Oral History in Circus and Fairground Communities + film screening

Op 11 december organiseert het onderzoeksproject 'Science at the Fair' van de Universiteit Antwerpen een seminarie over mondelinge geschiedenis in circus- en kermisgemeenschappen, met twee sprekers: Veronika Barnaš en Véronique Faber. Zij delen hun onderzoek over de geschiedenis en ervaringen van reizende showmensen in Oostenrijk en de kermiscultuur in Luxemburg.

Het seminarie wordt gevolgd door de filmvertoning van RIDING en Quartier Nomade in De Cinema, en een Q&A met de regisseurs.

Seminarie

  • Veronika Barnaš introduceert haar project over tegennarratieven en laat zien hoe artistieke en etnografische methoden de werk- en leefomstandigheden, herinneringen en identiteit kunnen onthullen van de reizende showmensen van Oostenrijk, die grotendeels genegeerd zijn door de officiële geschiedschrijving. Ook presenteert ze enkele zelfgetuigenissen uit een zeldzaam particulier familiearchief en een documentaire die ze maakte.
  • Véronique Faber bespreekt hoe oral history-interviewtechnieken en collectieve gebeurtenissen kunnen helpen bij het reconstrueren van de kermis uit het verleden, waarbij zowel feitelijke informatie als emotionele verbindingen die mensen met die ervaringen hebben, worden geïntegreerd. Ook gaat ze in op hoe nostalgie en actuele reflecties de herinneringen beïnvloeden van mensen die de kermis in de jaren zestig hebben meegemaakt.

Filmvertoning 

Sinksefoor, smoutebollen, botsauto’s en vele wervelende attracties. Zo kennen we de kermis. Maar: hoe ziet de wereld er achter de schermen uit? De films RIDING en Quartier Nomade geven een inkijk in het dagelijkse leven en de tradities van reizende kermisfamilies. Maandenlang volgden de regisseurs van deze films hun routes in België en Oostenrijk. Hechte banden, trots en gedrevenheid worden van generatie op generatie doorgegeven. 

Na de film screening volgt een Q&A met de filmmakers, gemodereerd door professor Nele Wynants (Universiteit Antwerpen).  

Praktisch

  • Onderzoeksseminarie: 14.30 - 16.45 uur, S.S.209 ARIA-zolder, Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen. Meer informatie vindt u hier.
  • Filmvertoning RIDING (Veronika Barnaš) en Quartier Nomade (Alexandra Rice): 17.15 - 20.00 uur, De Cinema, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen. Meer informatie vindt u hier.
  • Het project Science at the Fair.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Twee locaties in Antwerpen

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Valt er u hier iets op? Goed gezien, hierboven staat een ander logo en er zijn ook andere kleuren. Gisteren ...
Noteer 30 mei 2024 met stip in uw agenda. Want dan verwelkomen we u graag in Hasselt voor het Groot ...