Nacht van de Geschiedenis 2021 | (On)gezien werk

Waarom hangen er meer mannelijke dan vrouwelijke schilders in het Rijksmuseum? En hoe worden arbeidende mensen met een beperking verbeeld in prentkunst? Kunnen we meer te weten komen over anonieme ambachtslieden uit de Middeleeuwen? En waar zien we de sporen van gedwongen arbeid in de vorm van slavernij terug? 

Tijdens deze Nacht richt het Nederlandse Rijksmuseum de spotlights op het thema (On)gezien Werk. U kunt op zaal met conservatoren, onderzoekers, schrijvers, muzikanten en vele andere experts persoonlijk in gesprek gaan. Per locatie of eeuw komt een subthema aan bod: van arbeidsmigratie in de vroege en late 20e eeuw, werken met een beperking in de Bibliotheek tot genderverhoudingen op de 17e-eeuwse werkvloer.

Kijk hier wat er waar centraal staat of bekijk het schema.

De Nacht van de Geschiedenis is de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis, die elk jaar in oktober wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Dit jaar vindt de 17e editie van de Maand van de Geschiedenis fysiek én online plaats. Met jaarlijks honderden deelnemende instellingen is de Maand van de Geschiedenis uitgegroeid tot het grootste historische evenement van Nederland.

Goed om weten

Voor dit evenement gelden de richtlijnen van de Nederlandse overheid. Daarom wordt aan de deelnemers bij de ingang om een coronatoegangsbewijs gevraagd. Dit kan een negatieve testuitslag zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona. 

Organisatie: Rijksmuseum, in samenwerking met Berenschot, het Prins Bernhard Cultuurfonds en vijf partners: Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Black Achievement Month, het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG), het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Praktische info

Begindatum
Locatie
Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam
Prijs
29,95 euro (regulier) / 24,95 euro (Museumkaart, studenten en Vrienden van het Rijksmuseum)
Meer info

Meer info en tickets: website Rijksmuseum

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u in FARO’s Erfgoedwijzer. Daarin wijzen we u de ...
Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...