Ontmoetingsdag voor Oost-Vlaamse kerkbesturen

Dit jaar is de ontmoetingsdag voor Oost-Vlaamse kerkbesturen aan zijn zesde editie toe. Op donderdag 25 oktober organiseert de provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met het Bisdom Gent en vzw Monumentale Kerken Gent dit netwerkmoment voor kerkbesturen in het Sint-Baafshuis in Gent.

Centraal thema van dit jaar is de neven- en herbestemming van kerken. Na de opmaak van kerkenbeleidsplannen in 2017 zoeken kerkbesturen her en der naar een nieuw of bijkomend gebruik voor het gebouw. Voorwaar geen eenvoudige opgave. Ondanks de groeiende bespreekbaarheid en een aantal realisaties worstelen sommige kerkbesturen nog met vele soorten vragen. Hoe bereid je een neven- of herbestemming voor? Hoe zorg je voor draagvlak? Wat is het juridische kader? Wat moet je administratief regelen? Welk erfgoed moet bewaard worden en hoe?

Niet alleen kerken die neven- of herbestemd worden, worden hiermee geconfronteerd. Ook de (fusie)kerken die wel nog voor de eredienst gebruikt worden, stellen zich vragen. Sommige voorwerpen kunnen immers in die kerken terecht komen, maar hoe ga je hiermee om? Over die vragen buigt het programma zich. In de namiddag staat bovendien een inspirerend bezoek aan de Sint-Baafskathedraal of de Sint-Niklaaskerk op de planning.

Het volledige programma en de inschrijvingsmodule zijn binnenkort beschikbaar.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2, 9000 Gent

Elders op FARO

Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...
Op 9 november nodigt FARO u van harte uit voor het jaarlijkse Groot Onderhoud. We bieden u een programma aan ...
Een jaar lang wordt de diversiteit en rijkdom van alle soorten erfgoed in Europa gevierd. Ook in Vlaanderen beweegt er ...