Netwerkevent 2019 | Samen werken aan een florerende bestemming

Toerisme draait om gastvrijheid, en dat is iets tussen mensen. Ook organisaties met gidsenwerking koesteren hun trots en liefde voor een plek en willen die doorgeven. Trotse, lokale gemeenschappen verwelkomen bezoekers met enthousiasme.

Toerisme Vlaanderen denkt bewust mee na over hoe we mensen met hun plekken kunnen helpen verbinden. Bewustwording van deze verbondenheid, hierin verantwoordelijkheid nemen, errond samenwerken, connectie tussen mensen en plek creëren en ondernemen vanuit passie en creativiteit ... Dat zijn de ingrediënten om een toeristische bestemming om te toveren tot een florerende plek en gemeenschap.

Op het netwerkmoment van 3 december 2019 kijkt Toerisme Vlaanderen samen met u naar wat een florerende gemeenschap is en wat het betekent voor toerisme. Enkele collega-organisaties met gidsenwerking vertellen hoe zij op hun eigen manier bijdragen tot dit verhaal.

Programma

13.00 uur: Onthaal

13.30 uur: Keynote
Lies Boonen en haar collega's lichten het traject toe dat Toerisme Vlaanderen twee jaar geleden opstartte rond 'Reizen naar Morgen'. U leert alles over florerende gemeenschappen, plekhouders ... en krijgt een waslijst aan inspirerende voorbeelden.

14.30 uur: Reeks 1 inspiratiesessies

15.45 uur: Reeks 2 inspiratiesessies

 • Aalst
  Vakmanschap, creativiteit, satire en lef zitten in het DNA van de Aalstenaar. Deze kernwaarden vormen de toetssteen voor nieuwe toeristische initiatieven zodat ze de identiteit van de stad vertolken en eveneens versterken. Wat is de verbondenheid van de Aalsterse gidsen met deze plek?
 • Genk
  De Genkse Vennestraat floreerde van een winkelstraat met een leegstandprobleem naar dé straat van de zintuigen en een toeristische trekpleister, waar zowel bewoners als bezoekers zich thuis voelen. Hoe verliep deze transformatie? 
 • Leiestreek
  Het 'Greeters-netwerk' (ontstaan in New York begin jaren ’90) promoot rechtstreekse ontmoetingen tussen bewoners en bezoekers. 'Participatief toerisme' noemt men dat. Leiestreek Greeters laten bezoekers proeven van hun regio te voet, per fiets of zelfs met de bakfiets. Ze vertellen hun persoonlijk verhaal en nemen mensen mee alsof ze hun eigen familie op een tochtje door hun stad of dorp zouden trakteren. Welke rol spelen deze 'greeters' in het verbinden van bezoekers met de Leiestreek?
 • Turnhout
  Evenementen blijken niet enkel een manier te zijn om mensen bij elkaar te brengen en met elkaar te verbinden. Ze geven ook goesting aan bewoners, organisaties en ondernemers om actief hun liefde voor de plek uit te dragen. Hoe kan een succesvolle wandeling bijdragen tot extra verbondenheid en betrokkenheid bij plaatselijke stakeholders?

17.00 uur: Afsluitende drink

Doelpubliek: verantwoordelijken van organisaties met gidsenwerking.

Praktische info

Begindatum
Locatie
C-Mine, Genk
Prijs
Gratis (bij laattijdige annulatie worden administratiekosten van 50 euro aangerekend - annuleren kan kosteloos tot 27 november 2019)
Deelnemers
Max. 100 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan online via deze link.

Meer info: contacteer Lies Boonen (Kwaliteitscoördinator Gidsenwerking) via 02 504 04 62 of via lies.boonen@toerismevlaanderen.be

Uiterste inschrijvingsdatum

Elders op FARO

In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...