Op handen gedragen | Studie- en contactdag

Op heel wat plaatsen in Vlaanderen gaan processies uit. Zo’n processie is niet alleen een religieuze gebeurtenis, ze heeft ook een belangrijke sociale en culturele betekenis. Processies maken deel uit van ons immaterieel cultureel erfgoed. Veel organisaties en vrijwilligers koesteren deze tradities en willen ze doorgeven aan volgende generaties. ‘Op handen gedragen’ wil hen samenbrengen en ondersteunen. Door uitwisseling van kennis en ervaringen wordt de processiecultuur in Vlaanderen versterkt.

Op zaterdag 8 oktober 2022 organiseert Op handen gedragen opnieuw een studie- en contactdag. Processiecomités en -vrijwilligers ontmoeten elkaar dan in Antwerpen. Deelnemers maken kennis met diverse processietradities en met de nieuwe inspiratiebrochure. Tijdens drie thematische workshops staan uitwisseling en kennisdeling centraal en na de lunch verkennen we enkele locaties en collecties die de rijke Antwerpse processiecultuur zichtbaar maken. Iedereen die processie-erfgoed op handen draagt is van harte welkom!

Programma

Een uitgebreide beschrijving van het programma vindt u in het programmaboekje.

Keuze uit drie workshops in de voormiddag:

  1. Waar men gaat langs Vlaamse wegen. Processies en onroerend erfgoed.
  2. Samen sterk. Processies en (boven)lokaal samenwerken.
  3. Jong geleerd, oud gedaan. Het betrekken van kinderen en jongeren bij processies

Keuze uit drie geleide bezoeken in de namiddag:

  1. Bezoek aan de Kapel van het Venerabel (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal) en de Sint-Pauluskerk
  2. Bezoek aan het Sint-Julianusgasthuis en de Kapel van het Venerabel (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal)
  3. Bezoek aan de expo’s ‘Feest’ en ‘Alles van waarde’ in het MAS en een blik achter de schermen van het Kijkdepot

Inschrijven kan voor 1 oktober 2022 via het inschrijvingsformulier met de keuze van uw workshop en geleid bezoek. De bijdrage van 25 euro is over te schrijven op BE95 7370 4813 2958 op naam van Histories vzw met vermelding van uw naam + processiedag Antwerpen. U bent definitief ingeschreven na ontvangst van het inschrijvingsgeld.

Sectoren
Cultureel-erfgoedsector

Praktische info

Begindatum
Locatie
KU Leuven Campus Carolus, Hendrik Conscienceplein 8, 2000 Antwerpen. De afsluitende receptie vindt plaats in het Stadhuis, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen.
Prijs
25 euro
Meer info

‘Op handen gedragen’ is een initiatief van Histories, PARCUM en KADOC-KU Leuven. De studie- en contactdag wordt georganiseerd in samenwerking met het Bisdom Antwerpen, de Stad Antwerpen, ErfgoedLab Antwerpen en het MAS.

Vragen? Contacteer Histories op het nummer 015 80 06 30 of via info@historiesvzw.be.

Elders op FARO

Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...
Niemand kan naast de schrijnende beelden kijken van leed en vernieling in Oekraïne. De vraag die velen zich (terecht) stellen ...
FARO sleutelt voortdurend aan de gebruiksvriendelijkheid van de ErfgoedApp. Opmerkingen, suggesties en verbetervoorstellen van onze community van makers worden waar ...