Mind over Media. Hoe hedendaagse propaganda ons beïnvloedt

Lange tijd werd propaganda geassocieerd met totalitaire regimes: het naziregime, propaganda in de Koude Oorlog of ten tijde van het kolonialisme. De opkomst van IS, de verkiezing van Donald Trump en de Russische trollenfabrieken hebben het begrip weer helemaal actueel gemaakt. Vandaag verschijnt propaganda in veel verschillende vormen en via diverse kanalen. Hoe moeten we omgaan met al die (nieuwe) vormen van propaganda, bestaat er zoiets als democratische propaganda, en hoe beïnvloeden propagandisten ons?

In deze workshop onderzoeken en bediscussiëren we diverse voorbeelden van (hedendaagse) propaganda en hoe je er in een educatieve setting mee kan omgaan. De workshop is bedoeld voor studenten, docenten en andere geïnteresseerden.

Begeleiding: Bert Pieters – Mediawijs
Bert Pieters werkt voor Mediawijs, het Kenniscentrum Mediawijsheid. Zij ondersteunen leerkrachten, bibliotheekmedewerkers en jeugdwerkers om van de Vlaming een bewuste, kritische én creatieve mediagebruiker te maken. Bert werkt o.a. mee aan MediaNest.be (de website voor ouders over media-opvoeding), Nieuws in de Klas en Mind over Media (een project over hedendaagse propaganda).

Voorafgaand aan de workshop vindt op dezelfde locatie een lezing plaats van Joes Segal, 'Art and Crisis'. Meer info vindt u hier.

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Prijs
Gratis
Meer info

Organisatie: Redelijk Eigenzinnig / Reason and Engage (VUB), i.s.m. FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed 

Meer info: redelijk.eigenzinnig@vub.ac.be

Inschrijven is verplicht en kan online.

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Een jaar lang wordt de diversiteit en rijkdom van alle soorten erfgoed in Europa gevierd. Ook in Vlaanderen beweegt er ...
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...