Omdat het kunst is | Vijfdelige lezingenreeks

Dit najaar organiseren M Leuven en Z33 samen de vijfdelige lezingenreeks ‘Omdat het kunst is’. Tijdens vijf lezingen delen curatoren en directeurs ervaringen en inzichten uit het veld, telkens vanuit een specifieke invalshoek. De sessies gaan door in beperkte kring, met ruimte voor vragen en dialoog. 

Wie alle vijf de lezingen bijwoont, krijgt een behapbaar overzicht van wat er leeft in de hedendaagse kunst vandaag: welke rol speelt film of performance in het museum? Hoe staat het met de gendergelijkheid in de kunstwereld? Hoe gaan we om met kunst in de publieke ruimte? En hoe verhoudt kunst zich vandaag tot design?

“We vroegen sprekers een introductie tot een thema uit de hedendaagse kunst te geven, met voorbeelden uit de praktijk. Experten uit het veld die er op een toegankelijke manier over vertellen”, vertelt Eva Wittocx, curator en afdelingshoofd Hedendaagse Kunst bij M Leuven. “Voorkennis is niet nodig, nieuwsgierigheid en interesse in kunst is voldoende.”

De vijf lezingen bij M Leuven en Z33 zijn identiek, maar vinden bij de twee instellingen op verschillende data plaats. Een plaats reserveren voor de ​ devijfdelige reeks bij M via de website van M Leuven, en voor de vijfdelige reeks bij Z33 kan via de website van Z33.

Programma

Feminisme in de hedendaagse kunstgeschiedenis | Zeynep Kubat

De canon van de westerse kunstgeschiedenis bestaat bijna uitsluitend uit mannen. Anno 2023 lijkt het alsof gendergelijkheid in de kunsten gemakkelijk bereikt wordt, maar harde cijfers tonen aan dat niets minder waar is. Curator en schrijver Zeynep Kubat geeft voorbeelden van vrouwelijke kunstenaars en feministische kunstpraktijken die mee de kunstgeschiedenis en de kunst van vandaag hebben vormgegeven.

Performance in het museum | Eva Wittocx

Kunstenaars denken steeds minder in afgebakende disciplines en media. Vandaag combineren ze vaak beeldende kunst met choreografie, performance en live elementen. Wat zoeken kunstenaars die performances brengen in beeldende kunstinstellingen en musea? Curator en afdelingshoofd hedendaagse kunst bij M Leuven Eva Wittocx blikt terug naar stromingen uit de 20e eeuw en belicht de grote aandacht voor performance in het museum vandaag.

Publieke ruimte, publieke kunst | Samuel Saelemakers

De kunst die in de publieke ruimte terechtkomt heeft een heel specifieke aard: de omgeving bepaalt het kunstwerk, en het kunstwerk bepaalt de omgeving. Kunstenaars en kunstprofessionals die met kunst in de openbare ruimte werken worden dan ook geconfronteerd met een eigen set aan uitdagingen en kansen. Samuel Saelemakers, geeft concrete voorbeelden vanuit zijn functie als curator van de collectie Kunst in de Stad (Antwerpen)

Ambachtelijke kunst, conceptueel design | Adinda Van Geystelen

Toen Marcel Duchamp in het begin van de jaren 1900 een reeks alledaagse objecten tentoonstelde als kunst, maakte hij een krachtige verklaring die de kunstgeschiedenis op een nieuw spoor zette: dat het idee van een kunstenaar waardevoller was dan hun vakmanschap. Sinds Duchamp is er een voortdurende wisselwerking geweest tussen de prioriteit van vaardigheden of ideeën. Artistiek Directeur Adinda Van Geystelen van Z33 gaat dieper in op deze evolutie.

Van het witte scherm naar de ‘white cube’ | Godart Bakkers

Kunstenaars-filmmakers zijn onuitputtelijke vernieuwers: ze vernieuwen niet alleen film als medium, ze bevragen ook de status quo van de beeldende kunst. Film en hedendaagse kunst zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden – zonder de één is de ander haast ondenkbaar. Curator en filmprogrammator Godart Bakkers gaat dieper in op deze ontwikkeling en schetst de geschiedenis van de hedendaagse kunstenaarsfilm

Lezing of presentatie

Praktische info

Begindatum
Locatie
M Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven
Z33, Bonnefantenstraat 1, 3500 Hasselt

Elders op FARO

Valt er u hier iets op? Goed gezien, hierboven staat een ander logo en er zijn ook andere kleuren. Gisteren ...
De verkiezingskoorts stijgt zienderogen. Ook vanuit de cultureel-erfgoedsector zijn al verschillende memoranda en inspiratieteksten gepubliceerd. We zetten de oogst van ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange