeel werken

Hoe kunnen we de vaak negatieve en stereotype beeldvorming over ouderen in onze samenleving ombuigen? Destelheide nodigt onderzoeker An-Sofie Smetcoren uit om onze blik te openen en de effecten van intergenerationeel werken toe te lichten. Daarna gaan we in een workshop met TRILL vzw actief aan de slag en ontdekken we hoe de organisatie erin slaagt de brug tussen generaties te slaan.

Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt u mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duikt de roadtrip in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koopt u één ticket voor de roadtrip aan en u kiest zelf hoeveel events uit de reeks u bijwoont.

Over de sessie

Onze huidige beeldvorming over ouderen in de samenleving wordt al te vaak gedomineerd door stereotypen. Hoe kunnen we dat standpunt ombuigen? Dat is het uitgangspunt voor dit roadtripevent i.s.m. Destelheide.

Daarvoor laten we postdoctoraal onderzoeker An-Sofie Smetcoren aan het woord. Zij focust in haar onderzoek op participatie & inclusie van ouderen in de samenleving. Tijdens haar lezing zoomt ze in op ‘intergenerationeel werken’ met specifieke aandacht voor het perspectief van ouderen. Daarbij vertrekt ze vanuit hun maatschappelijke participatie: ouderen nemen op hele diverse en waardevolle manieren actief deel aan de samenleving. Smetcoren gaat samen met ons na hoeintergenerationele contacten erg waardevol kunnen zijn én reikt enkele handvaten en concrete voorbeelden voor uw praktijk aan. 

Na de theorie volgt de praktijk. Met het project SENIORENSLAM toont TRILL vzw hoe stedelijke jongeren en actieve senioren meer gemeen hebben dan u zou denken. Via spoken word en slam poetry bouwt het project bruggen tussen de twee groepen. Met een korte documentaire en enkele live performances komt u er alles over te weten. Om vervolgens zelf de vloer op te gaan en via een workshop het project aan de levende lijve te ondervinden.

Praktisch

Donderdag 22 september 2022. Onthaal vanaf 13.00 uur, start om 13.30 uur, einde voorzien om 16.30 uur.

Om deel te kunnen nemen, koopt u eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2022:

  • Een ticket kost 50 euro excl. BTW (60,50 euro incl. BTW). 
  • Met de ticketcode die u ontvangt, kunt u deelnemen aan de 5 events van de roadtrip cultuureducatie 2022 + dit event.
  • De code is geldig voor alle medewerkers van uw organisatie. U hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
  • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Destelheide, Destelheidestraat 66, Dworp
Prijs
50 euro (roadtrip)
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Organisatie: publiq i.s.m. Destelheide

Meer info: Liesbeth De Clercq, medewerker publieksontwikkeling, liesbeth@publiq.be, 02 204 00 93

Elders op FARO

FARO sleutelt voortdurend aan de gebruiksvriendelijkheid van de ErfgoedApp. Opmerkingen, suggesties en verbetervoorstellen van onze community van makers worden waar ...
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u in FARO’s Erfgoedwijzer. Daarin wijzen we u de ...
Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...