Ontwikkelen van een mindful museale praktijk

FARO organiseert samen met het FOMU – Fotomuseum Antwerpen en de Stresskliniek ZNA een opleiding over het toepassen van mindfulness in een museale praktijk. De opleiding wordt gespreid over twee halve dagen.

Mindfulness brengt museumbezoekers op een trage maar intense manier in contact met de collecties. De mindful ervaringen die ze tijdens het museumbezoek opdoen, nemen mensen later ook weer mee naar hun dagelijkse leven. Die aanpak in het museum hoeft niet groots opgezet te zijn, ook kleine interventies tijdens een rondleiding laten bezoekers al even stilstaan en kijken met open aandacht.

Mindfulness staat voor een kwaliteit van aandacht die we cultiveren, een manier van omgaan met wat zich nu aandient. Mindfulness nodigt uit om 'hier en nu' aanwezig te blijven met een milde open aandacht. Mindfulness biedt de mogelijkheid om even stil te staan in het leven, te midden van alle drukte. De techniek heeft zijn verdienste om stress aan te pakken, of mensen te helpen zich een weg te slaan door onvoorziene en ongewenste gebeurtenissen. Kleine 'mindful' ingrepen hebben al bewezen om de stress en onrust te verminderen.

Deze opleiding biedt deelnemers mogelijkheden om een mindful aanpak toe te passen bij het begeleiden van bezoekers en groepen. In deze opleiding verkent u samen met de andere deelnemers hoe u voor uzelf als begeleider kan zorgen én in welke vorm mindfulness toepasbaar is in het museum.

Mediteren is de basistechniek van het werken met mindfulness. In module 1 laat Edel Maex u kennismaken met de essentie van mindfulness en meditatie. In module 2 leert u vervolgens hoe u mindfulness kunt vertalen naar een museale context. De verschillende modules volgen elkaar op.

Voor wie? De opleiding wordt georganiseerd voor gidsen en publieksbegeleiders die mindfulness binnen hun praktijk willen toepassen. 

Praktisch 

 • Module 1: Workshop ' Leren mediteren'
  Eendaagse workshop, gegeven door Edel Maex op maandag 21 januari 2019 van 9.30 tot 16.30 uur in Ter Dennen te Westmalle. Deelnemen kost 75 euro, koffie en warme maaltijd inbegrepen. Voor deze workshop schrijft u zelf rechtstreeks in via deze link. Voor wie al een 8-weken mindfulnesstraining volgde, is het mogelijk om te starten met module 2, maar toch raden we de workshop sterk aan.
 • Module 2: twee namiddagen ‘Ontwikkelen van een mindful museale praktijk’
  Op donderdagnamiddagen 21 en 28 maart 2019, telkens van 13.00 tot 16.30 uur. Tijdens de eerste halve dag staat zelfzorg centraal. Hoe kan u zelf als begeleider, als gids aanwezig zijn in het moment, voor uzelf zorgen, en ‘mindful’ aandacht cultiveren. Op de tweede halve dag wordt een vertaalslag gemaakt naar de museale context en exploreren we de mogelijkheden van mindfulness daarbinnen. Beide halve dagen worden samen gevolgd, en kunnen niet onder collega’s worden verdeeld. Om in te schrijven voor deze module 2 gebruikt u onderstaand formulier.

Prijs

 • Module 1: ‘Leren mediteren’ (21/01/2019)
  75 euro per persoon, zelf inschrijven via deze link.
 • Module 2: ontwikkelen van een mindful museale praktijk (21/3/2019 en 28/3/2019)
  75 euro per persoon. In deze prijs zit inbegrepen: toegang tot het FOMU, deelname aan module 2 van de opleiding, documentatie en drank. Om in te schrijven gebruikt u onderstaand formulier.

Praktische info

Begindatum
Locatie
FOMU Fotomuseum Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Lesgevers
Vera Marchand, mindfulnesstrainer verbonden aan de Stresskliniek ZNA en leerkracht geschiedenis en esthetica.
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Contactpersoon
Adviseur participatie | diversiteit
T
02 213 10 76

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Welke vakman of -vrouw beroert (nog steeds) uw hart? Van wie kreeg u de kans iets te leren? Grijp deze ...